În conferinţa de presă realizată împreună pe 14 septembrie la Zurich, Procurorul General al Elveţiei, Michael Lauber, şi Procurorul General al SUA, Loretta Lynch, au oferit noi informaţii despre faza în care se află anchetele (cea elveţiană si cea americană) împotriva FIFA şi au atras atenţia asupra a ceea ce va putea urma. Sechestre pe active financiare şi proprietăţi, inclusiv apartamente în Alpii Elveţieni, 121 de tranzacţii bancare sub investigaţie, 11 terabiţi de date colectaţi, percheziţii şi noi probe adunate. Acestea sunt acţiunile autorităţilor de când au avut loc arestările oficialilor FIFA, în luna mai, cu câteva zile înainte de Congresul FIFA, şi până în acest moment. În plus, Lauber a menţionat şi investigarea unui contract semnat de Sepp Blatter, iar Lynch a promis că va urma un nou val de arestări care implică atât persoane, cât şi entităţi, dar nu a oferit nume şi nici un interval de timp.

Ei bine, chiar acel contract menţionat de Procurorul General este obiectul procedurii penale care a fost deschisă împotriva lui Sepp Blatter, vineri, 25 septembrie, de către autorităţile elveţiene. Adunaţi pentru o întâlnire a Comitetului Executiv FIFA, membrii acestuia s-au trezit cu procurorii la uşa sediului din Zurich, Sepp Blatter fiind nevoit să-şi anuleze conferinţa de presă ce succeda întâlnirea, pentru a răspunde întrebărilor anchetatorilor şi a le pune la dispoziţie documente şi date electronice.

Mai exact, Blatter este suspectat că pe 12 septembrie 2005 a semnat un contract cu Federaţia de Fotbal a Caraibelor (al cărei preşedinte era Jack Warner), contract defavorabil FIFA, încălcându-şi îndatoririle de preşedinte şi acţionând împotriva intereselor FIFA, FIFA Marketing şi TV. În plus, Blatter este suspectat că a efectuat o “plată neloială” către Michel Platini, în valoare de 2 milioane de franci elveţieni, pentru munca depusă de acesta în cadrul FIFA în perioada ianuarie 1999 – iunie 2002. Plata a fost efectuată după 9 ani, în februarie 2011. Platini a fost şi el interogat pentru a oferi mai multe informaţii, dar nu este încadrat ca suspect.

Referitor la prima acuzaţie, pe 13 septembrie, televiziunea elveţiană SRF a prezentat documente care atestă faptul că în 2005, Sepp Blatter i-a vândut lui Jack Warner drepturile de televizare ale Campionatelor Mondiale din 2010 şi 2014 pentru suma de 600.000 de dolari, adică 5% din valoarea pieţei la momentul respectiv. La rândul lui, Warner le-a sublicenţiat propriei companii J&D International şi le-a vândut peste doi ani unei televiziuni din Jamaica, pentru o sumă cuprinsă între 18 şi 20 de milioane de dolari.

Referitor la a doua acuzaţie, acea plată de 2 milioane de franci elveţieni rămâne deocamdată un element misterios. Ce a reprezentat mai exact? Pentru ce a fost făcută? De ce a fost făcută abia după 9 ani? Încearcă Blatter să-l implice şi pe Platini şi să-l tragă în jos cu el? Are legătură cu susţinerea publică făcută de Michel Platini şi UEFA lui Blatter înaintea alegerilor din iunie 2011? Sau Platini e “băiatul bun” în acest caz?

Pentru moment, avocatul preşedintelui FIFA a declarat că “domnul Blatter cooperează şi suntem încrezători că autorităţile elveţiene vor revizui documentele şi dovezile şi vor vedea că acest contract (n.a. cel cu Warner) a fost negociat corect de persoane corespunzătoare, şi cu siguranţă nu a avut loc o gestionare frauduloasă”. Nici comunicatul emis de Platini nu a dat multe detalii: “Plata este asociată cu munca pe care am efectuat-o în cadrul unui contract cu FIFA. Am fost încântat să clarific toate aspectele legate de acest lucru cu autorităţile şi sunt disponibil să vorbesc în orice moment pentru a clarifica toate problemele legate de investigaţie”.

Spre deosebire de Jerome Valcke, Blatter şi Platini nu au fost deocamdată suspendaţi, dar există zvonuri despre o posibilă investigaţie a Comisiei de Etică FIFA. În caz că aceasta va avea loc, Platini este cel care va avea cel mai mult de suferit. Francezul nu mai poate candida pentru postul de preşedinte FIFA atâta timp cât este investigat.

Valcke, secretarul general al FIFA, a rezistat şi el destul timp fără să fie suspendat. Dacă scrisoarea în care i se cerea transferul a 10 milioane de dolari între Federaţia Africii de Sud şi CONCACAF nu a fost îndeajuns, francezul a fost suspendat pe 18 septembrie, după noi acuzaţii apărute în precedenta zi. Considerat mâna dreapta a lui Blatter, Valcke este suspectat că urma să fie beneficiarul unui aranjament de a vinde bilete la Campionatul Mondial din 2014 la preţuri de cinci ori mai mari decât valoarea reală. Documentele, incomplete însă şi care lasă loc de interpretări, au fost puse la dispoziţia jurnaliştilor de către Benny Alon, consultant la firma JB Marketing, cea care încheiase un contract cu FIFA pentru a vinde tichete. În cele din urmă, acordul a fost anulat şi nu s-a vândut niciun bilet.

Cu toate că Valcke nu este considerat un oficial “curat”, aceste acuze au fost primite cu scepticism. De ce? Pentru că Benny Alon este un apropiat a lui Platini, chiar partener de golf după unele surse (1, 2), deci întrebarea logică ar fi dacă aceasta e încercarea lui Platini de a-l îndepărta pe omul lui Blatter mai repede din funcţie şi a clătina corabia lui Blatter şi mai mult. Mutarea preşedintelui UEFA ar veni după ce în luna august, un document numit “Platini – un schelet în dulap”, a fost trimis de o sursă anonimă din cadrul FIFA mai multor publicaţii importante. Dosarul este unul critic la adresa lui Platini, îi creează o imagine neonorantă şi pune la îndoială candidatura sa la preşedinţia FIFA.

Toate aceste dezvăluiri din ultimele două luni par a veni din interior, ca nişte mutări dintr-un joc de şah disputat între Blatter şi Platini, un joc pe care s-ar putea să-l piardă amândoi, dar pe care Blatter îl va juca până la ultima piesă, preşedintele FIFA fiind ca acel gândac pe care trebuie să-l loveşti de şapte, opt ori cu papucul până eşti sigur că nu mai mişcă.

Ce s-a mai întâmplat cu ceilalţi 9 oficiali FIFA arestaţi în ancheta americană?

Dintre cei 7 arestaţi (Jeffrey Webb, Eduardo Li, Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel, Jose Maria Marin, Julio Rocha şi Costas Takkas) în luna mai, la hotelul Baur au Lac din Zurich, numai un singur oficial a fost până acum extrădat în SUA, şi anume Jeffrey Webb, în timp ce pentru Eugenio Figueredo a fost aprobată cererea de extrădare. Este de aşteptat ca toţi să ajungă în SUA, dar procesul este îndelungat deoarece membrii FIFA se folosesc prin intermediul avocaţilor de toate mijloacele posibile pentru a întârzia extrădarea. Ceilalţi doi foşti membri FIFA care nu se aflau în Zurich, Jack Warner şi Nicolas Leoz, îşi aşteaptă extrădările în Trinidad Tobago, respectiv Paraguay. Primul se află în libertate şi a reuşit să amâne decizia tribunalului până în luna decembrie, iar al doilea este arestat la domiciliu.

Un alt oficial FIFA, al zecelea, Carlos Chavez, preşedintele Federaţiei de Fotbal din Bolivia şi trezorierul CONMEBOL, a fost arestat în luna iulie pentru corupţie în gestionarea resurselor, mai exact deturnare de fonduri de la federaţie.

Prima parte: Află mai multe informaţii despre ancheta DOJ şi FBI, cine sunt cei 14 acuzaţi şi o recapitulare a scandalurilor în care a fost implicată FIFA.

Partea a 2-a: Continuarea cazului FIFA: De la arestările oficialilor, realegerea lui Sepp Blatter şi până la demisia acestuia. Cum 10 milioane de dolari l-au făcut să ia această decizie.

Partea a 3-a: Cazul FIFA – Mărturia lui Chuck Blazer scoate la iveală 19 ani de corupţie. Două Campionate Mondiale sunt menţionate

Toate detaliile despre cazul FIFA, în secţiunea specială dedicată acestui scandal.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău