Era o vreme în care jucătorii nu făceau publicitate la creme hidratante şi nu se vindeau sponsorilor. O vreme în care mirosul gazonului proaspăt tăiat era esenţa acestui sport. Acele vremuri însă au apus de mult, iar acum, fotbalul e devenit o mega afacere cu sume exorbitante, o industrie în care sunt implicaţi jucătorii, impresarii, intermediarii, antrenorii, conducătorii de cluburi şi nu numai. Inevitabil acest lucru a făcut ca şi în fotbal să apară corupţia. Meciuri aranjate, arbitrii corupţi, şi un sport din ce în ce mai afectat de aceste scandaluri.
În general, corupţia din fotbal are două dimensiuni. Prima, tradiţională, constă în aranjarea unor rezultate, cu diferite scopuri, iar a doua, mult mai prezentă în ultimii ani constă în sumele de transfer ale jucătorilor exportaţi în campionatele din Europa. Satisfacţia câştigării unui trofeu ‘murdar’ sau asigurarea unui câştig financiar, sunt principalele cauze ale acestor momente regretabile.
Unul dintre episoadele suspecte au adus-o în prim plan pe Real Madrid, clubul care a transferat într-o singură vară jucători precum Cristiano Ronaldo, Kaka sau Benzema, madrilenii fiind însă umiliţi de o echipă din liga a treia. Multe voci au sustinut ideea unui meci aranjat, suspiciune întărită şi de faptul că cei de la Real evoluau cu numele unei cunoscute case de pariuri pe piept. Totul a rămas însă la stadiul de suspiciune.
Sunt cunoscute scandalurile care au zdruncinat cele mai tari campionate ale lumii. Nici fotbalul românesc nu face excepţie la acest capitol, existând de-a lungul timpului mai multe suspiciuni asupra corectidunii disputării unor partide, însă nimic nu a fost dovedit, până la episodulul cu FC Argeş, când şeful arbitrilor şi patronul clubului din Trivale au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi.
Apoi la puţin timp, după un meci în Cupa României în care greşelile de arbitraj au dus iar la acuzaţii grave. Însă aşa cum ne-am obişnuit, dezvăluirile trec neobservate. Motivele? Sunt multiple şi complexe.
Ce putem observa într-o mică incursiune printre scandalurile care a au avut loc în fotbal! La alţii se poate, fotbalul românesc însă trebuie să mai aştepte. Până când?
Italia. Cel mai mare scandal de corupţie din fotbal rămâne “Calciopoli”, cinci echipe din campionatul italian au fost implicate în acest scandal.Juventus, echipa cea mai afectată, fiind retrogradată în divizia secundă(rămânând şi fără titlurile câştigate în 2004/2005 sş 2005 / 2006), AC Milan, Fiorentina, Reggina şi Lazio doar depunctate, după ce au fost interceptate mai multe telefoane între preşedinţi de cluburi şi diverşi arbitrii. “Revoluţia de la 14 iulie”, “Puternica lovitură”, “Imagini ale unui cutremur de pămînt”, titrau ziarele italiene la aceea vreme.O revoluţie în fotbalul italian, care a adus cu sine demisii la cel mai înalt nivel şi siguranţa că meciurile se dispută doar pe teren.
Conducatori ai Federatiei (FIGC): Franco Carraro (ex presedinte), suspendare de patru ani si jumatate; Innocenzo Mazzini (ex-vicepresedinte) – cinci ani.
Conducatori de arbitri: Pierluigi Pairetto – doi ani si jumatate; Tullio Lanese (presedintele Comisiei de Arbitri) – doi ani si jumatate; Gennaro Mazzei (vicecomisar) – un an; Pietro Ingargiola (observator) – avertisment. Paolo Bergamo, responsabil cu delegarea arbitrilor, nu poate fi pedepsit de justitia sportiva.
Arbitri de centru: Massimo De Santis – patru ani si jumatate; Pablo Dondarini – trei ani si jumatate; Gianluca Paparesta – trei luni.
Arbitri asistenti: Claudio Puglisi, Fabrizio Babini (un an).
Scandalul din fotbalul italian nu este singular.Iată alte episoade celebre ale corupţiei în fotbal.
Brazilia. Edilson Pereira de Carvalho un fost arbitru FIFA a fost suspendat pe viaţă din arbitraj în octombrie 2005 , după ce a influenţat mai multe meciuri din campionatul brazilian, lucrând pentru o agenţie de pariuri.
Datorită acestui arbitru, 11 meciuri arbitrate de acesta au fost rejucate, după ce Pareira de Carvalho a recunoscut că a primit bani pentru a favoriza unor echipe.Cu noile rezultate, Corinthians a reuşit să-şi recupereze punctele pierdute şi să câştige campionatul în faţa rivalilor de la Internacional care ocupau prima poziţie în clasament înainte de rejucarea meciurilor.
Germania – Robert Hoyzer. Arbitrul Robert Hoyzer a mărturisit faptul că a încercat să influenţeze rezultatele unor meciuri din diviziile secunde şi din cupa Germaniei.In spatele său, aflându-se mafia pariurilor din Croaţia.SC Paderborn 07 – Hamburger SV 4:2, o partidă din cupa Germaniei, a fost meciul care a declanşat ancheta.În urma acestei anchete Hoyzer (28 de ani) a fost condamnat pe 17 noiembrie 2005 la doi ani şi jumătate de închisoare, fiind acuzat de fraudă şi de escrocherie organizată, după ce a recunoscut că a primit aproximativ 70.000 de euro pentru a influenţa rezultatele unor partide disputate între 10 aprilie şi 3 decembrie 2004. Hoyzer, a acuzat la rândul său doi arbitri că au manipulat fiecare cate două meciuri din divizia a doua şi a treia, numărul de meciuri vizate de ancheta judiciară fiind astfel de zece.
În aprilie, Robert Hoyzer a ajuns la un acord cu Federaţia Fermană (DFB), care a estimat la 750.000 de euro pagubele cauzate de această afacere, în urma căruia s-a angajat să plătească 700 de euro pe lună, timp de 15 ani, adică un total de 126.000 de euro, către forul german.
Acesta a fost cel mai mare scandal din fotbalul german în ultimele decenii.
Anglia – Bruce Grobbelaar. The Sun a susţinut că portarul lui Liverpool, Bruce Grobbelaar a luat 40.000 de lire sterline pentru a ‘asigura’ înfrangerea lui Liverpool în deplasarea de la Newcastle.
Grobbelaar a fost anchetat de doua ori însă tribunalul nu a putut da un verdict.Mai mult în 1999 a dat în judecata The Sun pentru calomnie, publicaţia britanică fiind obligată să îi platească daune în valoare de 85.000 de lire sterline.The Sun a făcut apel împotriva deciziei, Grobbelaar primind doar o liră sterlină.In ultimii ani au aparut si suspiciuni privind mai multe meciuri din ligile inferioare, Federatia Engleză de fotbal pornind o anchetă majoră.
Franţa – Marseille. În 1993, Cupa Campionilor Europeni devenea Liga Campionilor, Marseille fiind prima echipă care a reuşit să câştige acest trofeu, învingând în finală AC Milan.Sărbătoarea nu a durat însă prea mult timp, după ce s-a descoperit că preşedintele clubului, Bernard Tapie a încercat să ‘aranjeze’ meciul cu Valenciennes FC, Jean-Jacques Eydelie jucătorul lui Marseiile contactând mai mulţi jucători de la Valenciennes.Scopul? Un meci uşor, lipsit de accidentări.Tapie a fost arestat, iar Marseille retrogradată.
În 2008. Declan Hill scrie în cartea sa, ‘The Fix’, faptul că mai multe meciuri de la Campionatul Mondial din 2006 au fost arajate de mafia pariurilor din Asia.Ghana – Italia, Ghana – Brazilia şi Italia – Ucraina. Pe 1 octombrie, doi mafioţi ruşi care au fost arestaţi în Spania au declarat că ar fi cumpărat o semifinală şi o finală a Cupei UEFA în sezonul trecut, câştigătoarea acestei competiţii fiind Zenit Sankt Petersburg.
1 la 8787
Unul din episoadele celebre a avut loc în 2005, când FC Alliansi a pierdut pe teren propriu, în faţa celor de la FC Haka Valkeakoski. Sumele pariate pe acest meci au fost exagerat de mari, iar ‘norocoşii’ şi-au multiplicat de 8787 sumele pariate. O lună mai târziu, un afacerist chinez cumpăra clubul Alliansi. Unul din exemplele tipice.
Sumele halucinante care se învârt în fotbal duc din păcate uneori şi la astfel de episoade. Tu eşti convins că meciurile se dispută doar pe teren?
nu, ce sunt nebun?bun articol