”Dacă Neymar nu se va schimba, va avea probleme” spunea Gabi, căpitanul celor de la Atletico Madrid, la finalul unui meci cu Barcelona, iritat de floricelele inutile și târzii făcute de brazilian.

neymarS-a încheiat un an ciudat pentru Neymar, fabulos cu Barcelona, teribil cu naționala Braziliei, însă sunt sigur că fotbalistul e cât se poate de fericit acum pe nisipul vreunei plaje din Caraibe. A plecat de la Mondialul din 2014 după ce Zuniga i-a dat peste cap o vertebră, iar un an mai târziu, la un alt turneu cu greutate pentru sud-americani, Copa America, iese pe ușa din dos după ce și-a pierdut lucididatea în fața aceluiași adversar, Columbia, lângă care apare. fără a fi o scuză, un arbitru mai interesat de propria imagine decât de siguranța jucătorilor. Între cele două întâmplări, Neymar a mai fost protagonist în finala Cupei Spaniei, când i-a scos din sărite pe cei de la Athletic Bilbao, într-un amical jucat la Londra, când a fost câlcat pe mână de chilianul Medel sau într-un meci de campionat, când Gimenez ( Atletico ) i-a umplut glezna de sânge.

Plecat în Qatar, Xavi, căpitanul său în ape catalane, l-a tras de urechi după faza cu Bilbao și i-a spus că trebuie să lucreze la atitudine, însă ori au trecut prea puține zile de atunci, ori Neymar nu a luat în serios sfatul, pentru că a plecat de la Copa America înaintea oricărui alt jucător, cu doar două meciuri jucate.

zunigaCine e de vină pentru ce i se întâmplă lui Neymar? Rivalii, pentru că nu au alte arme de a se apăra împotriva lui decât provocările și faulturile dure, arbitrii, pentru că nu îl protejează sau însuși Neymar, care nu știe să își gestioneze talentul, faima și responsabilitățile? Pus căpitan de către Dunga peste o echipă palidă, fără personalitate, se presupunea că Neymar învățase ceva în acești ultimi doi ani jucați la Barcelona. Nimic mai fals, pentru că de pe creierul brazilianului se dezlipește foarte greu gena fotbalistului cocalar.

Neymar are timp acum să stea și să se întrebe de ce este faultat mai des decât Messi, chiar și decât Cristiano Ronaldo, un alt fotbalist din categoria celor care primesc mai mult decât oferă, care nu știu să câștige, dar nici să piardă. Brazilianul este acum o țintă și doar el poate decide dacă îi place să stea acolo sau alege să își țină sun control ieșirile de copil alintat, pentru că el este ultimul specimen viu al acelui fotbal brazilian de care te îndrăgosteai fără să îi pui condiții, într-o națională unde imprevizibilul strălucește prin absență. Dacă la Barcelona, Neymar a supraviețuit împins fiind până în fața porții goale de către Messi, fotbalist de la care ar trebui să preia și comportamentul, nu doar pasele de gol, se pare că presiunea pusă pe el la naționala braziliană a fost prea mare și, fără argenitinian lângă el, lumina relectoarelor l-a pârlit încă o dată. Sigur, e tânăr, însă zilele trec, turneele finale trec și ele, iar Neymar are deja două rateuri la activ, vinovat sau nu. Talentat este, însă talentul nu e suficient dacă nu este însoțit și de un bun uz al creierului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here