Curios cum Brazilia, probabil cea mai puternică echipă de fotbal a tuturor timpurilor, nu a avut niciodată portari de mare valoare. Exact! Pentru că sunt atât de buni cu mingea la picior încât niciun brazilian nu vrea să fie portar (normal că te oftici stând în poartă în timp ce știi că poți dribla, face biciclete sau folhas secas).

Chiar și așa, Brazilia a avut câțiva portari care nu erau deloc de neglijat, iar unul dintre ei va fi protagonistul acestui articol. Care este primul portar brazilian de care vă amintiți?

Claudio Taffarel

Cine a fost?: Portar brazilian în anii ’80 și ’90
Unde s-a remarcat?: Portarul naționalei Braziliei pentru mulți ani de zile, incluzând turneul final din SUA ’94 atunci când Brazilia a câștigat titlul mondial.
Știați că?: Imediat după ce s-a retras a avut o încercare de antrenorat alături de Gică Hagi la Galatasaray.

– Născut în Brazilia, părinții săi sunt de origine germană și italiană.
– A fost ales cel mai bun jucător al finalei Cupei UEFA din 2000, in care Galatasaray a învins Arsenal Londra.
– În 2009, Federația Internațională de Istorie si Statistică a Fotbalului l-a ales drept cel de-al zecelea portar all-time. Este primul brazilian clasificat în acest top al portarilor.
– E portarul brazilian cu cele mai multe selecții la națională, 101, al treilea în clasamentul general după Cafu și Roberto Carlos.
– În 1990 devine primul portar din străinătate care semnează pentru o echipă italiană (Parma) potrivit Gazzetta dello Sport.

Scurtă biografie: Claudio Andre Mergen Taffarel ( Santa Rosa, Brazilia, 8 mai 1966 ). Prima echipă Internacional Porto Alegre. În 1990 pleacă la Parma, transformându-se în imaginea publicitară a sponsorului Parmalat în America de Sud. A castigat de două ori Cupa Uefa, o dată cu Parma, a doua oară cu Galatasaray, acolo unde alături de Hagi și Gică Popescu a mai câștigat și o Supercupă a Europei.

Ce s-a întâmplat cu el?: S-a retras în 2003 la Parma, iar acum se ocupă cu impresariatul jucătorilor de fotbal.

Mai jos, imagini cu Taffarel din finala Cupei Uefa 2000, Galatasaray – Arsenal

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here