Cât de mult s-a schimbat fotbalul românesc în numai 4 ani

0
2685

Nu au trecut decât 4 ani iar fotbalul românesc s-a schimbat radical. În liga 1 aveam 18 echipe iar campioana era desemnată după ce juca tur-retur cu fiecare echipă și nu după un sistem play-off cum e acum. Cel mai dureros lucru este însă dispariția echipelor… și nu orice fel de echipe, ci cele de tradiție.

Clasament Liga 1, 2013

Steaua – atunci încă se numea Steaua și nu FCSB ca acum, avea suporteri la meciuri iar jucătorii purtau cea mai iubită stemă.
Astra Giurgiu – printre puținele echipe care au rămas cât de cât constante
Petrolul Ploiești – avea o echipă care se bătea la titlul. Nu degeaba era pe locul 3 în clasament. Din primul 11 nu lipseau Gicu Grozav, Geraldo Alves, Hoban, Teixeira sau Younes Hamza. Între timp echipa a intrat în faliment, a retrogradat, s-a desființat iar suporterii au reînviat-o în Liga a 4-a prahoveană unde adună la un meci mai mulți spectatori decât tot Play-Out-ul de azi la un loc.
Dinamo București – au cam schimbat toată echipa pe care o aveau în 2013 cu mențiunea că Dăciulescu se afla atunci pe teren nu pe banca tehnică ca acum.
Pandurii Tg. Jiu – echipa traversa o perioadă bună la acel moment culminând cu participarea în Europa League (chiar în grupe). În prezent gorjenii a intrat în faliment și cel mai probabil va retrograda. Să sperăm că nu se va desființa mai ales că va avea stadion nou.
FC Vaslui – era una dintre echipele bune ale campionatului. Dorința lui Porumboiu de a câștiga campionatul nu s-a îndeplinit. Mai mult, echipa a intrat în faliment și s-a desființat. Fanii au reînviat echipa în liga a 4-a însă succesul la Vaslui stă deocamdată în amintiri.
Rapid București – probabil cea mai tristă poveste din fotbalul românesc. Una dintre cele mai vechi și cele mai iubite echipe din România mereu s-a zbătut și întotdeauna s-a ridicat însă din păcate ultima încercare i-a fost fatală. Echipa a promovat în prima ligă dar n-a mai apucat să joace pe prima scenă. După intrarea în insolvență a urmat falimentul și desființarea. În prezent echipa nu mai există iar câteva echipe înființate prin Liga a 5-a se întrec în a-și asuma titlul de continuatoarea de drept a Rapidului.
CFR Cluj – se zbate să redevină ce a fost, adică campiona României asta după ce echipa a intrat în faliment și încearcă să iasă pentru a fi eligibilă pentru Europa League. Cel mai probabil va juca dar în sezonul 2018/2019.
FC Brașov – retrogradată între timp, se luptă pentru promovare de vreo două sezoane însă situația financiară este una dezastruoasă. Cu noile reglementări pe care LPF-ul vrea să le implementeze, s-ar putea să promoveze dar să joace tot în Liga a 2-a.
Gaz Metan Mediaș – după un periplu în liga secundă, gaziștii (găzarii sunt cei de la Petrolul) s-au întors în prima divizie și au făcut o fază frumoasă, fiind foarte aproape de accederea în Play-Off. Din păcate pentru ei, pierderile celor doi atacanți, Llullaku și Axente au contat decisiv. Între timp echipa este și ea în insolvență așa că un eventual loc de Europa nu ar fi avantajat-o prea mult.
Universitatea Cluj – și-a urmat cursul deja normal a echipelor românești: insolvență – faliment – reînființare în divizia județeană. Ultimul mare recital a fost finala Cupei României cu Steaua, pierdută din păcate pentru ei cu 3-0.
Oțelul Galați – scenariu tras la indigo după Unirea Urziceni: echipa câștigă campionatul, joacă în Liga Campionilor, averea dispare, insolvență, faliment, desființare. Spre deosebire de Urziceni, la Galați suporterii au reînfințat echipa în Liga a 4-a. Probabil acest lucru s-ar fi și în cazul Unirii, doar că acolo nu sunt suporteri…
Concordia Chiajna – aceeași situație ca și acum 4 ani, se luptă pentru salvearea de la retrogradare. Până acum a reușit de fiecare dată.
Ceahlăul Piatra Neamț – un alt destin distrus de insolvență. Echipa a retrogradat în liga a 2-a, apoi în 3-a însă n-a mai apucat să joace în al 3-lea eșalon deoarece s-a desființat. Între timp, primăria Neamț a înfințat o altă echipă, CSM Piatra Neamț care a preluat palmaresul fostei echipe.

Viitorul Constanța – dacă în urmă cu 4 ani, ehipa lui Hagi se bătea la retrogradare, acum se bate la titlu.
CSMS Iași – nu s-au schimbat prea multe la echipă. Ieșenii au jucat două meciui în preliminariile Europa League și și-au schimbat numele în CSM Poli Iași.
Turnu Severin – echipa s-a desființat iar la Severin joacă acum Pandurii
Gloria Bistrița – după 21 de ani de la prima promovare, Gloria s-a stins în liniște încet și sigur. La baza dispariției a fost aceeași problemă ca-n toate celelalte cazuri: situația financiară precară.

Articolul precedentHoban, gol de senzație pentru Hapoel Beer Sheva
Articolul următorȘtirile zilei 23 martie 2017

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here