Cea mai ciudată fază din istoria Campionatului Mondial din 1974

0
5597

mwepu ilunga 2

Anul 1974. Naționala de fotbal a Republicii Zair ( actuala Republică Democrată Congo ) se califica în premieră la un turneu final mondial, turneu ce a avut loc în Germania.

O dată obținută performanța, Mobutu Sese Seko, dictatorul ce conducea atunci statul african, a răsplătit jucătorii cu case, mașini și vacanțe luxoase în SUA, promițându-le că dacă vor face un turneu final cât de cât bun, vor mai primi și alte daruri.

Fără experiență internațională, fotbaliștii africani nu au făcut față prea bine, pierzând primele două meciuri din grupă; 0-2 cu Scoția și un categoric 0-9 cu Iugoslavia. Urma meciul cu Brazilia, pe 22 iunie, la Gelsenkirchen. Spune legenda că Mobutu și-a trimis gărzile de corp în cantonamentul naționalei pentru a îi amenința cu moartea dacă pierdeau meciul la mai mult de patru goluri diferență. În minutul 78, naționala zaireză era condusă cu 3-0, iar brazilianul Rivellino se pregătea să execute o lovitură liberă din apropiera careului de 16 metri. Ce a urmat a intrat în istoria Mondialelor ca cea mai comică fază văzută vreodată. Mwepu Ilunga a țâșnit din zid și, spre surprinderea generală, a degajat mingea spre centrul terenului înainte ca Rivellino să apuce să execute lovitura liberă. S-a spus atunci că Ilunga nu cunoștea regulile fotbalului și s-a râs mult pe seama lui, însă povestea spune că tocmai își salvase colegii de la o moarte sigură.

O altă variantă a poveștii este acea că Ilunga a ales să protesteze așa pentru că nu își primiseră banii promiși pentru calificarea la turneul final.

Mwepu Ilunga a decedat pe data de 8 mai 2015, la vârsta de 66 de ani, în Kinsasha.

Articolul precedentBundesliga, etapa a 19-a
Articolul următorCiudățeniile fotbalului: Au marcat câte un hat-trick la debutul internațional apoi n-au mai fost convocați

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here