- Al Hilal joaca mâine împotriva australienilor de la Western Sydney Wanderers în prima manșă a finalei Ligii Campionilor Asiei, la Sydney, de la ora 11:30, ora României
- Al Hilal a ajuns încă de duminică la Sydney pentru a se acomoda cu diferenţa de fus orar de 8 ore, dar şi cu temperatura mai scăzută. Clubul s-a baricadat într-un mini cantonament la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Sydney, Park Hyatt, rezervând toate camerele numai pentru ei, şedinţele de pregătire sunt închise complet, iar jucătorii nu au părăsit împrejurimile şi sunt păziţi fără întrerupere
- La doar cinci luni de la numirea sa, Laurenţiu Reghecampf poate intra deja în istoria clubului şi poate repeta performanţa lui Anghel Iordănescu din 2000, atunci când, cu “Tata Puiu” pe bancă, Al Hilal a învins în finală pe Jubilo Iwata, scor 3-2. Peste 5 ani, Iordănescu avea să câştige pentru a doua oară Liga Campionilor, de această dată însă cu rivala Al Ittihad.
- Câștigătoarea se califică la Campionatul Mondial al Cluburilor ce se va disputa în luna decembrie în Maroc
- Returul dintre saudiți și echipa pregătită de Tony Popovic se joacă la Riad, pe 1 noiembrie, de la ora 19:30
Deşi întâlneşte o echipă ambiţioasă, cu multe “victime” de top pe parcurs, Al Hilal porneşte cu prima şansă în dubla cu australienii. Iată cinci atuuri ale saudiţilor în duelul cu aceştia:
1. E club cu tradiţie, desemnat ca fiind cel mai mare din Asia
Al Hilal nu e doar cel mai mare club din Arabia Saudită, dar şi din intreaga Asie, deşi din cauza contraperformanţelor din Liga Campionilor din ultimul deceniu, clubul a intrat un pic în umbră. Cu 13 titluri naţionale, 18 Cupe ale Regelui, alte 8 Cupe ale Federaţiei, 2 Ligii ale Campionilor (la fel ca rivala Al Ittihad), 2 Supercupe ale Asiei şi 2 Cupe ale Cupelor Asiei, Al Hilal trebuie să câştige nu doar pentru a-şi depăşi rivala de moarte, dar şi pentru a-şi recăpăta aura în fotbalul asiatic.
2. Dorinţa de a câştiga e uriaşă
14 ani au trecut de la ultima finală de Liga Campionilor jucată şi câştigată de Al Hilal, o perioada mult prea lungă pentru un club de această talie. De atunci, Al Hilal a reuşit să ajungă o singură dată în semifinalele competiţiei, în anul 2010. Perioada de “secetă” poate fi comparată cu cea a celor de la Real Madrid, iar trofeul a devenit o obsesie, la fel cum a fost şi “La Decima”. Dacă va câştiga al treilea titlu, Al Hilal va egala recordul lui Pohang Steelers. Sud coreenii sunt singurii care au cel mai important trofeu din Asia expus de trei ori în vitrina clubului.
3. Valoarea, experienţa şi expresivitatea lotului
Lotul lui Al Hilal reprezintă o combinaţie perfectă de jucători tineri, valoroşi şi cu mare experienţă. Portarul Abdullah Al-Sudairy, fundaşul Yasser Al-Shahrani, ambii 22 de ani, şi mijlocaşul Salem Al-Dawsari (23 de ani), sunt tineri ambiţioşi cu dorinţă de afirmare, fundaşul central din Coreea de Sud, Kwak Tae-Hwi (33 de ani), fost câştigător al Ligii Campionilor Asiei în 2012 cu Ulsan Hyundai, decarul Mohammad Al-Shalhoub (33 de ani), aflat la Al Hilal de 16 ani, şi legendarul Yasser Al-Qahtani (32 de ani), oferă experienţă in lot si reprezintă o variantă sigură pe banca de rezerve, în timp ce brazilianul Thiago Neves (29 de ani), 4 goluri şi 2 pase de gol, şi atacantul Nasser Al-Shamrani (30 de ani), 10 goluri şi 3 pase de gol în această ediţie şi golgheter all-time al competiţiei cu 24 de reuşite, sunt vedetele echipei, oamenii de creaţie şi de valorificare a şanselor. Pe lângă cuplul ofensiv Neves – Al-Shamrani, Al Hilal are şi o defensivă aproape impenetrabilă, primind gol în doar unul din ultimele 9 meciuri din Liga Campionilor.
26,9 este vârsta medie a lotului lui Al Hilal, în timp ce cea a australienilor este de 25,4. (transfermarkt)

4. Reghecampf are mentalitate de învingător
Cei 9 ani petrecuţi în Germania precum şi câştigarea campionatului României cu Steaua atât ca jucător cât şi ca antrenor, fac ca Reghecampf să aibă atuurile necesare pentru a pregăti o formaţie de nivelul lui Al Hilal, echipă ce are ca obiectiv în fiecare sezon câştigarea celor mai importante trofee. Stilul său ce pune accent pe pregătirea fizică, dar şi pe un joc ofensiv, atractiv, a început deja să fie văzut la echipa saudită, iar românul este foarte apreciat de preşedintele clublui, Abdulrahman bin Musa’ad.
Bilanţul lui Reghecampf la Al Hilal: 7 victorii, 2 egaluri, 2 înfrângeri, golaveraj 19-7.
5. Atmosfera incendiară de pe stadionul din Riad
Cu toate că fotbalul din Orientul Mijlociu nu este unul foarte apreciat, fanatismul suporterilor poate fi asemănat cu cel din Europa. Fanii lui Al Hilal sunt recunoscuţi pentru coregrafiile impresionante pe care le realizează, iar la meciul retur vor umple cele aproximativ 70.000 de locuri ale stadionului Regele Fahd şi vor crea o atmosferă cu care jucătorii lui Wanderers nu se întâlnesc foarte des. Pentru meciul tur, câteva sute de suporteri au făcut deplasarea din Arabia Saudită, în timp ce ambasada saudită din Australia a pus la dispoziţie 1700 de bilete.
Echipa probabilă: Abdullah Al-Sudairy – Yasser Al-Shahrani, Kwak Tae-Hwi, Digao, Abdullah Al-Zoari – Mihai Pintilii, Saud Kariri – Salem Al-Dawsari, Thiago Neves, Salman Al-Farij – Nasser Al-Shamrani
VEZI si cinci motive pentru care Western Sydney Wanderers poate câştiga Liga Campionilor Asiei.
sursa foto: alhilal.com