Cazul FIFA: Sepp Blatter şi Michel Platini au făcut apel la decizia Comisiei de Etică de a-i suspenda pentru 90 de zile

1
3217

Sepp Blatter şi Michel Platini au făcut apel la decizia Comisiei de Etică a FIFA de a-i suspenda pentru 90 de zile, în urma investigaţiei deschise de Biroul Procurorului General al Elveţiei. Conform New York Times, avocaţii lui Blatter au transmis că doresc să vadă dosarul Comisiei de Etică şi vor ca preşedintele FIFA să fie audiat. Platini este susţinut în demersul său şi de către UEFA şi CONMEBOL, organizaţii care şi-au anunţat suportul pentru francez.

Ceilalţi doi suspendaţi de FIFA, Jerome Valcke şi Chung Mong-joon, vor contesta şi ei decizia Comisiei de Etică. Sud-coreeanul a anunţat că va da în judecată atât forul mondial, cât şi pe Sepp Blatter.

Toţi cei patru oficiali au şi varianta de a face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, după ce vor epuiza toate celelalte căi de atac.

UEFA a convocat o întâlnire de urgenţă a Comitetului Executiv pentru joi, 15 octombrie, în timp ce oficialii FIFA se vor reuni într-o sesiune extraordinară a Comitetului Executiv, pe 20 octombrie. Una dintre temele de discuţie va fi şi amânarea alegerilor din 26 februarie 2016 pentru preşedinţia FIFA.

Ca urmare a suspendării de 90 de zile, interimatul la şefia FIFA este asigurat de Issa Hayatou, vice-preşedinte FIFA din 1992 şi preşedintele Confederaţiei Africane de Fotbal (CAF) din 1988. Camerunezul a candidat împotriva lui Blatter în 2002, dar acum a anunţat că nu este interesat să participe la următoarele alegeri. Nici Hayatou nu are un trecut curat. A fost acuzat în emisiunea BBC Panorama că în 1995 a primit 100.000 de franci elveţieni de la compania de marketing ISL în schimbul acordării drepturilor TV pentru Campionatul Mondial. Hayatou a recunoscut primirea sumei, dar a susţinut că banii nu au mers la el, ci către CAF, şi au reprezentat o donaţie din partea ISL, sponsor al CAF, cu ocazia pregătirilor pentru aniversarea de 40 de ani a CAF. În 2011, o investigaţie a The Times a scos la iveală dovezi conform cărora Hayatou a primit 1,5 milioane de dolari în schimbul votului său pentru Qatar la alegerile pentru Campionatul Mondial din 2022. Hayatou nu a fost investigat sau sancţionat de FIFA.

UEFA a anunţat că nu consideră că este nevoie, în acest moment, ca vice-preşedintele UEFA Angel Maria Villar să-şi asume sarcinile şi atribuţiile lui Michel Platini.

Toate detaliile despre cazul FIFA, în secţiunea specială dedicată acestui scandal.

SURSĂNew York Times, The Guardian, BBC Sport, FIFA, UEFA
Articolul precedentVIDEO: O altfel de galerie la Phenian. Atmosfera de la meciul Coreea de Nord – Filipine
Articolul următor12 octombrie – Clasamente ATP, WTA. Turnee câştigate de români în 2015
Football, bloody hell.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here