Patru fotbaliști scoțieni au reușit performanța de a marca fiecare câte un hat-trick la debutul în echipa națională. Trei dintre cazuri se regăsesc undeva pe la începuturile fotbalului, mai exact în perioada 1885-1898 în timp ce al 4-lea caz datează de la sfârșitul anilor 1940.

Foto: myfootballfacts.com

– 14 martie 1885, Scoția juca un meci amical cu Irlanda pe teren propriu. Scoțienii s-au impus cu scorul de 8-2. Trei dintre golurile gazdelor au fost marcate de jucătorul echipei Kilmarnock, mijlocaș ofensiv în vârstă de 22 de ani, Alexander Higgins. Deși a marcat 3 goluri la debut, Higgins n-a mai fost convocat niciodată în naționala Scoției. 

– 24 martie 1888, meci amical între Irlanda și Scoția. Oaspeții se impuneau cu un răsunător 10-2. Jucătorul echipei Bolton Wanderers, William Alexander Dickson, marca 3 goluri în poarta irlandezilor. Aceasta avea să fie singura prezență a sa în naționala Scoției deși cariera sa a fost una ascendentă. În același an, 1888, a urmat un transfer la Sunderland apoi în 1891 a ajuns la Aston Villa. Și-a încheiat cariera în 1896 la doar 30 de ani la Stoke City.

William Alexander Dickson / Foto: wikipedia.org

– 19 martie 1898, trei din cele 5 goluri ale Scoției din victoria cu Țara Galilor, scor 5-3, au fost marcate de James Gillespie, o legendă vie la vremea respectivă a echipei Sunderland, echipă pentru care jucase în peste 130 de partide. Acel meci a fost și singurul pentru Gillespie în tricoul echipei naționale a Scoției.

– 1 octombrie 1949, Scoția câștiga cu 8-2 amicalul disputat cu Iralnda de Nord în deplasare. Henry Miller Morris, jucătorul formației East Fife F.C. (astăzi în liga a doua scoțiană) și-a pus numele pe lista marcatorilor cu un hat-trick. N-a fost însă de ajuns pentru a fi reconvocat astfel că rămas cu o singură prezență în naționala Scoției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here