Ciclism: Cursa Paris – Nice umbrita de o cearta avand la origine dopajul

0
1195

In primele zile ale lunii martie (3-10) are loc una dintre cele mai prestigioase intreceri cicliste de primavara denumita cursa spre soare, Paris – Nice, care a debutat in anul 1933. De-a lungul anilor ea a avut castigatori proeminenti ca Jaques Anquetil, Eddy Merckx, Sean Kelly, Raymond Poulidor, Miguel Indurain, Laurent Jalaber, Andreas Klöden, Alberto Contador.

Aceasta a 71-a editie pare sa nu inceapa sub cele mai bune auspicii, neintelegerile dintre UCI, sub conducerea mult controversatului presedinte Pat McQuaid si Agentia franceza de combaterea dopajului (AFLD). Concret, agentia a declinat orice colaborare cu federatia internationala refuzand sa organizeze controalele antidoping la aceasta competitie.

Organizatoarea cursei, ASO, care este raspunzatoare si pentru Tour de France, a facut publica neincrederea fata de federatie care nu s-a straduit da clarifice in fata lumii numeroasele acuzatii existente la adresa ei in urma desfasurarii Tour de Framce in anul 2009, ca si a afacerii de dopaj legate de persoana lui Lance Armstrong. In concret, agentia a reprosat UCI ca nu a efectuat corect controalele privindu-l pe ciclistul american si echipa lui prezente la editia amintita.

Doar o singura data, este vorba de editia din anul 2008, AFLD a fost direct raspunzatoare de efectuarea si analizarea controalelor antidoping si rezultatele au fost cat se poate de concludente. Atunci ciclisti din elita au fost descoperiti sa se fi dopat cu EPO, printre ei: Riccardo Ricco (Italia), Stefan Schumacher (Germania) si Bernhard Kohl (Austria).

Este de retinut ca si Agentia mondiala (WADA) refuza orice colaborare cu UCI asteptand probabil ceea ce in lumea ciclismului se considera pe drept cuvant ca fiind mai mult decat actual: schimbarea intregii conduceri a federatiei internationale si alegerea unor persoane care pot salva literalmente onoarea atat de sifonata a sportului cu pedale.
In foto: Pomposul sediu al UCI de la Aigle (Elvetia).

G.L. Neamtu

Articolul precedentGhid rapid despre cum să faci un blat în șapte pași
Articolul următorFIFA a decis: La CM din Brazilia „cavalerii fluierului“ vor beneficia de ajutor tehnic !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here