Craioveanu, ultimul mare optar al Craiovei!

0
22108

Născut la Hunedoara pe 14 feb 1968, a ajuns la 9 ani în Oltenia, la Slatina, acolo unde la 17 ani a început fotbalul la Constructorul din localitate, primii antrenori fiind Vergi Mincioagă şi Florin Ignat.

Apoi a trecut la Metalurgistul Slatina formaţie ce evolua în Liga a 2-a. Aici a fost văzut de preşedintele celor de la Drobeta Turnu Severin, Mitică Vişan, care a insistat să-l transfere la gruparea de pe malul Dunării. Mutarea a fost una cu scandal, ba chiar s-a lăsat cu un proces ce a avut drept repercursiune oprirea sa de la jocuri câteva etape. “Gurile rele” vorbeau că pe fir intervenise Vasile Ianul ce-l care vroia să-l aducă la Dinamo, via Gloria Bistriţa. A debutat  la Severin sub conducerea idolului copilăriei sale, Ilie Balaci, cel care purtase în trecut tricoul cu nr 8, cel pe care-l va îmbrăca şi el în perioada “Ştiinţa”. După evoluţiile de la Drobeta a fost convocat la Nationala U 21 pentru o serie de meciuri amicale. Aici a fost văzut de Jean Niţulescu, cel care i-a făcut o ofertă de trecere la Universitatea. Întors la club, Gică i-a spus lui Balaci despre propunerea primită iar sfatul acestuia a sunat astfel: ” Semnează fără să te mai gândeşti, U este un club mare, e o şansă unică”. Defapt chiar Balaci îl recomandase…

A fost trasferat pe 250000 mii lei, adică aproximativ 7000 dolari iar salariul a fost de 5000 de dolari pe 5 ani.

În iarna 90/91 Craiova a plecat la un turneu în sală la Istanbul acolo unde a întâlnit Ajax-ul. Antrenorul olandezilor, Leo Beenhakker a rămas impresionat de calităţile atacantului şi, după spusele oficialilor alb-albaştrilor” de atunci, aceştia ar fi înaintat o ofertă de 1 mil de dolari pt el, ofertă refuzată.

A debutat în Liga 1 pe 3 marite 91 contra Stelei, în Ghencea (Steaua-U Craiova 1-0). Primul gol în campionat l-a marcat împotriva Brăilei pe 17 martie, U-Dacia Unirea 2-0. În acel sezon a căştigat eventul cu formaţia din Bănie.

129 de meciuri a bifat în Liga 1 competiţie în care a marcat 61 de goluri.

a fost golgheterul campionatului în 93/94 şi 94/95;

-cea mai mare dezamăgire a sa a fost neconvocarea la Campionatul Mondial din America, deşi era golgheterul campionatului.

-a bifat 25 de selecţii şi 4 goluri în tricoul primei reprezentative.

-a contabilizat 221 de meciuri şi 48 de goluri în Primera División (Real Sociedad, Villareal, Getafe).

Declaraţie preluată din cartea “Fenomenul Universitatea 91 – Ion Jianu”: “Vedeţi cum e fotbalul? La Slatina alb-albastru, la Real Sociedad albastru, la Villareal galben-albastru, iar la Getafe albastru-alb.Cu alte cuvinte, aproape toată viaţa mea de fotbalist a fost… albastră.”

Liviu Manolache

Articolul precedentTevez “Vreau sa ma intorc la Manchester City si sa castig increderea fanilor”
Articolul următorAdrian Ungur a intrat în top 100!
"Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that." Bill Shankly

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here