Pe langa capitolele deja cunoscute, BDF vine in “sezonul de toamna” cu alte noutati ce speram sa fie pe placul cititorilor.
Astazi, lansam “Cifra zilei”,
o rubrica ce va cuprinde povesti prezentate in cifre despre fotbal si oamenii ce l-au facut “sportul rege”.
..
Englezii au inventat fotbalul dar brazilienii l-au transformat in arta.
..
Cand spui Brazilia te gandesti la cafea. Cand spui Brazilia te gandesti la Padurea Amazoniana, la Amazon sau la Cascada Iguacu. Cand spui Brazilia te gandesti la statul cu cel mai mare numar de catolici. Cand spui Brazilia te gandesti la “Statuia lui Jesus Mantuitorul” (Christo Redentore; este opera sculptorului francez Paul Landowski; imaginea capului a fost conceputa si realizata de sculptorul roman Ghe. Leonida) de pe varful Corcovado. Cand spui Brazilia te gandesti la samba, la fete frumoase si la “Carnavalul de la Rio”. Cand spui Brazilia te gandesti la São Paulo sau Rio de Janeiro. Cand spui Brazilia te gandesti la contrastul dintre cartierele luxoase si favelele braziliene. Cand spui Brazilia te gandesti la Ayrton Senna. Cand spui Brazilia te gandesti la nisipul fin de pe “Copacabana”. Cand spui Brazilia te gandesti la Maracana, locul unde barierele sociale cad si bucuria este impartita de toti cei prezenti in tribune. Cand spui Brazilia-Maracana te gandesti la fotbal. Cand spui Brazilia- fotbal te gandesti la Pele. Cand spui Brazilia- Pele te gandesti la Rege. Cand spui Brazilia – Rege te gandesti la Regatul fotbalului. Cand spui Brazilia – Regatul fotbalului te gandesti la NATIONALA CARIOCAS.

..
10 despre Brazilia:
.
Brazilia este echipa cu cele mai multe Campionate Mondiale castigate 5 (58, 62, 70, 94, 02);
Brazilia este singura tara care a participat la toate editiile celui mai important turneu final-intertari;
Edison (Edson) Arantes do Nascimento este numele celui mai cunoscut fotbalist cariocas in lume – Pele; Brazilianul, devenit legendă, are în palmares trei titluri de campion mondial şi 1282 de goluri înscrise (golul 1000 a fost reusit la data de 19 noiembrie 1969 in partida Santos-Vasco da Gama), în peste 1360 de partide disputate. A jucat timp de 18 ani la Santos cu toate că de-a lungul timpului a primit mai multe oferte de la cluburile europene.
Leonidas (38), Zizinho (50), Didi (58), Garrincha (62), Pele (70), Romario (94), Ronaldo (98) au fost declarati cei mai buni jucatori la turneele finale ale Campionatului Mondial.
Leonidas (38), Ademir (50), Garinchea, Vava (62) si Ronaldo (02) au castigat titlul de golgheteri la turneele finale ale Campionatului Mondial de fotbal. Interesant este ca niciun portar al acestei reprezentative nu a primit titlul de cel mai bun golgkeeper;
Ronaldo (97) a fost primul jucator brazilian care a primit Balonul de Aur, distinctie ce pana-n 1995 se acorda doar jucatorilor europeni; Rivaldo (99), Ronaldo (02), Ronaldinho (05) si Kaka (07) sunt fotbalistii ce au reusit sa castige rafnitul trofeu;
– Ronaldo (96/97 – Barcelona) si Jardel (98/99 – Porto; (01/02- Sporting) sunt reprezentantii Braziliei care au castigat controversatul trofeu “Gheata de Aur”.
Santos (62, 63), Flamengo (81), Gremio (83) si San Paolo (92,93) sunt formatiile braziliene care si-au adjudecat “Cupa Intercontinentala” . Corinthians (2000), San Paolo ( 2005), Internacional Porto Alegre (2006) au castigat primele 3 aditii ale Campionatului Mondial intercluburi.
Brazilia este tara care exporta cei mai multi fotbalisti in campionatele lumii;
15 brazilieni au evoluat in cele 5 etape disputate in sezonul actual al Ligii 1(Ezequias, Fabron, Alcantara, Nei, Edimar, Didi, Eric, Cardosso, Helder, Spadacio, Cesinha, Bonfim,Ricardo, Gerlem, Wesley). Rapidistul Spadacio a fost cel mai bun marcator strain in editia trecuta – 16 reusite. Unul din cei mai interesanti fotbalisti straini prezenti pe prima scena din Romania a fost stelistul Elton, jucator brazilian transferat de gruparea bucuresteana in iarna 2006/2007.
..
187 de ani (7 septembrie 1822) au trecut de cand Brazilia si-a proclamat independenta fata de Portugalia. Monarhie, apoi republica, a cunoscut o dezvoltare importanta de-a lungul timpului ajungand astazi principala putere economica si politica a Americii Latine.

6 COMENTARII

  1. Mega-Giga-Terra-Liviu :)Am și o niște cifre din Brazilia.135: Astea sunt golurile marcate de Zico pentru selecționata canarinha în cele 248 de meciuri jucate.

  2. Brazilia este in mod cert tara care domina lumea fotbalului. Cred ca pe multi ne-au fermecat in copilarie schemele de joc ale vreunui jucator brazilian. La mine a fost schema aia cu mingea ridicata cu calcaiul peste cap (si adversar) pe care o vazusem la Ronaldo (daca retin bine).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here