Sursa: wikipedia.org

În urmă cu 142 de ani, pe data de 18 martie 1874 în Dresda lua ființă primul club de fotbal din Germania, Dresden English Football Club. Acesta este și primul club de fotbal din lume înființat în afara Marii Britanii. În acel an, mai mult de 70 de muncitori englezi din Dresda au jucat fotbal în cadrul echipei sub privirile a câtorva sute de curioși. Aceștia jucau pe un teren din apropierea parcului Blüherpark – astăzi, în același loc, se află stadionul echipei Dinamo Dresda. Potrivit unui cotidian al vremii din orașul Leipzig (Illustrirte Zeitung), o asociaţie care își spune „Dresden Football Club (D.F.C.)” joacă un joc „în care un balon este propulsat cu ajutorul piciorului”. Descrierea făcută în cotidianul respectiv continua în felul următor: „vreo 20 de tineri îmbrăcați în costume de culori diferite pentru a se distinge între ei care poartă un fel de jachetă din lână sau mătase, cu mâneci lungi sau scurte, cu niște pantaloni scurți care lasă genunchii dezgoliți, cu ciorapi lungi și încălțări comfortabili sau bocanci alcătuiesc ansamblul.”

Sursa: dfc1874.blogspot.com

În perioada 1891-1894, echipa joacă mai multe meciuri dintre care șapte sunt documentate, șase victorii și o înfrângere. Potrivit unui ziar vienez, D.E.F.C. marcase 34 de goluri și nu primise niciunul. Într-un meci jucat chiar în ziua de Anul Nou din 1891, echipa din Dresda a învins cu 7-0 echipa English FC Berlin. Datele se regăsesc într-un document publicat în 1898 de câtre vice-președinteșele Asociației de Fotbal din Germania, Philipp Heineken, membru fondator. Pe 18 aprilie 1892, la Berlin în prezența reprezentanților Ministrului Culturii Germane și al ambasadorului britanic în Germania, D.E.F.C. câștigase cu scorul de 3-0 un meci împotriva unei echipe a orașului – cel mai probabil este vorba despre echipa Deutscher Fußball- und Cricketbund. Prim înfrângere a echipei din Dresda a avut loc pe 10 martie 1894 când a pierdut cu scorul de 2-0 în compania unei alte formații din Berlin, Tor und Fußball Club Victoria 89, ambele goluri fiind înscrise în primele 10 minute. În anul 1894, echipa era formată din jucătorii Beb (căpitan), Burchard, Crossley, Graham, Atkins, Spencer, Ravenscraft, Johnson, le Maistre, Luxmoore și Young. Președintele clubului a fost preotul Bowden. După 24 de ani de actvitate, echipa Dresden English Football Club s-a desființat pe 30 aprilie 1898.

În aceeași zi în care formația Dresden English Football Club s-a desființat, membri acesteia împreună cu cei de la Neue Dresdner FC (echipă fondată în 1893 de către foștii membri ai D.E.F.C. și echipa SpVgg Dresden-Löbtau 1893) au fondat o altă echipă, Dresdner Sport-Club care activează și în prezent. Echipa este pe locul 10 în Sachsen Landesklasse Ost – liga a 7-a.

Sursa: liveauctioneers.com

Tot într-o zi de 18 martie dar în anul 1900 a luat ființă celebrul club olandez, AFC Ajax Amsterdam. Aici puteți vedea un top 10 goluri marcate de fotbaliștii români care au evoluat la formația olandeză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here