Corupţia şi scandalul din fotbal.Eşti convins că meciurile se dispută pe teren?

2
268

În general, corupţia din fotbal are două dimensiuni.Prima, să-i spunem tradiţională, constă în aranjarea unor rezultate, cu diferite scopuri, iar a doua, mult mai prezentă în ultimii ani constă în sumele de transfer ale jucătorilor exportaţi în campionatele din Europa.Satisfacţia câştigării unui trofeu ‘murdar’ sau asigurarea unui câştig financiar, aşa cum se întâmpla în finalul sezonului trecut în fotbalul românesc, în goana după un loc de Liga Campionilor, un loc ce ar fi adus câştiguri importante, sunt principalele cauze ale acestor momente regretabile.

Fotbalul a devenit o industrie în ultimii ani, o afacere în care sunt implicaţi jucătorii, impresarii, intermediarii, comisioane, antrenori, patronii şi nu numai.

Sunt cunoscute scandalurile din fotbal care au zdruncinat cele mai tari campionate ale lumii.Nici fotbalul românesc nu face excepţie la acest capitol, existând de-a lungul timpului mai multe suspiciuni asupra corectidunii disputării unor partide, însă nimic nu a fost dovedit – “Hoţul neprins, negustor cinstit“.Astăzi un nou episod în desfăşurare, să fie momentul unei revoluţii în fotbalul românesc? Sincer mă îndoiesc de acest lucru, atâta timp cât fotbalul românesc continuă să fie jucăria unor oameni de care se pare că nu vom scăpa prea curând şi care afundă acest sport în haosul scandalului.

Ce putem observa într-o mică incursiune printre scandalurile care a au avut loc în fotbal!La alţii se poate, fotbalul românesc însă trebuie să mai aştepte. Până când?

Italia.Cel mai mare scandal de corupţie din fotbal rămâne “Calciopoli”, cinci echipe din campionatul italian au fost implicate în acest scandal.Juventus, echipa cea mai afectată, fiind retrogradată în divizia secundă(rămânând şi fără titlurile câştigate în 2004/2005 sş 2005 / 2006), AC Milan, Fiorentina, Reggina şi Lazio doar depunctate, după ce au fost interceptate mai multe telefoane între preşedinţi de cluburi şi diverşi arbitrii. “Revoluţia de la 14 iulie”, “Puternica lovitură”, “Imagini ale unui cutremur de pămînt”, titrau ziarele italiene la aceea vreme.O revoluţie în fotbalul italian, care a adus cu sine demisii la cel mai înalt nivel şi siguranţa că meciurile se dispută doar pe teren.

Conducatori ai Federatiei (FIGC): Franco Carraro (ex presedinte), suspendare de patru ani si jumatate; Innocenzo Mazzini (ex-vicepresedinte) – cinci ani.

Conducatori de arbitri: Pierluigi Pairetto – doi ani si jumatate; Tullio Lanese (presedintele Comisiei de Arbitri) – doi ani si jumatate; Gennaro Mazzei (vicecomisar) – un an; Pietro Ingargiola (observator) – avertisment. Paolo Bergamo, responsabil cu delegarea arbitrilor, nu poate fi pedepsit de justitia sportiva.

Arbitri de centru: Massimo De Santis – patru ani si jumatate; Pablo Dondarini – trei ani si jumatate; Gianluca Paparesta – trei luni.

Arbitri asistenti: Claudio Puglisi, Fabrizio Babini (un an).

Scandalul din fotbalul italian nu este singular.Iată alte episoade celebre ale corupţiei în fotbal.

Brazilia.Edilson Pereira de Carvalho un fost arbitru FIFA a fost suspendat pe viaţă din arbitraj în octombrie 2005 , după ce a influenţat mai multe meciuri din campionatul brazilian, lucrând pentru o agenţie de pariuri.

Datorită acestui arbitru, 11 meciuri arbitrate de acesta au fost rejucate, după ce Pareira de Carvalho a recunoscut că a primit bani pentru a favoriza unor echipe.Cu noile rezultate, Corinthians a reuşit să-şi recupereze punctele pierdute şi să câştige campionatul în faţa rivalilor de la Internacional care ocupau prima poziţie în clasament înainte de rejucarea meciurilor.

Germania – Robert Hoyzer.Arbitrul Robert Hoyzer a mărturisit faptul că a încercat să influenţeze rezultatele unor meciuri din diviziile secunde şi din cupa Germaniei.In spatele său, aflându-se mafia pariurilor din Croaţia.SC Paderborn 07 – Hamburger SV 4:2, o partidă din cupa Germaniei, a fost meciul care a declanşat ancheta.În urma acestei anchete Hoyzer (28 de ani) a fost condamnat pe 17 noiembrie 2005 la doi ani şi jumătate de închisoare, fiind acuzat de fraudă şi de escrocherie organizată, după ce a recunoscut că a primit aproximativ 70.000 de euro pentru a influenţa rezultatele unor partide disputate între 10 aprilie şi 3 decembrie 2004. Hoyzer, a acuzat la rândul său doi arbitri că au manipulat fiecare cate două meciuri din divizia a doua şi a treia, numărul de meciuri vizate de ancheta judiciară fiind astfel de zece.

În aprilie, Robert Hoyzer a ajuns la un acord cu Federaţia Fermană (DFB), care a estimat la 750.000 de euro pagubele cauzate de această afacere, în urma căruia s-a angajat să plătească 700 de euro pe lună, timp de 15 ani, adică un total de 126.000 de euro, către forul german.

Acesta a fost cel mai mare scandal din fotbalul german în ultimele decenii.

Anglia – Bruce Grobbelaar. The Sun a susţinut că portarul lui Liverpool, Bruce Grobbelaar a luat 40.000 de lire sterline pentru a ‘asigura’ înfrangerea lui Liverpool în deplasarea de la Newcastle.

Grobbelaar a fost anchetat de doua ori însă tribunalul nu a putut da un verdict.Mai mult în 1999 a dat în judecata The Sun pentru calomnie, publicaţia britanică fiind obligată să îi platească daune în valoare de 85.000 de lire sterline.The Sun a făcut apel împotriva deciziei, Grobbelaar primind doar o liră sterlină.

Franţa – Marseille. În 1993, Cupa Campionilor Europeni devenea Liga Campionilor, Marseille fiind prima echipă care a reuşit să câştige acest trofeu, învingând în finală AC Milan.Sărbătoarea nu a durat însă prea mult timp, după ce s-a descoperit că preşedintele clubului, Bernard Tapie a încercat să ‘aranjeze’ meciul cu Valenciennes FC, Jean-Jacques Eydelie jucătorul lui Marseiile contactând mai mulţi jucători de la Valenciennes.Scopul? Un meci uşor, lipsit de accidentări.Tapie a fost arestat, iar Marseille retrogradată.

În 2008. Declan Hill scrie în cartea sa, The Fix, faptul că mai multe meciuri de la Campionatul Mondial din 2006 au fost arajate de mafia pariurilor din Asia.Ghana – Italia, Ghana – Brazilia şi Italia – Ucraina. Pe 1 octombrie, doi mafioţi ruşi care au fost arestaţi în Spania au declarat că ar fi cumpărat o semifinală şi o finală a Cupei UEFA în sezonul trecut, câştigătoarea acestei competiţii fiind Zenit Sankt Petersburg.

Sumele halucinante care se învârt în fotbal duc din păcate uneori şi la astfel de episoade.Tu eşti convins că meciurile se dispută doar pe teren?

Sursa foto : The Offside

Articolul precedentLiga 1 in cifre – etapa a XXIV -a
Articolul următorVorbe de duh ( Ep. 5 ) – Paul Auster

2 COMENTARII

  1. Sper sa se intample si in Romania ce s-a intamplat in Italia, desi nu cred. Banii si relatiile vor rezolva totul. De Basarabia nici nu mai vorbesc. Aici in general e Turnul Babel. Coruptia e la ordinea zilei in toate domeniile

  2. Eu am o intrebare : De ce oare cand se impiedica o echipa dintre primele trei ale campionatului , si celelalte doua se cam incurca ? Eu propun ca meciurile sa se desfasoare toate in acelasi timp…dar si atunci se pot face aranjamente…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here