SOCI 2014 3

În iulie 2007, în Guatemala, Vladimir Putin ținea în fața Comitetului Olimpic Internațional un discurs demn de un președinte atât de puternic, oferindu-se să construiască cele mai impresionanta Olimpiadă din istorie, cu instalații de ultimă generație și garantând securitate maximă pentru toți participanții. La acea dată, Putin calcula că proiectul Soci 2014 va consuma un buget de aproximativ 9 miliarde de euro. Cu câteva zile înainte de startul competițiilor, opoziția din Rusia spune că s-au cheltuit peste 40 de miliarde de euro. Cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie vor avea loc in perioada 7-23 februarie.

Orgoliul lui Putin

Pentru președintele rus, Soci 2014 este o chestie de mândrie, de satisfacere a propriului ego în fața comunității internaționale, în special a rivalilor europeni și de peste ocean. Ideea de a transforma Soci într-o stațiune de lux pe malul Mării Negre și într-o stațiune de iarnă de categorie grea îi aparține exclusiv președintelui rus, cunoscut practicant de sporturi, în special judo și schi. Atât de mult și-a dorit Putin această Olimpiadă încât în Guatemala i-a apărat candidatura în engleză, o limbă pe care nu o stăpânește tocmai bine.

soci 2014 graficStrâns ca într-o menghină între lanțul munților caucazieni și apele Mării Negre, Soci a fost mereu o stațiune balneară preferată de conducători. Stalin avea aici o casă de vacanță, Boris Elțin la fel, pentru ca acum să devină locul preferat al lui Putin când vine vorba de relaxare. Însă Soci nu a fost niciodată o stațiune de schi, așa că ducea lipsă de infrastuctura de gen. Chiar și așa, Putin nu a văzut o problemă în asta. A pariat masiv pe o provocare nemaiîntâlnită până acum în istoria Jocurilor Olimpice și a pornit la drum doar cu 10% din instalațiile necesare. Restul a trebuit clădit de la zero.

S-a construit un stadion olimpic cu o capacitate de 40 000 de locuri, locație unde vor avea loc ceremonia de deschidere, înmânarea de medalii și ceremonia de închidere, urmând ca o dată terminate jocurile de el să se folosească Federația Rusă de Fotbal, în perspectiva World Cup 2018. În același scenariu de la marginea Mării Negre, mai exact la Adler, un district ce aparține de Soci, s-au mai construit trei patinoare ( hockey, patinaj artistic și patinaj viteză ) și Balshoi Ice Dome, Marele Dom de Gheaţă, o arenă polivalentă cu o capacitate de 12.000 de locuri ce va găzdui parte din meciurile de hochei pe gheaţă. Totul pe o suprafață de aproximativ 260 de hectare unde se regăsesc hotelurile, restaurantele și apartamentele satului olimpic cu o capacitate pentru 70 000 de oaspeți.

GALERIE FOTO: Soci 2014, numaratoarea inversa

Era nevoie de mai mult. Tot la Adler s-a construit și una dintre cele mai mari gări de tren din Rusia, un terminal prin care se estimează că vor trece aproximativ 5000 de pasageri pe oră în perioada Jocurilor Olimpice. Inaugurată în octombrie 2013, gara din Adler va fi punctul din care sportivii vor ajunge la pistele de schi ale stațiuni Krasnaia Poliana, stațiune situată la vreo 50 de km distanță, în inima munților. La Krasnaia Poliana se poate ajunge și pe o autostradă nou-nouță, pentru construcția celor două căi de acces, șoseau și calea ferată, perforându-se 22 de tuneluri și întinzându-se 77 de poduri. În stațiunea de schi, aceeași poveste: hoteluri, restaurante, piste ce au apărut peste noapte, trambuline, fapt care l-a făcut pe Gian-Franco Kasper, președintele Federației Internaționale de Schi și membru al Comitetului Olimpic să spună că ”ce s-a făcut la Soci în câțiva ani, s-a făcut în Alpi în 150”.

Critici peste critici

Nu totul e alb ca zăpada pentru Putin, răsărindu-i critici și acuzatori la fiecare pas făcut. Potrivit fostului ministru Boris Nemtsov, acum șef în opoziție, bugetul inițial alocat se cifra în jurul sumei de 9 miliarde de euro, însă numerele au tot urcat, ajungându-se până la suma de 40 de miliarde, record absolut în istoria Jocurilor Olimpice, atât de iarnă, cât și de vară. Precedenta ediție de iarnă, organizată de Vancouver, a costat 5 miliarde, în timp ce Japonia (Nagano 1998) și Italia (Torino 2006) au scos din buzunar 14,6 miliarde de euro, respectiv 2 miliarde de euro. Nemtsov spune că umflarea notei de plată a fost posibilă datorită gradului ridicat de corupție, ceea ce a făcut posibil ca funcționarii să își bage în buzunare peste o treime din banii pe care i-au avut pe mână.  De altfel, după cum arată şi infograficul de mai jos, Jocurile Olimpice de la Sochi au costat cât toate celelalte din istorie adunate!

foto: Financial Times
foto: Financial Times

Un mic război rece

În 1980, Moscova a găzduit Jocurile Olimpice de vară. Erau vremurile Războiului Rece și dincolo de Oceanul Atlantic, președintele american Jimmy Carter decisese să boicoteze evenimentul în semn de protest la adresa invaziei sovietice din Afganistan. Patru ani mai târziu, întregul grup de țări din spațiul sovietic avea să facă același lucru, refuzând să participe la Jocurile Olimpice organizate de Los Angeles. În 1988, la Seul au fost absente Corea de Nord, Cuba și Nicaragua. Era ultima întâlnire olimpică marcată afectată de Războiul Rece.

GALERIE FOTO: Soci 2014, numaratoarea inversa

Au trecut peste două decade de la finalul Războiului Rece și sportul se vede atins iar de înfruntările politice ale conducătorilor. Președintele american Barack Obama, iar lângă el omologii săi din Franța și Germania, Francois Hollande și Joachim Gauck, au anunțat că nu vor face act de prezență la Soci, și chiar dacă în comunicatele oficiale au date ca motive probleme de agendă, mass-media internațională consideră acest boicot mascat ca o replică la ceea ce se consideră o încălcare a drepturilor omului, mai exact vestita lege ce interzice propaganda homosexuală în Rusia. Mai mult, în decembrie, delegația americană a anunțat că o va deplasa pe Billie Jean King, fosta jucătoare de tenis acum în vârstă de 70 de ani, fiind o cunoscută și ferventă apărătoare a drepturilor homosexuale.

Masuri de securitate fără precedent

În ciuda divergențelor politice, Barack Obama i-a întins o mână lui Putin oferindu-se să trimită la Soci un amplu grup de agenți FBI care să ajute la prevenirea eventualelor atacuri teroriste.

La mai puțin de o lună distanță de startul Jocurilor Olimpice, Moscova a activat un impresionant dispozitiv de securitate, premieră în istorie, format din peste 37 000 de polițiști, iar alături de ei soldați și membri ai Ministerului de Protecție Civilă, numărul total al efectivelor angrenate în această operațiune ajungând la 75 000. Intrarea automobilelor în zonă este restricționată, fiind interzis accesul celor care nu dețin o autorizație specială, aceleași restricții aplicându-se și pe apă în cazul ambarcațiunilor ce navigheaza pe Marea Neagră.

Aceste măsuri au fost stabilite cu timp în urmă, însă amenințările teroriștilor islamiști din nordul Caucazului și atentatele sinucigașe de la Volgograd, sunt motive în plus ca Soci 2014 să fie cea mai păzită ediție a Jocurilor Olimpice, mult chiar și peste cele chineze din 2008. Ca o ultimă măsură, armata rusă a activat în zonă sisteme de apărare anti-aeriană Pantsir-S, o nouă generație de rachete sol-aer ghidate prin satelit.

Date de interes

Soci 2014 Pistele de schi3
Soci 2014 – O parte din pistele de schi ( sursa foto olympic.org )

-Soci este cel mai “lung” oras din lume, întinzându-se pe o distanță de 147 de km de-a lungul coastei Mării Negre. Este format din patru districte. Adler, Josta, Central și Lazarevski și are o populatie de 400 000 de persoane.

– 6000 de sportivi din 85 de țări se vor deplasa la Soci cu ocazia acestor Jocuri Olimpice. La o săptămână după, alți 1650 de sportivi din 45 de țări cor participa la Jocurile Paralimpice de Iarnă, folosind aceleași instalații de la Soci.

– La această ediție vor debuta 12 noi discipline sportive.

– Cinci la număr sunt mascotele acestei ediții: un urs polar, un iepure, un leopard al zăpezilor, un fulger și un bulgăre de zăpadă ( paralimpicii ).

– Este pentru prima oară când torța olimpică ajunge în spațiu, purtată de cosmonauții ruși.

– Comitetul Olimpic Român nu a afișat încă lista sportivilor români ce vor face parte din delegația trimisă la Soci, însă Ioan Dobrescu, secretarul general al COR preconiza in decembrie că între 22-26 de sportivi au șanse de calificare la Jocurile Olimpice. La finalul lunii ianuarie se va cunoaște componența exactă a delegației.

soci 2014 tari participante
Soci 2014 – Tari participante ( sursa wikipedia )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here