Comentariul lui Emil Grădinescu și Costi Mocanu de la meciul Elveția – România (19 iunie, 2023)

0
1014

Comentariul lui Emil Grădinescu și Costi Mocanu

Comentariul lui Emil Grădinescu și Costi Mocanu de la meciul Elveția – România din Grupa I a preliminariilor pentru Campionatul European din Germania, 2024, a stârnit multe controverse, în special în spațiul online după ce George Ogăraru a criticat în termeni duri felul în care cei doi au comentat partida.

Ogararu vs Gradinescu - Mocanu

Textul integral postat de Ogăraru pe pagina sa de Facebook:

Cât dispreț față de propriii jucatori ai naționalei pot manifesta cei doi comentatori de la Prima Tv??‼️
Oare nu există cineva care să ia atitudine împotriva acestui bullying televizat la adresa conaționalilor??‼️
Nu există o limită a decenței și a bunului simț??
Am fost nevoit să închid volumul televizorului pentru a nu-mi expune copiii la acest îndemn public la dispreț și desconsiderare a unor oameni și a echipei naționale a României…
Rușine să vă fie, domnilor comentatori!
Nu aveți niciun drept și nicio scuză pentru ceea ce ați făcut și în această seară!
Sper ca acesta să fie ultimul meci al naționalei României pe care îl veți fi comentat vreodată ‼️

Reacțiile celor doi comentatori nu au întârziat să apară. Mai întâi, Costi Mocanu a venit cu următoare replică:

Costi Mocanu
Captură foto: facebook.com/costi.mocanu

Apoi, replica lui Emil Gărdinescu în Gazeta Sporturilor:

„În acest moment postarea lui George are 376 de comentarii. Vreo 300 îl contrazic. Ca să nu mai vorbesc despre părerea unor fotbaliști mari, ca Gică Popescu, Basarab Panduru, Viorel Moldovan, Cornel Dinu.

Dar ordinul se execută, nu se discută. Solda pe care ti-o da CSA e mai importantă decât obrazul sau amiciția. Nu înțeleg un lucru: de unde știi ce-am spus dacă tu ai închis sonorul, George? Au mai cerut unii să fiu interzis pentru că am spus ce am văzut și s-au făcut de râs. Te-ai așezat la rând, George, mi-e milă de tine”

În continuare, aveți cele mai importante comentarii făcute de cei doi în timpul meciului Elveția – România (din repriza a 2-a): 

Emil Grădinescu: O primă repriză în care Elveția a trecut cu tăvălugul peste noi. O națională a României care a arătat extrem de rău. Umilitor de rău.

Costi Mocanu: Vorbeam de raportul posesiei balonului în prima repriză. A fost unul năucitor. 76% parcă pentru elvețieni.

EG: Cred că am arătat mai rău ca Andorra în prima repriză.

CM: Drăgușin acum, o mare greșeală la primul gol al elvețienilor. L-a lăsat pe Amdouni de capul lui și s-a dus pe linia porții.

CM: Stanciu, inexistent, inexistent în prima repriză. L-am văzut ieri vorbind despre unitatea grupului. Ceva nemaivăzut, spune el, în 8 ani de când joacă la națională. O fi la vestiar. Pe teren n-am sesizat asta.

CM: În tribune, își dau în petec fanii români. Atâta știm. Să dăm foc la niște bețe.

CM: Publicul îi fluieră pe români…
EG: Pe “Uniții sub tricolor”. Să facem o distincție între fanii onești și care au venit la meciul ăsta și acest grup organizat, organizat să facă doar rău.

CM: Dacă din momente de-astea simple, Manea nu reușește pasa… e greu să ai așteptări la chestiuni mai elaborate în preajma careului advers.

CM: Doar medical putem ieși din sistem ăsta cu 5 fundași care în prima repriză n-a funcționat deloc.

EG: Gestul lui Edi Iordănescu spune tot: “Asta mai lipsea… să-l schimbe pe Burcă!”

CM: Așa, și?

CM: Este foarte greu să vezi România ajungând să tragă de timp pentru a nu mai lua goluri. De regulă, tragi de timp ca să ții un rezultat, un rezultat care ți-e bun.

CM: Emisiune în direct la PRIMA TV despre această partidă u Viorel Moldovan și Gică Popescu în platou după meci. Misiune grea și pentru ei să-și găsească cuvintele și să vorbească despre ce s-a văzut până acum.

CM: Akanji îl are pe Burcă în stângă!
EG: Aoleo… Și Burcă rămâne acolo…
CM: Am mai văzut faza asta.
EG: Da!
EM,CM: În prima repriză la golul 2!

EG: Foarte lent… foarte moale Hagi. Departe de jucătorul care în urmă cu ceva timp, reușea să înscrie în poarta Germaniei.

CM: Facem schimbare! Mihăilă. Vorbeam de el din prima repriză.
CM: Și Moruțan va intra.

CM: Un șut pe poartă a avut și România în prima repriză.

EG: Îmi place să cred că Iordănescu nu l-a trimis pe Hagi la presiunile tatălui său.
CM, EG: La presiunile tatălui lui Hagi.
EG: Da.
EG: În orice caz, nu a fost o revenire reușită a lui Ianis.

CM: Uite cum într-un astfel de meci, se spulberă toate planurile de a obține zeci de milioane de euro pe care le au tot felul de visători. Auzeam niște cifre de topul acesta asociate cu Drăgușin, Florinel Coman…

CM: Merita galben. Pentru că trebuie. Da. Trebuie penalizate toate mișmașurile astea, chestiunile astea mici, ciupelile pe care încercăm să le facem în loc să căutăm să jucăm fotbal.

CM: Amdouni primind aplauzele tuturor pentru cele două goluri în care a fost ajutat și de apărarea inexistentă a formației care a trimis 7 fundași în teren astăzi. Am pus aici și portarul și l-au adăugat și pe Screciu.

CM: Ideea este că Israel – Andorra este 1 la 1. A egalat Andorra. Și Belarus – Kosovo, 0-0. Fără să vrem, ne împing la EURO!

EG: Eh, să avem răbdare. Se normalizează situația.

EG: Ori s-a schimbat tactica la pauză în vestiarul nostru, ori elvețienii au zis s-o lase mai moale. E 2-0. Așa au jucat și cu Andorra. Au rezolvat meciul în prima jumătate de oră.

EG: Parcă începem să mișcăm ceva. Începem să arătăm și noi, a fotbaliști. Poate mai reducem din diferență. Poate mai scăpăm puțin de această impresie penibilă lăsată în primele 45 de minute.

CM: Poate punem piciorul pe minge. S-o ținem puțin. Să-ncercăm măcar 3, 4 pase legate.

EG: De ce așa, Moruțan?
CM: Ca să nu joace simplu. Uitați-vă la Granit Xhaka. Preia, pasează!

EG: Mihăilă cu viteza, Akanji cu plasamentul.

EG: Se apără bine Nedelcearu. Pune bine piciorul. Și acum îl găsește în lung de linie pe Moruțan. Moruțan însă nu găsește mingea.

CM: Bine că nu auzim acel ăăă… Parcă a început… umilitorul olé al tribunei care să însoțească pasele reușite. Încet, încet se simte. Pare să se audă.

CM: Shaqiri îl găsește pe Vargas și Vargas găsește șutul. Este și portar acolo. De data asta este și portar. Fără vină însă, Moldovan la cele două goluri.

EG: Elvețienii pasează fără emoții și duc mingea de multe ori în careul nostru. Acum, un balon pentru Moruțan prins între doi adversari.
CM: Cum ar putea? Cum ar fi putut Moruțan, singur cu Elvedi și Rodriguez să pună piciorul pe minge?

CM: Suntem în posesie exact atât cât reușește Moldovan să întârzie degajarea.

EG: Burcă! Aoleooo…
CM: Emil, dar nu e meseria lui acolo. Acolo l-a trimis în lipsă de fundași stânga.

CM: Tribuna fanilor români mai capătă o porție de huiduieli din partea elvețienilor pentru alte torțe aprinse.

Crainicul stadionului: Acesta este un anunț pentru suporterii din România: Vă aducem la cunoștiință că materialele pirotehnice sunt interzise…

CM: Eh, de parcă ei n-ar ști asta.

CM: Ce se poate spune după un asemenea meci? Veți afla de la Gică Popescu, de la Viorel Moldovan.
CM: Așteptăm să auzim opiniile celor care au intrat în joc.

CM: N-aș vrea să aud după meci că în repriza a doua am echilibrat disputa pentru că trebuie să fim corecți. N-au mai tras elvețienii atât de tare.
EG: Dar și-au cam schimbat oamenii importanți.
CM: Și în condițiile astea au avut 3 mari ocazii de gol. Moldovan ne-a salvat la ultima fază.

CM: Rodriguez îl caută pe Seferovic. Nedelcearu. Pierde Screciu. Xhakaaa, poziție corectă a lui Sow. Pentru Steffen, în careu… Nu e! Nu e penalty!… Nooooo… Dă penalty. Dă penalty. Nouă ni s-a părut la minge. Hai să mai vedem.

EG: E penalty!
CM: E penalty!
EG: Faultat Steffen.
CM: Corect dat.

CM: Shaqiri. Să nu încerce cu scăriță. Măcar pe asta să n-o încerce cu scăriță.
EG: Atenție! Penalty check!
EG: Încă o dată acest super slow motion. Mă, o atinge Manea, să știi! Din unghiul ăsta o atinge Manea. Își schimbă direcția.
CM: Penalty check.
CM: Se duce Orsato să vadă.
EG: Cred că nu e. Cred că nu e. Din ultima reluare, acel super slow motion, se vede că Manea schimbă direcția balonului.
CM: Așa e de aici. Îl anulează.
CM: Uite că în direct am văzut bine. Pe prima reluare, am văzut greșit. Orsato întoarce decizia.

EG: E un debut decent al lui Screciu la echipa națională.
CM: Într-un meci trist.

CM: E, Belarus are 2-0 cu Kosovo.
EG: Se termină 2-2.

CM: 5 minute, cu prelungiri tu tot, poate vreo 8 din acest meci. Eu zic că România n-ar mai trebui să se gândească doar la calificări. Trebuie să schimbăm obiectivele. Să căutăm să jucăm pentru onoare. Să recâștigam onoare, încredere, ambiție, tupeu.

EG: Stanciu așează mingea pe șut… și trimite undeva în nocturnă. Minutul 88. A fost totuși o acțiune de atac în care, hai să zicem că am pasat. Am dat vreo 10 pase. Cât de cât, o acțiune fluidă.

EG: Burcă, riscant. Manea. Merge la margine Moruțan. Primește Moruțan. Doi contra doi. Moruțan centrează. Vine în viteză Mihăilă. Ooooh. Ce Gol! Ce gol dă Mihăilă! Viteza lui supersonică. Voleu reușit! DOI la UNU! Minutul 90.

CM: Poziție corectă. Și insistența lui Mihăilă este, este răsplătită! 2 la 1 aici la Lucerna. 2 la 1 face și Belarus. Kosovo se apropie cum spunea Emil.

EG: O fază care arată cât de nepotrivit este Burcă pentru postul de fundaș lateral. Nu poți să-l pui acolo. Nu are plecare.
CM: N-avea pe cine.
EG: Nu are viteză…
CM: Pe cine să pună?
EG: Pe Dumitrescu sau pe, pe Ștefănescu. Unul din cei doi
CM: De la Șepși
EG: De la Șepși.

CM: Încă 5 minute! Margine pentru România.

EG: A cam fost împins acolo Mihăilă. Continuă Stanciu…
EG: Atenție!
CM: Acum! Mihăilă! Mihăilă în careu! Mihăilăăăăăăă! GOOOOOOOOOOOOOOOL!
EG: GOL! Hăhă!
CM: GOOOOL, GOOOOOOL, GOOOOOL! GOOOOOL Mihăilăăăăăăăăă!
CM: Incredibiiiiiiiil!
EG: Hahahaha! Ei, domnule Yakin, Murat, ai considerat cam devreme meciul ăsta pierdut… câștigat, pardon! 2 la 2! Contraatac fulgerător. Încă o dată Mihăilă!
CM: Bravo Moruțan! Minunată pasă! Mihăilăăăă! DOOOOOI la DOOOOOI! Există minuni!
CM: S-a accidentat! S-a accidentat un jucător. Se cere schimbare de pe margine. Fotbaliștii noștri s-au dus în fața galeriei pentru a celebra acolo.
CM: Mihăilăăă! Hahaaaa! În bucuria asta nebună!

EG: Costi, iartă-mă dar eu nu mă pot bucura după ce am îndurat vreme de 80 de minute. Acest 2-2 pare să fie nedrept. Pare să fie produs de aroganța acestui domn, care și-a scos, practic, toți jucătorii importanți într-un gest de sfidare, cred, al jucătorilor sau față de jucătorii noștri.
EG: Da. Este fault acolo. Oricum, mai este de jucat. Atenție, două minute și jumătate, plus ceva prelungiri.

CM: Dacă se termină așa, Elveția plătește pentru siguranța plină de aroganțe în anumite momente în care a condus jocul și a irosit ocazii importante de gol.

EG: Elveția încearcă să repare acum pe final de meci. Mai puțin de două minute. Va fi, într-adevăr, un sfârșit de meci captivant. Ai noștri apără cu disperare această remiză.

EG: Mai avem de suferit.

CM: România egalează miraculos după ce a fost condusă tot jocul pe tabelă și pe teren.
Două contraatacuri ale lui Mihăilă. Și acum poate fi al 3-lea contraatac al României. Pușcaș este singur. Moruțan, în dreapta. Pușcaș pentru Manea. Mai important este ca balonul să rămână la jucătorii noștri. Moruțan îl deschide bine.
EG: E accidentat!
CM: E accidentat. Acolo s-a accidentat, ducându-se să sărbătorească cu fanii. Mihăilă. Dar cum să te superi pe el? Două momente decisive pe care le-am anticipat văzând meciul cu Kosovo. Și l-am cerut în această partidă, în prima repriză. Am cerut. Cum să cerem? Greu să cerem. Dar am vrut să-l vedem în teren.

CM: La doi la zero, elvețienii au fost pe punctul de a primii un penalty. Orsato s-a întors și România a fost ajutată corect de var.
CM: Rodriguez cu o centrare care duce mingea în careu. Ocazie uriașă! Avem noroc! România scapă! Bara transversală se opune și acum Pușcaș pornește singur spre golul de 3 la 2.
EG: HEEEI, HEEEI!
CM: HEEEEEEEI! ROȘU!
EG: Ăsta-i roșu! Nooooo. Roșu direct trebuia!
CM: Mai avea pe cineva lângă, în stânga. De aceea nu-i dă roșu. România plecase spre golul 3.

CM: Revedem…
EG: Final nebun!
CM: … ocazia
EG: dement, absolut!
CM: … elvețienilor. Balon trimis în bara transversală a porții noastre. Apoi țâșnirea pe contraatac, cu driblingul lui Pușcaș și pasa pentru Cicâldău.
CM: Asta a considerat Orsato, că nu este singur, în poziție iminentă de gol.
CM: Se va încheia aici partida.
EG: Olaru a fost jucătorul lovit. E nevoie de intervenția medicului.
CM: El într-adevăr. Scuze.
EG: Faultul de galben al lui Steffen.
EG: Meciul a basculat uluitor în final. Un final în care Mihăilă a fost absolut strălucitor. Edi Iordănescu, tonifiat de aceste două goluri. Dar repet, am suferit prea mult vreme de 80 de minute ca să apreciem jocul echipei noastre. Rezultatul este excepțional. Rezultatul este excepțional, doi la doi. Putea fi 3 la 0 dacă nu era VAR și plecam…
CM: Dacă nu era Moldovan, Adu-ți aminte de intervenția lui Moldovan la 2 la 0.
CM: Se duc jucătorii să-l felicite pe Mihăilă care suferă trântit pe teren după ce a sărbătorit alături de fani cele două goluri marcate. Urmează intervenții de aici, de la marginea terenului. Urmează emisiune. Urmează Gică Popescu și Viorel Moldovan care vor încheia această seară. Așteptăm părerile lor.

CM: Au fost pentru voi, de aici de la Lucerna, Emil Grădinescu și Costi Mocanu. Vă mulțumim! Am trăit o minune în aceste minute de final, aici.

Articolul precedentIstoria meciurilor României cu Elveția
Articolul următorÎnscrie-te la Ediția a 13-a de #PronoLiga! Lasă-ți pronosticurile pentru prima etapă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here