Ciclism/Paris-Nice: Marcel Kittel castiga etapa, iar Elia Viviani tricoul galben

0
836

Marti cea de-a doua etapa Vimory – Cérilly (200,5 km), cea mai lunga a editiei, a fost in mare parte o copie a celei din ziua precedenta cu profil plat, doua sprinturi intermediare la km. 15,5 si 182, ea oferind sanse sprinterilor.

Din nou vreme frumoasa si un pluton fara patru ciclisti (Costa, Kocjan, Fedrigo, Seeldraeyers) abandonati in urma imbolnavirii sau cazaturilor. Trei temerari evadati dupa primii kilometri: Gatis Smukulis (KAT), Kris Boeckmans (VCD) si Mads Christensen (TST), avansul crescand permanent la peste trei minute. Primul sprint, la Les Choux i-a revenit lui Boeckmans. Dupa 43 de kilometri plutonul a incheiat insa actiunea trioului. Ritmul nu a fost foarte alert doar 30 kmh dupa doua ore de rulaj, vantul potrivnic fiind un adversar de temut care a dat peste cap tot graficul etapei. A urmat, fireste, o noua evadare de data aceasta cu Thomas de Gendt (VCD), Romain Feillu (VCD), Maxime Bouet (ALM) si Mikel Astarloza (EUS), ultimii doi pierzand in ziua precedenta peste doua minute. Cvartetul a reusit curand un avans de peste 4 minute, fara ca plutonul sa reactioneze. Apoi a renuntat Jacob Rathe (GRS) acuzand leziunile contractate luni dupa o busculada.

Zona de alimentare de la Montigny a a nimat in special insotitorii preocupati sa-i serveasca repede si exact sportivii. La jumatatea distantei intarzierea fata de graficul cursei a ajuns la 45 de minute, fapt ce deranjeaza de regula in deosebi posturile de televiziune. Cresterea usoara a mediei orare la 32,5 kmh nu a insemnat insa o posibila recuperare a decalajului. Pozitia de virtual lider a lui de Gendt a fost de retinut dar nu mai mult. Vantul, defectiunile tehnice, cazaturile au determinat ruperea unor alergatori de grupul masiv, chiar si abandonuri. Printre acestia s-a aflat si liderul Nacer Bouhanni care a derapat intr-un viraj, a cazut pe asfalt, lovindu-se serios la fata. Se pare insa ca precautia a fost mai mare decat ranirea propriu-zisa. Cu circa 45 km inainte de finis evadatii au fost readusi in pluton, iar la km.182,5 alergatorii au trecut prima oara linia de sosire avand inca de parcurs o mica bucla. Acest sprint de la Cerilly i-a revenit lui Elia Viviani.

Pe ultimii kilometri nu s-a mai intamplat nimic deosebit, plutonul a tras voiniceste sprintul final, multe echipe si-au incecrat sansa, dar victoria i-a revenit uneia dintre revelatiile sezonului trecut tanarul alergator german Marcel Kittel (ARG) urmat de Elia Viviani (CAN) si Leigh Howard (OGE). Ciclistul italian Elia Viviani este noul purtator al tricoului galben.

Etapa a treia, Châtel-Guyon – Brioude 170,5 km, are un profil mai dificil decat primele doua, de la jumatatea cursei urmand trei catarari, doua de categoria a 3-a la Col de Potey si Cote de la Foret de la Comte, iar cu putini kilometri inainte de finis una de categoria a 2-a la Cote de Mauvagnat (733 m altitudine) avand 2,7 km cu o ascensiune medie de 6,7 la suta. Doua sprinturi intermediare la Jose si Brioude (la prima trecere) vor completa programul cursei.

 

In foto: Marcel Kittel.

G.L. Neamtu

Articolul precedentUEFA Champions League! Manchester United – Real Madrid, meciul pentru care s-a inventat fotbalul!
Articolul următorReal, cu cântec, Dortmund, cu talent! Spaniolii și nemții se califică în sferturi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here