Constantin Ion, de pe maidanul Pantelimonului la Știința Cluj

0
2849

Constantin Ion, povestea puștiului care juca fotbal în picioarele goale pe maidanul Pantelimonului. 

În urmă cu câțiva ani când am început această frumoasă aventură prin istoria fotbalului românesc, dar și cel mondial, numită RETRO.TIKITAKA, nu ne-am gândit niciodată că o să aducem la viață atâtea amintiri și mai ales bucurii. RETRO.TIKITAKA este locul în care niciun fotbalist nu este uitat, locul în care fotbaliștii nu mor niciodată, locul în care fotbaliștii trăiesc veșnic prin fotografii și imagini video, dar mai ales prin amintirile noastre, ale tuturor celor care le păstrăm cu multă grijă.

Constantin Ion, fost fotbalist la Știința Cluj, Industria Sârmei Câmpia Turzii și Dinamo Victoria, nu face excepție. În continuare redăm povestea acestuia relatată chiar de fiica sa:

Știința Cluj

Poate de tata, fotbalistul Constantin Ion, puțini își aduc aminte iar cei care puteau s-o facă, nu mai sunt! A jucat extremă dreapta la echipa “Știința Cluj” (1959-1961) când a fost și student la drept, la Universitatea Babeș Bolyai. Venea de pe maidanul Pantelimonului, unde jucase fotbal în picioarele goale și cu minge făcută din cârpe de bunica. Cu dragoste și pentru fotbal și pentru”carte”, el termină Liceul teoretic “Mihai Viteazu” din București.

Constantin Ion

I se spunea “balerinul” pentru că alerga și dribla cu multă grație. Pe verso-ul unei fotografii am găsit scris: “Publicul e foarte schimbător! Aceeași spectatori care te țin pe brațe când joci bine, vor fi în stare mâine să dea cu tine de pământ dacă joci slab!”

Știința Cluj
Știința Cluj

A fost coechipier cu Mateianu, Petru Emil, Ivansiuc, Nicoară… Sportivi titrați care au știut “să joace” și în viață cu fair-play! Apoi a fost jucător și la Industria Sârmei Câmpia Turzii și Dinamo Victoria.

Știința Cluj

A lăsat în urmă sportul pentru familie, pentru soție și cele două fiice. Tata a fost “vedeta” mea! Un om generos, bun organizator, un prieten loial, vesel și șarmant! Sportul “construiește” adevărați oameni! Suntem datori să ne aducem aminte de ei! Să nu-i uităm!

Constantin Ion

Mulțumiri deosebite fiicei lui Constantin Ion pentru informații și fotografii, Ion Vulcu Mariana.

Universitatea Cluj (Știința Cluj) este una dintre cele mai vechi din România, fiind înfiintață în 1919. De-a lungul istoriei sale, echipa studenților clujeni a jucat 5 finale de Cupa României reușind să se impună o singură dată în sezonul-1964/65 (victorie cu 2-1 în fața celor de la Dinamo Pitești). În campionat, cea mai importantă performanță a fost obținută în sezonul 1932/33 când a terminat pe poziția a doua.

În perioada în care la clujeni a activat Constantin Ion, formația a terminat pe locul 5 în sezonul 1958/59, la egalitate cu ocupantele locurilor 3 și 4, Petrolul și Farul Constanța, fiecare cu câte 24 de puncte, însă un golaveraj mai bun. În sezonul următor, 1960/61, clujenii au terminat pe locul 4 cu 28 de puncte, în spatelor celor de la CCA București (37 puncte), Dinamo București (32p) și Rapid București (29p).

Articolul precedentMeciul morții – Echipa care a sfidat destinul, 9 august 1942
Articolul următorIrina Begu și Monica Niculescu au câștigat turneul de dublu de la Hua Hin din Thailanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here