După renunțarea la starea de urgență, lucrurile au început să se miște și în fotbal. După ce testele pentru COVID-19 au ieșit negative, echipele sunt carantinate în cantonamente timp de 14 zile. În continuare, CFR Cluj rămâne favorită să devină campioană, fiind cotată la câștigarea campionatului cu o probabilitate de peste 50% la majoritatea caselor de pariuri conform siteuripariuri.ro
Modificări ale regulamentului de joc
Liga1 și Liga2 se vor relua cu câteva modificări importante aduse regulamentului de joc. Aceste modificări sunt temporare și se referă la numărul maxim de schimbări într-un meci și numărul de jucători care poate fi trecut pe foaia de joc. Mai exact, fiecare echipă va avea la dispoziție 5 schimbări pe meci iar pe foaia de joc pot înscrie 20 de jucători cu amendamentul că 8 dintre jucători trebuie să fie formați la nivel național, după cum se arată în comunicatul FRF:
“Având în vedere modificarea temporară a Legilor Jocului aprobată de IFAB la propunerea FIFA, Comitetul de Urgență al FRF a decis ca până la finalul sezonului 2019/2020, echipele participante în competițiile Liga 1 și Liga 2 să poată efectua un număr de 5 înlocuiri pe toată durata desfășurării jocului. Pentru a nu fi afectată cursivitatea jocului, acestea vor fi realizate în cel mult trei momente de întrerupere a partidei.”
“Pentru sezonul competițional 2019/2020 cluburile de fotbal participante la campionatul național Liga 1 pot înscrie în raportul arbitrului un număr maxim de 20 de jucători, dintre care 9 jucători de rezervă, cu obligația de a înscrie în raportul de arbitraj un număr minim de 8 jucători formați la nivel național.”
Comunicatul complet dar și mai multe detalii despre aceste modificări poate fi consultat pe site-ul frf.ro.
Informații despre echipele din Play-Off
Opt etape au mai rămas de jucat din cele 10 până la finalul sezonului. După înjumătățirea punctelor obținute în sezonul regulat și după două etape scurse din Play-Off, CFR Cluj are un avantaj de 4 puncte față de principalele contracandidate, FCSB și U Craiova, ambele cu câte 26 de puncte. Astra, FC Botoșani și Gaz Metan se vor lupta cel mai probabil pentru locul 4. În acest moment, giurgiuvenii și botoșănenii au fiecare câte 24 de puncte în timp ce medieșenii se află la doar un punct în spatele lor.
CFR Cluj – echipa a reluat antrenamentele începând cu 20 mai 2020, iar antrenorul clujenilor, Dan Petrescu a fost singurul care a purtat mască. O pierdere importantă pentru echipa din Gruia, poate fi considerată cea a atacantului George Țucudean care s-ar fi înțeles deja cu Universitatea Craiova. Atacantul de 29 de ani va ajunge gratis în Bănie, contractul acestuia cu CFR fiind valabil până pe 30 iunie 2020. Țucudean s-a confruntat anul trecut cu probleme cardiace și a lipsit de pe teren timp de 5 luni.
FCSB – jucătorii au intrat în containment pe 16 mai 2020 și s-au antrenat în grupuri de câte 4 conform prevederilor medicale. Cea mai importantă problemă cu care se confruntă Bogdan Vintilă în acest moment este accidentarea lui Valentin Crețu. Responsabilitățile acestuia în partea dreaptă a defensivei ar putea fi preluate de Ovidiu Popescu.
U Craiova – cea mai importantă mutare a echipei din Bănie s-a petrecut pe banca tehnică, acolo unde Corneliu Papură a fost înlocuit cu italianul Cristiano Bergodi. Oltenii vor beneficia și de serviciile lui George Țucudean de la 1 iulie.
Astra – echipa s-a reunit pe 19 mai și se află în cantonament la Cheile Grădiștei unde se va pregăti timp de 14 zile. Din lotul griugiuvenilor lipsește portarul bulgar, Georgi Kitanov. Bogdan Andone are la dispoziție 27 de jucători pentru reluarea campionatului.
FC Botoșani – moldovenii se află carantinați în cantonament pentru 14 zile la un complex aflat la aproximativ 4 km de Botoșani. În lotul botoșănenilor nu există noutăți.
Gaz Metan – ardelenii se află în cantonament la Mediaș, la hotelul din incinta stadionului. Medieșenii nu se confruntă cu probleme de lot însă situația antrenorului principal, Edi Iordănescu este una incertă, tehnicianul fiind la final de contract cu formația de pe Târnava Mare.
Informații despre echipele din Play-Out
Singura echipă care pare scăpată de grijile retrogradării este Viitorul. Echipa antrenată și patronată de Gică Hagi se află la 10 puncte distanță față de locurile de retrogradare. Viitorul are 5 puncte avans față de următoarea clasată, Sepsi Sf. Gheorghe. Lupta la retrogradare este una foarte strânsă, doar 3 puncte fiind între FC Hermannstadt și locurile 12, respectiv 13 ocupate de Academica Clinceni și Chindia Târgoviște, fiecare cu câte 14 puncte, departajate de golaveraj. La sfârșitul Play-Out-ului, retrogradează direct ultimele două clasate iar ocupanta locului 12 va juca un baraj în dublă manșă cu ocupanta locului 3 din Liga a 2-a.
Viitorul FC – constănțenii au reluat antrenamentele la complexul de la Academia Gheorghe Hagi. Cea mai importantă știre pentru echipa din Ovidiu este planul de modernizare a bazei sportive pe care Hagi vrea să-l implementeze în perioada următoarea. În acest sens, Academia va face un împrumut de aproximativ 2.7 milioane euro.
Sepsi Sf. Gheorghe – covăsnenii s-au reunit pe 15 mai când au efectuat testele pentru COVID-19, teste care au ieșit negative pentru toți jucătorii. Echipa din Sf. Gheorghe este calificată în semifinalele Cupei României și potrivit antrenorului Leo Grozavu, se dorește câștigarea acesteia. Formația nu este însă scăpată de grijile retrogradării. Sepsi are 19 puncte, fiind la 4 distanță de zona periculoasă. La Sf. Gheorghe se construiește un nou stadion iar patronul László Diószegi are pretenții de cupe europene în viitor.
FC Hermannstadt – sibienii sunt în efectiv complet după revenirile jucători străini și se antrenează la Sibiu în condițiile prevăzute de reglementările medicale.
Dinamo – echipa din Ștefan cel Mare se confruntă cu cele mai mari probleme dintre cele 14 reprezentante divizionare. Din păcate pentru alb-roșii viitorul pare unul destul de incert din toate punctele de vedere. Acționariatul rămâne în continuare sub sfera de influență a patronului Negoiță însă echipa trăiește datorită fanilor dinamoviști care au demarat o amplă campanie de strângere de fonduri pentru salvarea echipei. Lotul și stafful au fost testați și rezultatele au ieșit negative pentru fiecare dintre ei. Jucătorii se antrenează la baza de la Săftica.
Poli Iași – Echipa s-a reunit pe 18 mai când au și efectuat primul antrenament și se află în cantonament la Iași. ieșenii sunt doar la un punct de locul 12, cel care duce la baraj și de 2 de primul loc retrogradabil direct. După ce Mircea Rednic a semnat prelungirea contractului și jucătorii Andrei Cristea și Cosmin Frăsinescu au semnat prelungirea înțelegerii cu echipa din Copou.
Academica Clinceni – jucătorii au fost testați pentru COVID-19 pe 15 mai și au reluat antrenamentele pe 19 mai la baza echipei din Clinceni. Antrenamentele se desfășoaraă conform prevederilor medicale. Academia se află în acest moment pe loc de baraj cu 14 puncte, la egalitate cu echipa din Târgoviște însă un golaveraj mai bun.
Chindia Târgoviște – echipa a reluat antrenamentele pe 18 mai și se află într-un cantonament de 14 zile la Aninoasa. Târgoviștenii se află în acest moment pe loc retrogradabil direct și vor juca în primul după reluarea Play-Out-ului cu Dinamo. În cazul în care echipa nu obține niciun punct, situația ar putea fi mai periculoasă decât e deja.
FC Voluntari – singurul club care prezenta un eventual pericol e COVID-19 a fost micuța echipă de la marginea Bucureștiului despre care s-a scris că un jucător ar fi infectat cu noul tip de coronavirus. Știrea a fost infirmată după ce jucătorul în cauză, Ricardinho a fost testat negativ. Echipa se pregătește la Clinceni și atacă salvarea de la retrogradare la fel ca în sezoanele precedente.