Cine-ar fi crezut? Unul dintre cei mai buni fotbaliști ai ultimului deceniu suferea de depresie

0
1617

Banii și succesul nu aduc fericirea, o confirmă însăși experiența de viață a marelui Andres Iniesta, unul dintre cei mai talentați și prolifici fotbaliști ai mileniului. Omul care a disputat nu mai puțin de 674 de meciuri în tricoul Barcelonei a mărturisit în urmă cu două săptămâni faptul că viața sa a fost una extrem de diferită față de cea pe care o vedeau fanii în fața televizoarelor sau pe stadion.

După ce a câștigat La Liga, Cupa Spaniei și Liga Campionilor cu Barcelona la finele sezonului 2008/2009, Don Andres a intrat brusc în depresie, simțindu-se rău și neputându-și da seama de la ce. A făcut numeroase analize medicale și totul părea ca este în ordine, însă problemele sale erau de altă natură. “Te simți rău și nu știi de ce. Faci niște examene care nu arată nimic, dar nu te simți bine. Și intri într-o spirală în care ai un sentiment de golire. Apoi s-a întâmplat cu Dani Jarque,” a declarat Iniesta într-un interviu pentru LaSexta.

Dani Jarque, căpitanul clubului rival, Espanyol, era foarte bun prieten cu Iniesta. Fotbalistul a decedat în vara anului 2009 în urma unui atac cardiac, la vârsta de numai 26 de ani. Acest eveniment l-a marcat foarte tare pe mijlocașul Barcelonei, care a declarat că după acest eveniment depresia sa s-a adâncit: “Voiam să vină noaptea ca să pot să iau o pastilă și să mă odihnesc”.

Nu a fost lipsit nici de gânduri sinucigașe

Nu și-a planificat nici un suicid, însă nici nu era departe de acest lucru, recunoscând că i-au trecut tot felul de gânduri ciudate prin minte. Când a fost întrebat dacă a luat în calcul varianta de a-și lua viața, Don Andres a răspuns: “Nu spun că voiam s-o fac sau că urma s-o fac, dar pur și simplu nu mai eram eu însumi. Când ești atât de vulnerabil, e ușor să-ți pierzi controlul și să ajungi la situații extreme în câteva minute sau secunde”.

Un alt detaliu care ne arată cât de gravă a fost problema pe care a traversat-o fotbalistul, este cel în care îi spune reporterului că “Am fost o vreme la psiholog. Îmi voi aminti mereu dorința profundă pe care o aveam să ajung la tratament. Gândiți-vă că ajungeam cu 15 minute mai devreme față de ora la care era programat.”

Iniesta a spus că nu i-a fost rușine să spună ceea ce a pățit. Chiar a explicat în detaliu momentul din acea vară în care a vorbit cu părinții săi, alături de care a mers la doctor pentru a cere ajutor. Iniesta le-a zis celor de față: “Ori mergem la doctor să cerem ajutor, să facem ceva, ori cine știe ce se va întâmpla…”. Odată ajuns la doctorul clubului, i-a spus acestuia verde în față că are nevoie de ajutor, de ceva, pentru că altfel nu poate depăși această situație, fără să știe exact ce se putea face în cazul său.

Tulburările psihice… subiect tabu în țara noastră

Dacă în țări precum Statele Unite este ceva normal să urmezi un tratament medicamentos prescris de un doctor psihiatru sau să mergi frecvent la psiholog, în România acest lucru este considerat ca fiind o rușine și de aceea, multe persoane care ar avea nevoie de astfel de ajutor nu apelează niciodată la astfel de specialiști.

Pe lângă depresie, diagnostic care a primit denumirea de boala secolului, la noi în țară a mai apărut o problemă în ultimii ani. Este vorba despre ludomanie, adică dependența de jocuri de noroc. Există persoane care nu sunt încă diagnosticate, însă care prezintă numeroase simptome care sunt limpede de evidențiat, cum ar fi preocuparea constantă vizavi de joc, irascibilitatea în momentul unei perioade de abstinență, folosirea acestui hobby ca un refugiu, mințirea celor din jur vizavi de activitățile sale și așa mai departe.

Deși cei care joacă în mediul virtual au acces oricând și oriunde la joc, lucrurile în ceea ce privește ludomania stau mai bine atunci când vorbim despre pariuri online. Avantajul de a practica jocuri de noroc online este că, spre exemplu, la acest operator și la toți ceilalți care sunt licențiați la ONJN, jucători poate să-și seteze anumite limite și poate oricând să-și blocheze contul, temporar sau definitiv.

Situația în ceea ce privește dependența de jocuri de noroc a devenit una îngrijorătoare în anumite țări, nu și în România însă, cel puțin deocamdată. În alte țări, se ajunge la administrarea de antidepresive, anticonvulsive și câteodată chiar și de tranchilizante. Așa că cei care observă un comportament ciudat la unul dintre apropiații săi are datoria morală de a-l îndruma pe acesta să ceară ajutor sau să încerce să-i facă legătura cu specialiștii. În cazul jocurilor de noroc, persoanele se pot adresa celor de la JocResponsabil.ro, o organizație care se ocupă strict cu acest tip de probleme.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău