Cristi Chivu, fotbaliști de legendă

0
455

Cristi Chivu, pe numele său întreg, Cristian Eugen Chivu, s-a născut pe 26 octombrie 1980 la Reșița. Este considerat unul dintre cei mai mari fundași români din istoria fotbalului.

Cristi Chivu
Cristi Chivu

Cristi Chivu a început fotbalul la CSM Reșița, formație de la care a ajuns la Universitatea Craiova. Performanțele sale au atras atenția cluburilor din Europa, astfel că, în 1999, Ajax Amsterdam l-a transferat, având încredere în potențialul tânărului fundaș.

La Ajax, sub comanda lui Ronald Koeman, Cristi Chivu a fost numit căpitan, dezvoltându-se ca un lider solid al apărării și devenind recunoscut pentru loviturile libere precise. Cu el la cârmă, Ajax a dominat Eredivisie și a ajuns în sferturile UEFA Champions League, fiind la un pas de semifinale în sezonul 2002-2003.

În echipa „Lăncierilor”, alături de viitoare staruri precum Zlatan Ibrahimović, Wesley Sneijder și Rafael van der Vaart, Chivu a format un nucleu care a transformat Ajax într-o echipă redutabilă. Acești jucători au fost recunoscuți pentru performanțele lor și au devenit ulterior colegi la Inter Milan, simbolizând continuitatea succesului în cariera lui Chivu.

În 2003, AS Roma a reușit, după negocieri complicate și o investiție de 18 milioane de euro, să-l transfere pe Cristi Chivu. Deși cariera lui la Roma a fost marcată de accidentări, românul a fost un pilon de bază în apărare, reușind să câștige Cupa Italiei în 2007. Totodată, perioada sa la Roma a fost o rampă de lansare spre un transfer major, fiind dorit de Real Madrid, FC Barcelona și Inter Milano.

Chivu a ajuns la Inter în 2007 pentru 16 milioane de euro, semnând un contract pe cinci ani. Aici și-a consolidat locul în fotbalul italian, câștigând titlul de campion în primul sezon. În 2008-2009, a avut prestații remarcabile, cum ar fi meciul memorabil din Liga Campionilor împotriva lui Manchester United, în care a blocat de mai multe ori atacurile lui Wayne Rooney și Cristiano Ronaldo, fiind desemnat „Omul Meciului”.

Anul 2010 a fost unul de referință în cariera lui Chivu. Inter Milano, sub conducerea lui José Mourinho, a câștigat tripla – Serie A, Coppa Italia și UEFA Champions League. În acel sezon, Chivu a suferit o accidentare gravă la cap, în urma unui duel aerian cu Sergio Pellissier de la Chievo. După o intervenție chirurgicală complicată și o perioadă de recuperare, el a revenit pe teren purtând o caschetă de proteție pentru cap, asemănătoare cu cea purtată de Petr Čech.

Cristi Chivu a continuat să contribuie la succesul lui Inter, reușind să marcheze și goluri decisive, precum cel din victoria împotriva Atalanta și penalty-ul câștigător din meciul de Cupă împotriva echipei Napoli. În martie 2014, la 33 de ani, și-a încheiat cariera de jucător după o serie de accidentări, despărțindu-se de Inter Milano prin acord mutual.

Cristi Chivu a debutat la echipa națională în 1999 și a reprezentat România în competiții importante, precum Campionatul European din 2000 și 2008. În 2000, deși era relativ nou în echipă, a jucat toate meciurile și chiar a marcat primul său gol internațional. În 2008, a fost apreciat pentru eforturile defensive împotriva unor adversari puternici, precum Italia și Franța. Chivu a purtat banderola de căpitan și în campaniile de calificare pentru Cupa Mondială, dar a părăsit naționala în 2011, lăsând în urmă o carieră internațională cu 75 de selecții.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău