Firma de consultanță Deloitte&Touche a publicat un studiu, foarte meticulos elaborat, despre banii încasați de către marile cluburi europene. Citiți și vă minunați:
Real Madrid ocupă primul loc în rankingul încasărilor din fotbal cu 479 de milioane de euro pe an, în fața Barcelonei care a încasat ”doar” 450 de milioane de euro în sezonul 2010-2011. O ”mică diferență” de 29 de milioane de euro între cele două cluburi, sumă cu care ar supraviețui întreaga ligă de fotbal din România.
Și totuși, Real Madrid își vede pusă în pericol prima poziție din acest clasament, fiind mari șanse ca din sezonul viitor să fie depășită de către Barcelona, care deja o surclasează la capitolul încasări din drepturile TV și este împinsă puternic din spate de către acordul de sponsorizare semnat de către președintele Sandro Rosell cu Qatar Fundation. Dacă la finalul sezonului 2004-2005, Barcelona se situa pe locul șase în clasamentul echipelor cu cele mai mari încasări din Europa, azi, datorită și marșului triunfal al echipei lui Guardiola ( 13 titluri din 16 posibile ), clubul catalan a urcat pe doi, cu mari șanse de a ajunge lider la finalul acestui sezon.
Cât privește celelalte cluburi de pe continentul european, diferența față de cele două echipe spaniole începe să se mărească cu fiecare sezon ce trece. Manchester United, singura care mai ține cât de cât piept, se află la 83, 7 milioane de euro distanță de Real Madrid, diferență ce se estimează că va ajunge la 100 de milioane în următorul sezon. Bayern Munchen, cel mai puternic club din Germania, are un handicap de 180 milioane de euro, iar prima echipă din Italia este la 244 milioane de euro depărtare de lider. Enorm.
În schimb, în urmă cu câteva luni, UEFA publica și ea un studiu, total diferit, premergător noilor reguli de control financiar cu care vrea să echipeze fotbalul de pe continent. Concluziile erau dezatruoase: Din cele 650 de cluburi analizate, 56% au ieșit pe minus în sezonul 2010-2011, datoria lor ajungând să atingă suma de 8.400 milioane de euro. O nimica toată.
Echilibrul pur sportiv în fotbal a dispărut o dată cu cel financiar. Viitorul e negru pentru tot mai multe cluburi de fotbal. Nu și pentru Real Madrid sau Barcelona, pe zi ce trece mai bogați, în timp ce adversarii le sunt tot mai săraci. Pentru ei, criza economică e o adevărată binecuvântare.