CONIFA World Cup – Campionatul Mondial de care n-a auzit nimeni

0
3373

CONIFA sau Confederația Asociațiilor Independente de Fotbal (în engleză Confederation of Independent Football Associations) este o organizație globală non-profit care militează pentru reprezentarea echipelor de fotbal neasociate FIFA din întreaga lume, națiuni de facto, regiuni, minorități și teritorii izolate în care se practică sportul. Are sediul în orașul suedez Lulea și a fost fondată pe 7 iunie 2013. 

În prezent, din această organizație fac parte 49 de asociații independente din întreaga lume printre: Europa are cei mai mulți membri, 24 în timp ce Asia are 11, Africa 9 iar America și Oceania câte două fiecare. Campionatul Mondial organizat de CONIFA are loc odată la 2 ani începând cu 2014. La prima ediție, care a avut loc în Suedia la Ostersund, au participat 12 echipe. Toate meciurile s-au jucat pe un singur stadion, Jamtkraft Arena de 6.626 de locuri. Finala s-a jucat între Cantonul Nisa (Franța) și Ellan Vanin (Insula Man). Francezii au câștigat la penalty-uri, scor 5-3 devenind astfel prima campioană mondială CONIFA. 

CONIFA WC 2018
CONIFA World Cup 2018

A doua ediție, cea din 2016 a fost găzduită de republica autonimă din nord-vestul Georgiei, Abhazia. De această dată, meciurile -s-au jucat în două orașe: Sukhumi – stadionul Dinamo (4.300 locuri) și Gagra – Stadionul Akhvlediani (1.500 de locuri). Finala a fost câștigată de gazde, Abhazia impunându-se tot la penalty-uri ca în precedenta finală, scor 6-5 cu Panjab (diaspora Punjabi din Marea Britanie).

Cea de-a 3-a ediție va avea loc anul acesta la Londra în perioada 31 mai – 10 iunie. Pentru prima dată până acum vor participa un număr record de echipe, 16 iar meciurile se vor juca pe 11 stadioane din 5 orașe (sub 5.000 de locuri fiecare).

Pentru a doua oară, o echipă din România va fi prezentă la această competiție. Este vorba despre Szekely Land (Ținutul Secuiesc), echipă înființată în 2014. A participat pentru prima dată la o comeptiție orgnaizată de CONIFA în 2015, la Campiontul European care se desfășoară odată la doi ani începând cu 2015. Astfel, în anii pari are loc Campionatul Mondial iar în cei impari, Campionatul European. În 2015, Ținutul Secuiesc nu a trecut de grupe, terminând pe locul 3, ultimul. În 2016, la Campionatul Mondial din Abzahia, echipa nu a depășit faza grupelor, terminând cu zero puncte. În 2017, Ținutul Secuiesc a obținut cea mai importantă performanța din istoria de până acum a echipei: locul 3 la Campionatul European desfîșurat la Budapesta învingând în finala mică deținătoarea titlului mondial, Abhazia, scor, 3-1.

Lotul echipei pentru Mondialul din acest an este format din 30 de jucători: 23 care joacă la echipe din România, 4 fotbaliști care evoluează în Ungaria și alți 3 fotbaliști de sală din România. Cele mai importante nume din lot sunt cele ale lui Robert Ilyeș – fost jucător la Rapid, FC Brașov, Astra și FCM Tg. Mureș, actualemente la gruparea de liga a 3-a FC Csikszereda Miercurea Ciuc, Attila Hadnagy (Sepsi OSK Sf. Gheorghe), Istvan Fulop (Sepsi OSK Sf. Gheorghe) și fratele mai mic al acestuia, Lorand Fulop (FC Botoșani). Lotul complet al echipei: 

Szekely Land

Ținutul Secuiesc ocupă în acest moment locul 5 într-on top general CONIFA.

Articolul precedentCampionatul Mondial din România, 2098 – 52 de stadioane propuse pentru a fi gazdă
Articolul următorClip de promovare al Campionatului Mondial din Rusia 2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here