S-a spus că momentul ales de Blatter pentru a-şi da demisia a fost planificat pentru ziua de marţi, întrucât FIFA fusese informată/aflase că mărturia lui Chuck Blazer (membru în Comitetul Executiv FIFA între 1997 şi 2013 şi Secretar General CONCACAF între 1990 şi 2011, devenit informator pentru FBI) din 2013, în faţa curţii din New York, va fi dată publicităţii. Astfel, Blatter urma să fie pus sub şi mai multă presiune. Putem presupune că acesta a fost motivul, cert este că mărturia a fost făcută publică în cursul zilei de miercuri.

Iată cele mai importante informaţii din documentul oficial:

– Chuck Blazer admite că, în 1992, împreună cu alte persoane, a facilitat acceptarea unei mite în privinţa alegerii ţării gazdă a Campionatului Mondial din 1998 (Franţa). În acest document, nu se precizează candidatul care s-a oferit plătească mita, însă într-un document mai vechi, se precizează că este vorba despre candidatura Marocului, nu cea a Franţei. Franţa şi Maroc au fost singurele ţări care au candidat pentru organizarea CM 1998.

– Chuck Blazer admite că, începând cu 2004 şi continuând până în 2011, el şi alţi membri din Comitetul Executiv FIFA au acceptat să primească mite în legătură cu alegerea ţării gazdă a Campionatului Mondial din 2010 (Africa de Sud). Cel mai probabil, aici este vorba despre cele 10 milioane de dolari.

– Chuck Blazer admite că, începând cu 1993 şi continuând până în 2000, el şi alte persoane au acceptat să primească mite în ceea ce priveşte drepturile de imagine, dar şi alte drepturi, ale Cupei de Aur CONCACAF din 1996, 1998, 2000, 2002 şi 2003.

Documentul nu pomeneşte numele lui Sepp Blatter sau cel al lui Jerome Valcke, dar o parte din mărturie este înnegrită.

Vorbind de Valcke, francezul a declarat, miercuri, pentru France Info, că “Nu am niciun motiv să spun că nu ar trebui să mai fiu Secretarul General FIFA pentru că nu am nicio responsabilitate în legătură cu ce s-a întâmplat în ultimele zile. Nu mă simt vinovat şi nu trebuie să-mi justific nevinovăţia”.

Într-o altă ştire de miercuri, conform Reuters, care citează o sursă din ancheta americană, investigaţia FBI include şi cercetarea modului de acordare a Campionatelor Mondiale din Rusia (2018) şi Qatar (2022).

Sursa: Interpol.int
Sursa: Interpol.int

Nu în ultimul rând, la cererea autorităţilor americane, Interpol a emis “alertă roşie” pentru 6 persoane implicate în ancheta FBI, doi oficiali FIFA şi patru directori de firme de marketing sportiv şi media. Acestea au fost date în urmărire generală. Jack Warner a fost pus în libertate în Trinidad Tobago, Nicolas Leoz e în arest la domiciliu în Paraguay, în timp ce Alejandro Burzaco, Hugo Jinkis, Mariano Jinkis şi Jose Margulies sunt daţi în urmărire generală.

 

Prima parte: Află mai multe informaţii despre ancheta DOJ şi FBI, cine sunt cei 14 acuzaţi şi o recapitulare a scandalurilor în care a fost implicată FIFA.

Partea a 2-a: Continuarea cazului FIFA: De la arestările oficialilor, realegerea lui Sepp Blatter şi până la demisia acestuia. Cum 10 milioane de dolari l-au făcut să ia această decizie.

Partea a 4-a: Cazul FIFA: Cel mai recent val de acuzaţii şi jocul de şah dintre Sepp Blatter şi Michel Platini

Toate detaliile despre cazul FIFA, în secţiunea specială dedicată acestui scandal.

Articolul precedentCazul FIFA: Firul evenimentelor, de la arestările oficialilor, realegerea lui Sepp Blatter şi până la demisia elveţianului. Cum 10 milioane de dolari l-au făcut să ia această decizie
Articolul următorCavaliers versus Warriors, LeBron versus Curry. Tot ce trebuie să știi despre NBA Finals 2015
Football, bloody hell.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here