Cenusaresele din Liga Campionilor

1
314


Începe faza grupelor Ligii Campionilor. O Ligă a Campionilor care, probabil, va fi câștigată de una dintre echipele mari ale continentului, însă care nu ar fi posibilă fără participarea echipelor mici, balastul eruopean care atât de mult îi deranjează pe conducătorii cluburilor cu bugete de sute de milioane de euro.

Și uite că anul ăsta, în ciuda tuturor tentativelor acestor conducători, mai pe față sau mai pe dos, de a încerca ca pornirea unei competiții elitiste, rezervată exclusiv echipelor bogate de pe continent, ne aflăm în fața celui mai democratic sezon de Liga Campionilor, ALL-TIME. Participă echipe din nu mai puțin 17 de țări diferite, multe dintre ele prezente pentru prima oară în grupele Champions League, și chiar dacă unele dintre aceste echipe s-au transformat în noii stăpânii ai fotbalului țării din care provin, comparația cu monștri europeni atât din punct de vedere economic, cât și fotbalistic este destul de dezechilibrată.

Iată mai jos, lista Cenușăreselor prezente la Balul Champions League 2009-2010.Să vedem câte dintre ele rezistă și după 12 noaptea:

Unirea Urziceni
: Acest afiș de Cenușăreasă îi poate veni ca o mănușă echipei antrenate de Dan Petrescu, mai ales că ( excepție Sevillei, pe care o vedem favorită la primul loc ) nu au o grupă extraordinar de dificilă. Despre Urziceni și aventura lor în Liga Campionilor s-au scris și se vor mai scrie multe rânduri prin presă. Și totuși mult mai puține decât merită. E suficient dacă ne aducem aminte câte pagini acaparau meciurile pe care le juca în această fază a Ligii sau câtă vâlvă făceau rateurile lui Dinamo ori de câte ori încerca să intre în aceste grupe amărâte. Exemplu: Cu o zi înainte în paginile celui mai vândut ziar de sport din România se regăsește doar un mic articol despre faptul că Unirea este afectată de criza financiară și nu poate călători la Sevilla decât cu ceva ore înainte. Și totuși. Unirea Urziceni inspiră încredere, iar BDF pariază pe o miză foarte mare și foarte riscant: vom avea echipă românească în primăvara Ligii Campionilor.

AZ Alkmaar: Sezon de excepție reușit de băieții conduși de Van Gaal anul trecut, iar acum de Ronald Koeman încheiat cu cucerirea titlului în Olanda pe baza unui fotbal proaspăt, inventiv și ofensiv ce a redat gloria unui club care o mai cunoscuse deja la finalul anilor 70. Schimbarea antrenorului nu a afectat prea mult această echipă care joacă din memorie, o echipă ce pare a fi o sucursală ONU, având în componență cel puțin un jucător de pe fiecare continent. Mai puțin din Asia. În cazul în care vor menține ridicat nivelul cu care a câștigat titlul în Olanda, AZ Alkmaar va avea multe de spus în fața unor echipe precum Olympiakos sau Standard Liege și le poate face meciurile destul de grele celor de la Arsenal Londra, meciurile dintre aceste două echipe anunțându-se foarte spectaculoase.

Rubin Kazan: Noua campioană din Rusia ( lider și în actualul sezon ) nu putea avea o grupă mai grea. Barcelona, câștigătoarea Ligii Campionilor și Inter-ul înfometat al lui Mourinho, iar ca bonus pentru locul trei, din vecini, de la ucrainieni, sorți i-au adus pe cei de la Dinamo Kiev.
Greu tare pentru ruși, însă speranța este unul dintre puține lucruri care pot fi furate chiar așa ușor. O surpriză în naceastă grupă ar da repede ocolul planetei futbolistice. Nu e de ici de colo să câștigi în fața Barcelonei sau a Interului.

Debrecen: Club fundat în 1902, nu a avut mari performanțe până înainte de anul 2000. Ajunși în premieră în Liga Campionilor, suporterii maghiari fac cam ceea ce fac și români. Vor fi extrem de mulțumiți de participare și vor face poze cu gura căscată la stadioanele ce vor fi vizitate de echipa favorită: Anfield, Artemio Franchi din Florența, Stade Gerland din Lyon. Va fi greu de evitat ultimul loc din grupă însă este un început în încercarea de a reda gloria pierdută fotbalului ungar, mai ales că Debrecen joacă pe un stadion ce poartă un nume legendar: Ferenc Puskas.

Maccabi Haifa: Israelienii nu sunt la prima ispravă de acest gen. Au mai intrat în grupele Ligi în sezonul 2002-2003, deși nu le-a mers chiar bine, lucru ce e posibil să se întâmple și în acest sezon, având colege de grupă trei echipă cu un potențial presuspus superior. Juventus, Bayern Munchen, Girondines Bordeaux. Ce au de făcut? Să facă tot ce este posibil în meciurile de pe teren propriu și să spere la scoaterea unui rezultat bun. Au ajuns în grupe trecând de Red Bull Salzburg.

FC Zurich
: O altă echipă mică cu o grupă complicată. Real Madrid, AC Milan, Olympique Marseille. Pe unde să o iei și pe unde să te întorci? Probabil că vor alege aceeași variantă. Să facă o fortăreață din propriul stadion și să încerce locul 3 pentru a da saltul spre Europa League. Greu tare pentru campioana Elveției, însă de aia e fotbalul frumos, pentru că poate sări un iepure nebun atunci când te aștepți mai puțin.

Apoel Nicosia: Vă mai aduceți aminte de prestația celor de la Anorthosis Famagusta anul trecut? Ce au mai avut de furcă cei de la Inter cu ei. Ciprioții își bagă și anul ăsta o echipă în Liga Campionilor ( remarcabilă această prezență constantă din partea unei țări atât de mici ), fiind cei de la Apoel cei care vor trebui să facă pe dracu-n patru pentru a le face zile fripte unor echipe precum Chelsea, Porto sau Atletico Madrid. Greu? S-au văzut altele și mai și. De altfel, BDF este susținător necondiționat al acestui grup al Cenușăreselor din Liga Campionilor. Nu de altceva, însă cu ăia merg majoritatea, iar ceea ce fac ăștia mici, tot fotbal se numește.

În concluzie, dintre toate aceste echipe, pare că Unirea Urziceni are cele mai mari șanse de supraviețuire. Sperăm totuși să greșim în pronosticuri și cât mai multe dintre aceste echipe mici să le scoată fumurile din cap șmecherilor cu buzunare pline.

Program Liga Campionilor

Marți, 15 septembrie:

Grupa A:
Juventus – Girondines Bordeaux
Maccabi Haifa – Bayern Munchen

Grupa B:
VFL Wolfsburg – CSKA Moscova
Besiktas – Manchester United

Grupa C:
FC Zurich – Real Madrid
Olympique Marseille – AC Milan

Grupa D:
Chelsea – Porto
Atletico Madrid – Apoel Nicossia

Miercuri, 16 septembrie:

Grupa E:
Liverpool – Debrecen
Olympique Lyon – Fiorentina

Gruapa F:
Inter Milano – Barcelona
Dinamo Kiev – Rubin Kazan

Grupa G:
VFB Stuttgart – Glasgow Rangers
Sevilla – Unirea Urziceni

Grupa H:
Olympiakos – AZ Alkmaar
Standard Liege – Arsenal Londra

Articolul precedentTOP 5 BDF : Eurogoluri 12-13 septembrie 2009
Articolul următorAmintiri: Inceputul unui vis

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here