Când te mulțumești cu puțin, zeul fotbalului ți-l dă pe Renato Kelic în defensivă și acesta te îngroapă cât ai clipi. Așa am putea caracteriza printr-o exagerare la minim meciul FCSB – ”U” Craiova. Oltenii lui Devis Mangia au venit la București să prezinte aceeași tactică utilizată în meciul cu CFR Cluj, numai că ulciorul nu s-a dus și acum la apă. Fără să presteze un fotbal deosebit, FCSB s-a impus cu 3-2 și a lăsat Craiova în mediocritatea specifică din campionat.
FCSB – ”U” Craiova 3-2, spectacol, goluri, controverse…viciere?
Derby-ul rundei a 25-a a lăsat în urmă multe acuze la adresa ”centralului” Marius Avram. Mic, din toate punctele de vedere, arbitrul din București a arbitrat așa cum știe el, așa cum arbitrează încă de la apariția în fenomen. E greu să-l acuzi de furt, atâta timp cât el atâta știe. E ca și cum ai acuza-o pe Viorica Dăncilă de șmecherii politice. Nu, e imposibil așa ceva. Dacă individa face ceva greșit, e pur și simplu din cauza lipsurilor intelectuale. Așa e și cu Avram. Copilu’ lu’ tata atâta știe, iar erorile sale, unele care par lucrate, sunt exclusiv un rod al amatorismului.
Adunate grămadă, erorile lui Avram i-au făcut pe olteni să exclame: ”A fost viciere de rezultat!” Imediat, am dat ”legătura” specialiștilor Balaj și Crăciunescu. Ambii au fost de părere că Avram a procedat corect la faza penalty-ului acordat în minutul 84. ”Vicierea” a fost văzută de olteni pe maniera de arbitraj. Într-adevăr, Avram a comis multe erori în favoarea FCSB-ului, însă de aici și până la viciere….
Înainte de a-l acuza pe Avram, oltenii ar trebui să analizeze tactica lui Devis Mangia din ultimele trei meciuri. Cu CFR Cluj i-a ieșit prin noroc, cu Hermannstadt i-a ieșit prin mega-noroc, iar ieri, pe Arena Națională… Nu ai voie să speri la mai mult atâta timp cât te prezinți astfel la un meci cu FCSB, o echipă aflată în derută totală, de la Mihai Teja până la ultimul jucător de câmp. Dureros pentru olteni e faptul că au fost bătuți de o echipă care nu a jucat mai nimic. FCSB s-a bazat pe sclipirile lui Benzar (la centrarea pentru golul lui Hora), Pintilii (pasa magistrală pentru Filip) și Florin Tănase (un actor desăvârșit, care a amplificat împingerea lui Kelic).
Problema uriașă a Universității a fost că s-a mulțumit cu o remiză pe Arena Națională. Asta s-a văzut prin atitudinea de după 2-2, dar mai ales prin schimbări. Mangia a șocat în minutul 78, atunci când l-a introdus pe cel mai slab jucător din lot: Ovidiu Bic, jucător de nivelul Minerului Motru. Bic a intrat pe teren în minutul 78, la 2-2 și 11 la 11, în condițiile în care oltenii îi mai aveau pe bancă pe Cristea, Mihăilă și Fortes, jucători cu care, teoretic, puteai ataca victoria.
Cum Mangia nu a introdus nimic ofensiv, FCSB a preluat frâiele meciului și a făcut 3-2 pe tabelă prin penalty-ul lui Hora. Ulterior, au venit eliminările și nimic nu a mai contat. Universitatea revine pe locul 3 în Liga 1, FCSB urcă pe 2, iar CFR zâmbește. Clujenii știu că sunt favoriți la titlu și mai știu că principala rivală, FCSB, e în pole-position pentru ”trofeul” preferat: locul 2!
În afară de FCSB – ”U” Craiova, etapa a 25-a ne-a adus plictiseli pe bandă rulantă. Să le luăm pe rând.
Sepsi – Viitorul 0-0, Karate Kid III
Pe ger, pe ninsoare și pe vânt, Sepsi și Viitorul au arătat cum nu se joacă fotbalul. Echipele lui Neagoe și Hagi s-au prezentat sub orice critică în meciul de la Sfântu Gheorghe, iar singurele faze care au mai trezit interesul au fost intrarea criminală a lui Viera la Ianis Hagi, ratarea lui Adrian Rus și penalty-ul trimis în plop de Tandia.
Revenind la ”crima” lui Viera, ivorianul l-a umplut de sânge pe Hagi Jr., însă nu a primit nici măcar ”galben”. Dar ce vorbim noi aici de ”galben”. La faza cu pricina, arbitrul Marcel Bârsan nu a acordat nici măcar fault. În această situație, apare din nou dilema clasică: arbitrul Bârsan e unul corupt, pentru că nu ai voie să nu-l trimiți la cabine pe Viera, sau arbitrul Bârsan e pur și simplu prost de bubuie? Sunt întrebări grele, pe care ni le-am mai pus în trecut cu Serea, Corpodean, Colțescu, Hațegan și mulți, mulți alții.
Astra – Hermannstadt 1-0, un ”but” de la Butean a trimis Astra în play-off
Nici la Giurgiu nu am avut un meci de zile mari. Astra, o echipă care avea nevoie de trei puncte pentru a intra în play-off și matematic, a primit vizita ardelenilor de la Hermannstadt, o echipă care joacă bine în 2019, dar care pierde pe bandă rulantă de trei etape. Elevii lui Miriuță au pierdut cu FCSB, cu Craiova și acum a venit rândul unui nou eșec, cu Astra.
Ionuț Butean a rezolvat meciul de sâmbătă cu o reușită superbă, iar Astra se alătura celor trei mari forțe, CFR, FCSB și ”U” Craiova în play-off. La finalul meciului, Miriuță a recunoscut că echipa sa e onorabilă, dar a fost sincer: ”Locul nostru e în zona retrogradării!”
Marcator: Ionuț Butean (49)
Poli Iași – CFR Cluj 0-1, cine n-are Țucudeni, fie ei și bolnavi, să-și cumpere!
Sâmbătă, în Copou, s-au întâlnit două echipe lovite de accidentări, suspendări și îmbolnăviri de ultim moment. Pe de o parte am avut Poli Iași, o echipă disperată după cele 3 puncte care s-o mențină în lupta pentru play-off, iar dincolo un CFR Cluj în criză, fără antrenor și cu multe frământări interne.
Meciul a început bine pentru gazde, cu un roșu meritat pentru Culio. Cu om în plus, Poli Iași nu a prea contat, dar putea câștiga dacă Iulia Călin era arbitru și vedea un penalty clar la Patrick Petre. Când toată lumea părea happy c-un 1-1, în teren a intrat George Țucudean, lăsat pe bancă pentru o răceală. În doar câteva secunde, acesta l-a retras din activitate pe Florin Gardoș și a stabilit scorul final 0-1!
Marcator: Țucudean (90+3)
Dunărea Călărași – Dinamo 0-0, ”câinii” și-au revenit total
Victoriile obținute de Dinamo în meciurile cu Poli Iași și Sepsi s-au dovedit a fi simple focuri de paie. Dintr-o echipă care părea vie, trupa din Ștefan cel Mare s-a transformat într-o candidată serioasă la retrogradare. La Călărași, Dinamo nu a arătat absolut nimic, deși Mircea Rednic ne promitea marea cu Dunărea.
Nu mai puțin de 11 din cei 22 de titulari de la Călărași au fost străini. Deși impresarii care îi aduc în țară ne spun că aceștia ridică nivelul, în realitatea, străinii din Liga 1 nu sunt decât niște ”străini de fotbal”.
FC Botoșani – Gaz Metan Mediaș 1-1 pentru Sepsi!
După ce a câștigat cu Concordia, cu Dunărea și cu Dinamo, FC Botoșani s-a gândit să facă un pas greșit chiar la malul calificării în play-off. Elevii lui Ciobotariu nu au jucat nimic cu Gaz Metan Mediaș, iar un eșec în ultima etapă cu Viitorul îi ”retrogradează” în play-out.
De partea cealaltă, Gazul a făcut cel mai bun meci din 2019, cu Edi Iordănescu pe bancă. Din păcate pentru ardeleni, acest lucru nu îi ajută cu nimic, ei fiind de foarte multe etape în zona de jos a Ligii 1.
Marcatori: Fulop (43) – Cristea (38)
Concordia – FC Voluntari 1-3, iar Chiajna ajunge unde îi este locul
Ultima partidă a etapei ne-a demonstrat clar faptul că echipa lui Adi Falub, Concordia Chiajna, este, de departe, cea mai slabă adunătură de jucători din Liga 1. Atâta timp cât te bazezi pe dinozauri ca Ropotan, Cristescu sau Alexe, nu ai voie să speri la mai mult decât ultimul loc în campionat.
Nici FC Voluntari nu e o echipă din cale afară de valoroasă, însă parcă acolo mai mișcă ceva. Au și ei câțiva dinozauri, dar parcă pe bancă e un Bergodi care știe să facă bici din ceea ce are în ogradă.
Marcatori: Moussa (69) – Tudorie (71), Balaur (76), Gadze (87).
Premianții etapei a 25-a din Liga 1:
Cel mai bun jucător al etapei: Ioan Hora (FCSB)
În urmă cu câteva săptămâni, românii nici nu mai știau că există Ioan Hora în fotbal. Veriga slabă pe la mai toate echipele din străinătate pe unde a fost, Hora s-a întors în Liga 1 și face furori. Nici nu e greu să faci asta, atâta timp cât ai în față indivizi ca Thiago sau Kelic. Cu ”U” Craiova, Hora a marcat o dublă care a rezolvat câștigătoare.
Antrenorul etapei: Mihai Teja (FCSB)
De multe ori, pe Teja l-am considerat a fi sub Nicolae Dică. Probabil că așa e. Asta nu înseamnă că e și sub Devis Mangia. Teja l-a ”rezolvat” pe italian cu o tactică simplă. A băgat mai mulți oameni de atac și a câștigat. S-a bazat pe faptul că oltenii au o apărare modestă, l-a înlocuit pe țapănul Gnohere cu mobilul Hora și a triumfat.
Golul etapei: George Țucudean în Poli Iași – CFR Cluj (VIDEO)
Repetenții etapei a 25-a din Liga 1!
Cel mai slab jucător al etapei: Florinel Coman (FCSB)
Pentru a doua etapă la rând, ”Mbappe” de România e cel mai slab. Cu Chiajna a fost zero, cu ”U” Craiova a fost sub zero. A fost balastul din jocul FCSB, iar ieșirea lui a dat aripi echipei lui Teja.
Cel mai slab antrenor al etapei: Devis Mangia (U Craiova)
Când te duci pe terenul FCSB-ului pentru a scoate un ”X” necăjit, nu meriți să revii acasă decât învins. Mangia a demonstrat încă o dată că e un antrenor bun, dar de la locul 3 în jos.
Etapa a 26-a de Liga 1 programează meciurile:
01 MAR ’19, 20:00: Dinamo – Concordia
02 MAR ’19, 13:00: Gaz Metan – Dunărea
02 MAR ’19, 19:00: FC Voluntari – FCSB
03 MAR ’19, 17:00: Hermannstadt – Poli Iași
03 MAR ’19, 17:00: Viitorul – FC Botoșani
03 MAR ’19, 20:00: CFR Cluj – Sepsi
04 MAR ’19, 20:00: ”U” Craiova – Astra