În această noapte se dispută primul meci al NBA Finals 2015. Cleveland Cavaliers si Golden State Warriors își dispută titlul de campioană, iar LeBron James și Stephen Curry pe cel de MVP al finalei și cel mai bun baschetbalist al planetei.

Akron este un mic oraș din Ohio, al cincilea ca mărime din acest stat, cu o populație de 200 000 de locuitori. Acolo, la 40 de mile depărtare de Cleveland, locuia familia Curry în 1988, anul nașterii lui Stephen. Dell, tatăl, era baschetbalist profesionist și juca pentru Cavaliers, alături de Steve Kerr, actualul antrenor al fiului său la Warriors.

akron city
Akron City, Ohio ( sursă foto http://sportsplanningguide.com )

Cu patru ani mai devreme, în 1984, în același Akron General Hospital se născuse LeBron James, un copil cu o copilărie grea, fără tată și cu o mamă, Gloria, care îl adusese pe lume la vârsta de doar 16 ani. Viața grea și sprijinul de care au avut parte LeBron și Gloria din partea comunității din oraș l-au făcut pe actualul star NBA să păstreze o strânsă legătură cu locul natal, unul dintre motivele principale pentru care s-a întors anul trecut la Cavaliers.

Curry junior nu a avut însă la dispoziție prea mult timp pentru a se atașa de Akron, familia mutându-se imediat după nașterea sa la Charlotte, acolo unde Dell avea să joace timp de zece sezoane pentru Hornets.

Veniți pe lume în același punct geografic al planetei, Stepehen și LeBron au avut traiectorii diferite, însă sunt în acest moment cei mai buni baschetbaliști din NBA și din lume, asta în condițiile în care au profiluri total diferite. Destinul a vrut ca ei să îi dispute în duel direct inelul de campion NBA al sezonului 2014-2015. LeBron apărând interesele celor de la Cleveland Cavaliers, Curry luptând pentru onoarea Golden State Warriors, singura lui iubire de până acum, echipă pentru care a debutat în octombrie 2009.

Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors, o finală inedită în NBA

nba final 2015 warriors cavaliers

Cavaliers și Warriors, două echipe cu foame mare de titluri. Cavaliers, fără titlu de campioni până acum, cu o finală pierdută în 2007, are ca motiv extra și faptul că echipele din Cleveland, fie ele din NFL ( Browns ) sau MLB ( Indians ) au același palmares în materie de titluri, zero. După cum spuneam, au avut o șansă în 2007, cu LeBron în echipă, însă Spurs a măturat pe joc cu ei atunci. Warriors, în schimb, a câștigat de trei ori titlul, însă ultima oară în urmă cu exact 40 de ani, iar de atunci s-au mai calificat doar de 11 ori în playoff, fără să mai ajungă în finala  Conferinței Vest din 1976. Ambele echipe au antrenori debutanți, David Blatt cazul celor de la Cavaliers, Steve Kerr la Warriors, fiind pentru prima oară în istoria acestei finale când se întâlnesc doi antrenori rookies. Un mic atu pentru Kerr, care, spre deosebire de Blatt, a mai participat la finale, însă ca jucător la Chicago Bulls sau San Antonio Spurs.

Punctele forte ale celor două echipe

lebron james stephen curryWarriors pleacă drept favoriți la startul finalei ce se va juca pe principiul ”cel mai bun din șapte meciuri” și are avantajul terenului propriu. Sunt lideri în clasamentul mediei de puncte marcate pe meci în acest sezon ( 110 ), în cel al paselor decisive (27,4 ), la procentajul aruncărilor libere ( 47.8 ) și în cel al aruncărilor triple ( 39.8 ). Klay Thompson, accidentat în ultimul meci din finala Conferinței Vest, versus Houston Rockets, a fost recuperat și va putea juca marea finală. Par o echipă mai omogenă, Kerr jucând foarte mult cu formula Curry-Klay Thompson-Harrison Barnes – Draymond Green – Andrew Bogut, având cele mai multe victorii în timpul sezonului, 67 la număr. Au pierdut doar trei meciuri în play-off, două cu Memphis Grizzlies și unul cu Rockets, spulberându-i pur și simplu pe New Orleans Pelicans.

Curry este într-o formă de zile mari, MVP-ul sezonului doborând recordul de triple, 285, acesta reușind un procentaj de 43% în playoff, față de cele 17% ale lui LeBron. Cifrele lui în playoff: 29,2 puncte – 4,9 recuperări – 6,4 pase decisive.

De cealaltă parte, LeBron este mai polivalent, se descurcă bine în orice fațetă a jocului și are note foarte bune pe parcursul sezonului, excelente în playoff: 27.6 puncte – 10,4 recuperări – 8,3 pase decisive. Echipa a trecut peste un start de sezon destul de dificil, cu antrenorul Kerr foarte criticat de către presă și cu Kevin Love, unul dintre jucătorii de bază, alături de LeBron, indisponibil o bună perioadă de timp din cauza unei accidentări. Foarte bine ajunge la ora finalei și Kyrie Irving, piese-cheie pentru Cavaleries în încercarea de a îl opri pe Stephen Curry din marșul său triunfal.

Hegemonie întreruptă

[quote_box_left]”Cum poate fi oprit Curry? Așa cum pot fi oprit și eu: nu se poate.” – LeBron James[/quote_box_left]

13 din ultimele 16 finale NBA au fost câștigate de Los Angeles Lakers ( 7 ) sau San Antonio Spurs ( 6 ). Doar Dallas Mavericks, de două ori, și Oklahoma City Thunder, o dată, au mai stricat pe ici, pe colo, petrecerile celor de la Lakers și Spurs. Warriors a mai jucat până acum șase finale, trei când franciza era stabilită la Philadelphia ( anii 40-50 ), două după ce s-au mutat la San Francisco ( 1964, 1967 ) și una la actuala reședință, Oakland, în 1975. Au câștigat trei dintre cele șase finale: 1947, 1956 și 1975. Din 2017, franciza Warriors se va muta iar la San Francisco.

Cele două finaliste s-au mai întâlnit de 105 ori până acum, bilanțul fiind favorabil celor de la Warriors, 54-51, însă Cavaliers stă mai bine la capitolul experiență a jucătorilor, șapte dintre componenții echipei jucând cel puțin o finală până acum: LeBron James ( 4 ), James Jones( 4 ), Mike Miller ( 3 ), Kendrick Perkins ( 2 ). Shawn Marion, Anderson Varejao și Brendan Haywood câte una. La Warriors, numai boboci în materie de finale.

În cele două meciuri directe jucate între cele două echipe în acest sezon, victoria a fost de fiecare dată obținută de gazde.

Curry, printre cei mai prost plătiți baschetbaliști din NBA

stephen curry 2

Vedeta nr. 1 la Warriors, MVP al sezonului regulat, Curry nu se află însă și în topul baschetbaliștilor cu cele mai mari salarii din NBA. Nu intră nici măcar în top 50 și are doar al cincilea salariu la Warriors ( 10,6 milioane dolari ). Salariul lui Curry va crește puțin, 11,3 milioane de dolari, însă sunt deja 38 de contracte cu salarii mai mari ca al lui înscrise pentru sezonul următor.

Motivul salariului mai mic al lui Curry, comparând randamentul lui ca al colegilor săi, este faptul că actualul contract, de patru ani, a fost semnat în 2012, moment în care era măcinat de accidentări, jucând doar 26 de meciuri în sezonul 2011-2012. Cei de la Warriors nu pot decât să se felicite că au avut încredere în cel care acum, cu voia lui LeBron, este considerat cel mai bun baschetbalist din lume.

Cifrele finalei
 • Cavaliers și Warriors vor disputa finala cu numărul 69 din istoria NBA.
 • Lakers este echipa cu cele mai multe finale NBA jucate, 31, urmată fiind de Celtics ( 21 ).
 • Cele mai multe finale consecutive – Celtics între anii 1957 – 1966. Au câștigat nouă din cele zece finale jucate. Pacers, Magic, Jazz, Cavaliers, Suns și Nets, sunt echipele care au ajuns în finală însă nu au câștigat titlul.
 • Dacă Warriors – Cavaliers este o finală ”nouă” în istoria NBA, Lakers – Celtics este cea mai repetată finală ( 12 ), palmaresul fiindu-i favorabil echipei din Boston ( 9-3 ).
 • Cele mai multe puncte marcate într-un meci de finală, 148 ( Celtics vs. Lakers, 1985 ).
 • Cea mai mare diferență de puncte într-un meci de finală: Bulls – Jazz 96-54 ( 1998 ).
 • Cele mai multe titluri de campioni: Celtics ( 17 ), Lakers ( 16 ), Bulls ( 6 ), Spurs ( 5 ).
 • Finala NBA 2015 va fi transmisă live în 215 țări
LeBron James vs Stephen Curry

LeBron vrea să intre în istorie, dacă se poate ca cel mai bun baschetbalist al tuturor timpurilor. Greu, pentru că are de bătut o legendă precum Michael Jordan. Mai are ani de carieră în față, însă are un procentaj de doar 50% în ceea ce privește finalele câștigate ( două din patru ), iar dacă ar pierde-o și pe aceasta, media ar scădea dramatic. Câștigarea inelului de campion ar însemna totodată și un titlu istoric pentru Cleveland.

De cealaltă parte, Curry vrea să încheie senzațional un sezon la fel de senzațional. Victoria în finală ar pune capăt unei secete de 40 de ani pentru Warriors. Let the show begin!

Cum au ajuns în finală

[quote_box_left]

Cavaliers, drumul către finală, meciurile din playoff.

[/quote_box_left]

 

 

După un început ezitant, Cavaliers a terminat sezonul pe locul doi în clasamentul Conferinței Est, în spatele celor de la Atalanta Hawks. În playoff, au trecut de Boston Celtics, Chicago Bulls, în finala conferinței reușind să treacă de Atalanta Hawks. Kevin Love nu va juca în finală, indisponibil din cauza eternelor probleme de sănătate, iar Kyrie Irving nerefăcut complet, se pare că va juca totuși.

cavaliers
sursă foto nba.com

[quote_box_right]

Warriors, drumul către finală, meciurile din playoff.

[/quote_box_right]

 

Warriors a terminat pe primul loc sezonul regulat, iar prima lor victimă din playoff au fost New Orleans Pelicans, o apariție nouă în această fază din NBA. După brutalul 4-0 administrat Pelicanilor, a urmat înfruntarea cu Memphis Grizzlies, echipă în fața căreia a pierdut două meciuri, calificându-se totuși în ultimul act al Conferinței Vest, acolo de unde au eliminat-o din drumul spre marea finală pe Houston Rockets. Din 97 de meciuri jucate între sezonul regulat și playoff, au pierdut doar 18. Cu excepția lui Klay Thompson,  ceva probleme fizice după ultimul meci cu Rockets, însă cu mari șanse de a juca chiar din primul meci, Warriors are disponibil întreg lotul de jucători.

warriors
sursă foto nba.com
Programul finalei:
 • Vineri 5 iunie, ora 04:00 ( RO ) Warriors – Cavaliers 108 – 100
 • Luni 8 iunie, ora 03:00: Wariorrs – Cavaliers 93-95
 • Miercuri 10 iunie, ora 04:00: Cavaliers – Warriors 96-91
 • Vineri 12 iunie, ora 04:00: Cavaliers – Warriors 82-103
 • Luni 15 iunie 03:00: Warriors – Cavaliers 104-91
 • Miercuri 17 iunie, ora 04:00: Cavaliers – Warriors
 • Sâmbătă 20 iunie, ora 04:00: Warriors – Cavaliers
Articolul precedentCazul FIFA – Mărturia lui Chuck Blazer scoate la iveală 19 ani de corupţie. Două Campionate Mondiale sunt menţionate
Articolul următorDocumentar Copa 90: Clubul fără nume – Steaua Bucureşti

1 COMENTARIU

 1. […] 16 recuperări și 11 pase decisive. Cu 1-1 la general, urmează două meciuri la Cleveland, iar avantajul propriului teren e acum de partea celor de la […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here