Parcursul excelent al Stelei din acest sezon al cupelor europene s-a încheiat în această seară pe Stamford Bridge, terenul deținătoarei UEFA Champions League, Chelsea Londra, cu un eșec, 3-1 conform cu realitatea și cu diferența de valoare dintre cele două echipe. În urma acestui rezultat, englezii întorc rezultatul de 1-0 din tur și se califică în sferturile de finală din Europa League.
Atât de aproape pe tabelă, dar atât de departe pe teren!
În fotbal, ca în orice alt domeniu, vine un moment în care trebuie să-ți recunoști limitele. Steaua a arătat în această seară dorință, curaj și tupeu, însă atunci când o echipă precum Chelsea joacă la un nivel înalt, toate acestea sunt în zadar. Interesant după un meci precum acesta este că, deși Steaua a fost 160 din 180 de minute ale celor două manșe, echipa calificată, calitatea jucătorilor campioanei Europei a fost una care a anulat practic senzația că Steaua poate obține mai mut.
Mata, Hazard și chiar cvasi ieșitul din formă Fernando Torres, au făcut tot ce au vrut cu apărarea Stelei. Jucători care în partida cu Ajax au fost la înălțime, precum Latovlevici, Chiricheș sau Râpă( pe alocuri), au fost în această seară depășiți și, de multe ori, umiliți de acești jucători de clasă mondială care ar juca titulari (cu excepția lui Torres) la oricare din echipele din sferturile Ligii Campionilor.
Există multe voci, și asta e normal într-o țară cu milioane de ” antrenori”, care critică aspru prestația jucătorilor de la Steaua. Într-adevăr, aceștia au fost ridiculizați în repriza secundă de pe Stamford Bridge, însă asta le este valoarea, până aici li se întinde plapuma. Nu poți să-i ceri unuia precum Râpă să-l anihileze pe Eden Hazard sau pe Juan Mata. N-au reușit nici Evra sau Rio Ferdinand în partida de duminică din FA Cup, cum să-i ceri asta unuia care acum câteva luni se bătea pentru evitarea retrogradării la Galați.
Chelsea – Steaua 3-1! 3,5 reprize am fost la Nyon!
Cu avantajul minim în gând din partida tur și cu peste 5000 de fani români în tribune Steaua începea foarte curajoasă partida dinAnglia. Sus, mai mereu în pressing, Steaua a dat senzația că poate să marcheze pe terenul campioanei Europei. Primul care a demonstrat acest lucru a fost Raul Rusescu. Scăpat singur cu Petr Cech, atacantul talisman al Stelei a fost ghicit de ceh, iar fanii Stelei se zgâriau pe ochi. Știau că o astfel de ocazie nu se va mai repeta. Iar lucrurile au stat exact așa, ratarea avea să se răzbune. După o minge pierdută aiurea la mijlocul terenului de Pintilii, Ramires, absentul din tur, a driblat ca în curtea școlii toată apărarea Stelei, venită sanie să-i recupereze balonul, a pasat la Mata, iar acesta, după un alt dribling ca-n curtea școlii în fața lui Latovlevici, l-a învins simplu pe Tătărușanu. Era 1-0, iar Chelsea mai avea de marcat un gol pentru a se califica după 90 de minute. Dincolo, Steaua știa că nimic nu este pierdut și a ieșit și mai curajoasă la joc. Avântul românilor avea să fie răsplătit în minutul 45, atunci când, în urma unui corner, mingea a ajuns la Chiricheș, iar acesta l-a învins simplu pe Cech. Astfel, după trei reprize cu Chelsea, Steaua conducea cu 2-1.
Repriza secundă a început cu Steaua aflată încă destul de sus, astronomic mai sus față de primăvara lui 2006 de la Middlesborugh. Treptat însă, jucătorii lui Chelsea au început să accelereze și să arate tuturor că undeva în muzeul clubului stă cel mai râvnit trofeu inter-cluburi din lume. Primul care și-a intrat în rol a fost Eden Hazard, un mega-talent al fotbalului mondial. Ori de câte ori mingea era la belgian, Steaua juca în 7, acesta depășind toată partea dreaptă a apărării la absolut fiecare acțiune. Și golul doi al englezilor a venit logic. După o mingea pierdută, din nou aiurea pe partea dreaptă, Râpă îl faultează pe Ashley Cole, iar din lovitura liberă rezultată, Mata îl servește perfect pe John Terry care marchează simplu cu capul. Și la 2-1 Steaua era încă la Nyon, însă a dispărut de pe teren. Dispariția Stelei nu a fost din vina ei, ci din vina cuplului Mata-Hazard, care au făcut ce au vrut cu mijlocașii și cu fundașii români. Ne vin în memorie fazele în care, vizibil afectat de tehnica impresionantă a spaniolului, Bourceanu îl faultează la aproape fiecare fază, luând și un ”galben” ulterior. După Mata, a fost rândul lui Hazard să dea un assist, pentru Fernando Torres, jucător care, atenție, nu mai marcase de 16 jocuri. Ultimul să gol se înregistrase pe 27 ianuarie la un meci cu Brentford din FA Cup.
Pe final același Fernando Torres avea să-i liniștească pe cei care credeau că și-a revenit din letargie și a ratat cu seninătate un penalty scos de Hazard, după un fault de amator făcut de același Bourceanu.
Scor final, Chelsea-Steaua 3-1, și cu 3-2 la general, campioana Europei își continuă drumul în Europa League, urmând a-și afla adversarul la tragerea la sorți de azi de la Nyon!
Steaua, eliminată, dar apreciată de fanii adevărați ai fotbalului din România!
Fiind singura echipă de fotbal din România care realizează performanțe și mai departe de faza grupelor, depășind cu mult lunile de toamnă în care unele echipe din România sunt făcute cârpe de adversari necunoscuți, Steaua și-a ”câștigat” și critici. Din fericire, aceștia sunt cam tot atâția cât sunt fanii lui Dinamo pe teren propriu la un meci cu Severin.
Lăsând glumele la o parte, trebuie să spunem că Steaua București trebuie felicitată pentru următoarele:
– a câștigat o grupă de Europa League în care puțini îi dădeau șanse
– a eliminat un simbol al fotbalului european, Ajax Amsterdam, după o dublă de vis
– a învins Chelsea și, deși nu s-a calificat, a ieșit cu capul sus din Europa
– a arătat pe Stamford Bridge că știe să joace fotbal. Nu i-a reușit, însă nici o clipă nu a repetat episodul Middlesbrough, atunci când se apăra și cu părinții fotbaliștilor!
În final trebuie să mulțumim Stelei pentru că ne-a oferit șansa de a trăi emoția partidelor contra echipelor mari ale Europei. În timp ce alții, care nu vor juca niciodată în aceste faze, plătesc sume imense pentru amicale de lux, Steaua își construiește singură aceste meciuri. Prin muncă, prin valoare, prin încrederea care i-o conferă istoria și susținerea milioanelor de fani.
surse foto: uefa.com
asa este am fost aproape dar au fost m-ai buni trebuie sa recunoastem,daca si Torres a jucat bine si pe langa asta a m-ai si inscris numai trebuie spus nimic.am ramas cu o amintire frumoasa care cine stie cand se va repeta.