Colentina București este cea mai neobișnuită echipă care a câștigat titlul în România. Perfomanța reușită de cea de-a doua echipă înființată în București (aprilie 1909) după Olympia, este greu de egalat vreodată de vreo altă formație din trei motive:
– echipa era formată exclusiv din jucători englezi!
– a cucerit titlul după doar 4 ani de la înființare!
– a câștigat toate meciurile acelui sezon (8 meciuri – 8 victorii) fiind astfel campioană absolută, singura de până acum din istoria fotbalului românesc!

Colentina Bucuresti
Sursa foto: EnciclopediaRomaniei.ro

Al 4-lea campioant din istoria primei divizii românești a avut loc în perioada 1912-1913 și s-a disputat doar între 6 echipe: Colentina București, Bukrester FC, Cercul Atletic București, United AC Ploiești, Olympia București și Uniunea Sportivă. Colentina a terminat pe prima poziție cu 16 puncte după 8 victorii din 8 meciuri. Clasamentul final al acelui sezon:

Loc Echipă Puncte
1. Colentina București 16
2. Bukarester FC 6
3. Cercul Atletic București 5
4. United Ploiești 4
5. Olympia București 3
6. Uniunea Sportivă București 0

 

Colentina a repetat performanța și în sezonul imediat următor trecându-și în palmares cel de-al doilea titlu și ultimul din istoria de 48 de ani a echipei. Din echipa care câștiga două titluri consecutive de campioană se numărau fotbaliști precum: Sparks, Thomson, Ternet, Catteral, O’Donnel, Petit, RObertson, Lees, Veroty, Middleton sau Dawhurt.

După izbucnirea Primului Război Mondial, majoritatea englezilor părăsesc România și echipa rămâne fără jucători fiind aprope de desființare. Totuși, Colentina supraviețuiește datorită unui număr mare de jucători proveniți de la Olympia. În anii următori, dubla campioană nu rezistă pe prima scenă a fotbalului românesc și retrogradează în diviziile inferioare. În perioada interbelică, Colentina joacă în campionatul districtual al Bucureștiului. Situația se înrăutățește după cel de-Al Doilea Război Mondial când echipa, ultima dată în Divizia C, se desființează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here