Pentru că tot am fost acuzat de xenofobie, de către cine?, sincer nu știu, pentru că văd că românilor le place să comenteze de formă anonimă, Lovește și fugi fiind tactica preferată de luptă, azi am să scriu despre unul dintre marii jucători din istoria fotbalului, ungurul Ferenc Puskas. Vineri 2 aprilie ar fi aniversat 82 de ani, însă Puskas a oprit numărătoarea pe 17 noiembrie 2006.

Cine este Ferenc Puskas? Păi nimeni altul decât maximul golgeter al secolului XX, cu 512 goluri marcate în 528 de meciuri disputate.IFFHS îl clasează pe locul 6 în topul celor mai buni fotbaliști all-time.

A început să joace fotbal drept …copil de mingi la Kipset, mai târziu Honved Budapesta, acolo debutând cu 16 ani în prima ligă maghiară executând ordinele tatălui său, antrenor pe atunci la echipa din capitala Ungariei. Acolo avea să câștige cinci titluri de campion și trei de golgeter al Ungariei.


Avea să fie piesa fundamentală din The Mighty Magyars, numele sub care era cunoscută selecționata ungară ce avea să câștige aurul olimpic la Helsinki 1952 și titlul de vicecampioană la Mondialul din Elveția 1954. 83 de goluri în 84 de meciuri jucate pentru Ungaria, într-o echipă în care alături de jucători precum Kocsis, Bozsik sau Hidegkuti minuna un mapamond întreg cu jocul ei spectaculos și efectiv.

Viața lui Puskas avea să ia o cu totul altă întorsătură în 1956 atunci când avea să dezerteze în Viena împreună cu alți colegi de la Națională, efect al invaziei ruse în Budapesta. A fost acuzat de trădare și nu s-a mai putut întoarce în Ungaria până în 1981.

În 1958 a ajuns la Real Madrid, acolo unde a făcut istorie alături de Gento și Di Stefano. Cinci titluri în Primera Division, o Cupă a Spaniei, 3 Cupe ale Campionilor și o Cupă Intercontinentală. De patru ori golgeter în Primera Division.

Un lucru interesant este faptul că Puskas a obtinut în 1961 cetățenia spaniolă, el chiar jucând 4 meciuri îmbrăcat în tricoul naționalei iberice.

După ce s-a retras în 1966, s-a lansat fără prea mare succes însă în cariera de antrenorat, după ce în prealabil eșuase cu o tentativă de afaceri, încercând să exporte în Spania vestiții cârnați vienezi.

Ca antrenor a trecut pe la echipe ca Panathinaikos ( cu care a disputat o finala a Supercupei Europei împotriva Ajaxului ), Colo Colo ( Chile ), naționalele Arabiei Saudite sau Ungariei. Nu a avut aceleași performanțe ca și jucător iar în noiembrie 2006 și-a luat rămas bun de la lumea reală măcinat de o boală care l-a ținut perioadă îndelungată pe paturile spitalelor.

În urma sa au rămas cifrele de record, palmaresul unui fotbalist de legendă și numele stadionului național din Budapesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here