Paul PappO statistică de pe site-ul Ligii Profesioniste de Fotbal din România ne arată cum Naționala lui Victor Pițurcă și parțial a lui Anghel Iordănescu, a parcurs un an 2014 bun spre foarte bun. Din păcate, dacă stăm să analizăm realistic anul 2014 al Naționalei, nu putem decât să constatăm o tristețe accentuată, cauzată de mai mulți factori. În primul rând, așa cum ne-a obișnuit istoria ultimilor 16 ani, România a fost doar un simplu spectator la un Campionat Mondial. De acest lucru ne-a asigurat cu vârf și îndesat Victor Pițurcă și ale sale metode de selecție și de a alege primul 11 execrabile. După cum bine știm, cu un prim 11 din care au lipsit fotbaliștii, Piți s-a făcut de râs în manșa tur a barajului cu Grecia, iar calificarea la Rio s-a dus pe mocirla sâmbetei. Returul nu a fost decât un chin și o lecție de resemnare din partea ”revigoratei” trupe a Satanei.

O a doua parte a tristeții anului tricolor 2014 vine din lista de meciuri jucate de Națională. Fie că au fost succese, remize sau înfrângeri, meciurile jucate de ”tricolori” sub îndrumarea lui Pițurcă au fost la fel de slabe. În ciuda faptului că dubla cu Grecia i-a arătat clar faptul că o selecție bazată pe pile sau, să-l scutim de etichete, de amatorism, nu poate aduce performanța, Pițurcă a continuat să mizeze pe aceeași tactică. Din fericire pentru ”cel cu coarne”, sorții i-au adus în față o grupă de calificare alcătuită din desculți, astfel că ai noștri n-au avut nevoie decât de șlapi pentru a se descurca.

Meciurile echipei naționale în 2014:

5 martie: România – Argentina 0-0!

Cu un Messi vomitiv care a fost mai periculos pentru iarba veștejită de pe Național Arena decât pentru poarta cuplului Tătărușanu – Pantilimon, Argentina n-a jucat mai nimic și a plecat din România cu un 0-0 respectuos.

31 mai: România – Albania 1-0!

De meciul ăsta nici memoria cache a gugălului nu-și mai amintește

4 iunie: România – Algeria 1-2!

De puține ori ne-a mai fost dat să vedem o națională pusă la respect atât de crunt cum a fost România cu Algeria. Practic, una dintre revelațiile de la Mondiale s-a antrenat cu noi. De fapt, ăsta a și fost scopul partidei: antrenarea lor pentru Brazilia.

7 septembrie: Grecia – România 0-1!

Inițial, deși am jucat la fel de zgârcit, am crezut că victoria asta este una imensă. Am văzut apoi că Insulele Feroe au pus Grecia la respect mult mai crunt decât am făcut-o noi și ne-am calmat.

11 octombrie: România – Ungaria 1-1!

A fost un nou meci în care s-a văzut ”mâna” lui Pițurcă. După ce în prima repriză a mutat de unul singur România în poarta ungurilor, Sânmărtean a fost mutat la rândul lui în afara terenului de către Piți, iar vecinii au egalat și, cu puțină șansă, puteau să ne-o vâre decisiv.

14 octombrie: Finlanda – România 0-2!

În partida cu nordicii, Piți a avut norocul accidentării lui Chipciu, altfel nu ar fi câștigat niciodată acest meci. Știm cu toții că Alex Chipciu, accidentat, a fost înlocuit de Sânmărtean, iar victoria a venit rapid.

14 noiembrie: România – Irlanda de Nord 2-0!

Cu un nou antrenor, Anghel Iordănescu, am obținut o victorie normală, împotriva unor muncitori dedicați, dar fără pic de talent fotbalistic. A fost un joc în care am văzut reminiscențe ale sistemului pițurcan, precum Stancu sau Tănase, însă ele au fost înlăturate după pauză, iar golurile au venit.

18 noiembrie: România – Danemarca 2-0!

Cu un prim 11 schimbat radical, România a jucat liberă, exact ca o Națională fără ”cătușele defensivei”, iar acest lucru s-a văzut pe tabelă. Să sperăm că ea va fi construită similar și în viitor. Speranțele sunt mari: Șoavă nu mai joacă!

Privitorii de jumătăți pline ale paharelor ar spune că România a avut un an excelent. Într-adevăr, teoretic nu am fost chiar o jenă, însă nici nu am rămas cu nimic după acest an, decât cu regretul că puteam fi și noi în Brazilia. Acum, prin prisma grupei de calificare ridicol de ușoare, am urcat pe locul 15 în lume, depășind echipe cu nume. Ce înseamnă asta ? Nimic..deocamdată. Și Sorana Cîrstea a fost acolo, în topul tenisului feminin, iar acum e mai aproape de sută decât de Serena. Important e să te menții acolo, prin joc, victorii, rezultate și calificări.

HAI ROMÂNIA!

2 COMENTARII

  1. Tu ai scris macar o data in viata ta un articol obiectiv? Esti batut in cap, subiectiv si nu ai habar de sport. Gaseste-ti alt hobby, lache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here