Cazul Alberto Contador de la A la Z.

0
916

Cu putin minute înainte de miezul zilei de luni, secretarul TAS îi dădea vestea lui Alberto Contador: ” Pozitivul tău cu clembuterol în Turul Franței din 2010 este considerat dopaj pur și dur, așa că vei fi sancționat cu pedeapsa prevăzută de regulamentul UCI ( Uniunea Internațională a Cicliștilor ): doi ani de suspendare, pierderea titlurilor câștigate în Le Tour 2010 și în Il Giro 2011. Mai este o sentință separată în care UCI cere să plătești o amendă de cel puțin 2.485.000 euro.” Aici, sentința completă a TAS.

Un par în cap ar fi fost mai lejer de încasat. Spune sentința că nu s-a putut dovedi o intenție dopantă, însă e sportivul cel care trebuie să demonstreze de unde au apărut cele câteva picături de clembuterol, vinovatul pozitivului dat la control. Un milion de auro a cheltuit până acum Contador în avocații apărării, însă degeaba. Probele acestora au fost insuficiente pentru a îi demonstra nevinovăția.

Și totuși, hai să vedem cum a început și cum s-a derulat toată această poveste:

21 iulie 2010, Pau : În Turul Franței e zi de odihnă. Nu și pentru Contador, tricou galben în acel moment, care este chemat la testul antidoping. Mostrele de urină pe care le dă sunt trimise la laborator.

25 iulie 2010, Paris: Contador se proclamă pentru a treia oară campion în Turul Franței.

24 august 2010: UCI ( Uniunea Ciclistă Internațională ) îi comunică lui Contador că proba A a dat pozitiv și că poate solicita o contraexpertiză. Ciclistul spaniol este suspendat.

8 septembrie 2010: Contraexpertiza nu face decât să confirme pozitivul din august.

30 septembrie 2010. Contador este anunțat de către președintele UCI de faptul că s-au filtrat informații despre cazul său către presă și că ar fi bine să iasă primul cu un comunicat. În acea noapte, Contador face publică știrea cu rezultatele pozitive ale controlului anti-doping, însă insistă pe faptul că motivul acestui rezultat este carnea contaminată pe care bucătarul său a folosit-o pentru mâncare în zilele de 20 și 21 august 2010. Simultan,UCI anunță oficial pozitivul ciclistului spaniol.

1 octombrie 2010: Presa internațională dezvăluie prezența de substanțe plastice în probele analizate în laborator. New York Times insistă și afirmă că respectivele substanțe sunt relaționate cu autotransfuziile.

8 septembrie 2010: Federația spaniolă de ciclism primește din partea UCI toată documentația în cazul Contador cu solicitudinea de a i se deschide acestuia dosar disciplinar pe motiv de dopaj. Se precizează că motivele pozitivului pot fi patru: supliment alimentar care să conțină clembuterol, mâncarea, transfuzie sanguină sau microdoză cu această substanță.

26 ianuarie 2011: Federația Spaniolă de Ciclism propune un an de suspendare pentru Contador, urmând ca sportivul să stea pe tușă până pe data de 26 august a anului respectiv și să piardă victoria din Turul Franței 2010.

14 februarie 2011: După foarte multe presiuni din partea clasei politice, Federația Spaniolă de Ciclsm îl consideră nevinovat pe Contador și decide că nu trebuie sancționat.

6 martie 2011. Contador se întoarce cu bicicleta pe șosea și câștigă Turul Murciei.

24 martie 2011. Cei din UCI nu sunt deloc mulțumiți cu decizia luată de federația spaniolă și se prezintă la TAS ( Tribunalul Arbitral de Sport ) cerând ca lui Contador să i se aplice o pedeapsă de doi ani suspendare și amendă echivalentă cu încasările sale într-un sezon.

Mai 2011. Contador, care între timp câștigase deja câteva tururi regionale în Spania, pleacă în Statele Unite pentru a se supune probei cu detectorul de minciuni. Rezultatele vor fi prezentate în procesul de la TAS.

29 mai 2011. Contador câștigă Il Giro. Cu trei zile înainte primise vestea că procesul de la TAS se va desfăsura in perioada 1-3 august 2011.

24 iulie 2011. Fluierat pe cam toată durata cursei, termină al cincilea în Turul Franței, câștigat de Cadel Evans.

26 iulie 2011. La cererea acuzării, care vrea să strângă mai multe probe, procesul este amânat pentru luna noiembrie.

21-24 noiembrie 2011. Începe procesul. Contador surprinde prin prezența sa permanentă la desfășurarea ședințelor. Sunt chemați ca martori un măcelar din Irun ( Spania ) și un detectiv angajat de sportiv pentru a urmări drumul făcut de presupusa carne infestată cu clembuterol. Procesul se termină cu Contador pledându-și nevinovăția. TAS anunță că sentința va fi anunțată în primele zile ale anului 2012.

29 ianuarie. Contador termină pe locul doi Turul San Luis ( Argentina ) , în spatele lui Levi Leipheimer, iar TAS anunță că mai amână o săptămână anunțarea sentinței.

6 februarie 2011: TAS îl sancționează pe Contador cu doi ani de suspendare ( pedeapsa maximă pentru dopaj ). Ciclistul spaniol este deposedat de titlul din Turul Franței 2011, de cel din IL Giro 2011 și va pierde ediția din acest an a Turului Franței și a Jocurilor Olimpice de la Londra.

Dacă mai ținem cont și de amenda de 2.485.000 cerută de către UCI, se pare că lui Contador, un kilogram de carne de vită i-a ieșit la prețul unei tone de caviar.

Sunt multe lucruri putrede in această afacere. Atât din partea acuzatului cât și a acuzării. Rămâne de văzut dacă vom avea în sfârșit parte de un Tur al Franței fără cazuri de dopaj sau această afacere este doar o răfuială între francezi și spanioli, așa cum pretind că este cei din urmă menționați.

Despre cazul Contador a scris și Mitruț Docan în Gazeta Sporturilor

sursa foto

Articolul precedentRevolutie prin fotbal sau doar o mare conspiratie in Egipt ?
Articolul următorGoluri de goluri ( 1 )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here