CIFRA ZILEI: 5 … ani de la debutul lui Lionel Messi

0
223


În ultimii ani, de ori de câte ori iese în prim plan un tânăr argentinian care rupe cât de cât gura târgului, este catalogat imediat dreptu Noul Maradona. Ceva în genul cazului nerăbdării cu care noi așteptăm un nou Hagi de vreo zece ani încooce. Așa și în Argentina. Ba Ariel Ortega, ba Saviola, ba Riquelme. Rând pe rând fiecare dintre acești jucători au luat în spate această etichetă însă nu au putut-o susține cu suficiente argumente.

În urmă cu exact cinci ani de zile, pe 16 octombrie 2004, debuta la Barcelona, Lionel Messi, unul dintre jucătorii argentinieni ai ultimilor ani de la care se așteaptă atingerea aceluiași nivel cu al lui Maradona, dacă nu cumva să îl și mai ridice puțin. Se întâmpla chiar pe Camp Nou și tocmai împotriva rivalilor locali de la Espanyol.

Messi plecase din Argentina la vârsta de doar 13 ani, după ce fusese diagnosticat cu o deficiență hormonală care îi cauza probleme de creștere. Juca la grupele de copii ale celor de la Newell.s Old Boys, însă îl vroiau și cei de la River Plate. Atât unii, cât și alții, trebuiau însă să plătească 500 de euro lunar numai pentru tratamentul unui copil de doar 13 ani, firav din punct de vedere fizic, fără prea o prea mare proiecție fotbalistică. Moment în care, a intervenit Barcelona și l-a luat pe el și familia lui în Spania.

În momentul în care Messi a debutat la 17 ani în Primera Division în fața celor de la Espanyol, meci câștigat de echipa sa cu scorul de 1-0, a intrat pe locul trei în clasamentul celor mai tineri jucători din istoria campionatului spaniol. De altfel, la puțin timp de la debut, Messi dobora recordul celui mai tânăr marcator din Primera Division. Au urmat doi ani în care a făcut o pereche de senzație cu Ronaldinho înainte ca brazilianul să își facă praf cariera prin baruri și discoteci.

Masteratul l-a obținut într-un clasic Barcelona – Real Madrid jucat în 2007 pe Camp Nou, meci în care a marcat un hat-trick într-un moment în care ai lui jucau cu un om mai puțin, iar cu Argentina a mai doborât un record, fiind cel mai tânăr debutant din istoria acestei naționale.

Cinci ani de zile de când a debutat noul Maradona, iar în timp ce El Dios a trecut la antrenorat și la lucruri serioase, de oameni mari, Messi încântă și pare că ăsta este doar începutul. Îi mai rămân cel puțin zece ani înainte pentru a mai ridica ștacheta lăsată de predecesorul său.

sursa foto

Articolul precedentOmul Invizibil este austriac
Articolul următorEurogoluri BDF: Stankovic in Inter – Genoa 5-0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here