Carol Haidu, pe numele său original Karol Haydi, s-a născut pe 3 iunie 1942 în Râșnov, devenind una dintre figurile emblematice ale fotbalului românesc în anii ’60 și ’70. Cariera sa impresionantă a fost marcată de performanțe impresionante și momente memorabile care au rămas întipărite în istoria fotbalului românesc.
Haidu și-a început cariera la Fabrica de Scule Râșnov, de unde a fost remarcat și transferat la Steagul Roșu Brașov (mai târziu FC Brașov) în 1961. Aici a evoluat timp de trei ani, până în 1964, când destinul său avea să se schimbe. Într-o zi de sâmbătă, pe 7 noiembrie 1964, Haidu a fost “recrutat” de Steaua București. Portarul își amintește cu exactitate momentul: “M-au luat de la Brașov cu un Moskvici 403, pe la ora 17.00”. Acest transfer avea să marcheze începutul unei ere glorioase pentru Haidu la clubul bucureștean.
În cei 10 ani petrecuți la Steaua (1964-1974), Carol Haidu și-a construit un palmares impresionant:
- Un titlu de campion al României
- Cinci Cupe ale României
- 158 de meciuri în Liga 1
- 8 partide în cupele europene
- 5 selecții la echipa națională a României
Unul dintre cele mai memorabile momente din cariera lui Haidu a fost dubla manșă împotriva echipei FC Barcelona din Cupa Cupelor, ediția 1971-1972. În meciul tur de pe Camp Nou, Haidu a intrat la pauză, înlocuindu-l pe Narcis Coman care acuza probleme digestive. “A fost «bombardament», am avut și bulan, au dat pe lângă băț”, își amintește Haidu despre acea repriză. În retur, Haidu a apărat tot meciul, contribuind decisiv la victoria cu 2-1 și calificarea istorică a Stelei în sferturile de finală ale competiției europene.
Cariera lui Carol Haidu a fost presărată cu numeroase experiențe inedite și provocări. În 1967, într-un turneu cu Steaua în RDG și RFG, Haidu a avut o întâlnire care putea să-i schimbe viața. După un meci cu Hertha Berlin, portarul echipei adverse i-a propus să rămână în Occident. Haidu a refuzat, dar incidentul a ajuns la urechile Securității, care l-a interogat la întoarcerea în țară.
Într-un turneu în Coreea de Nord cu o selecționată Steaua-Dinamo, Haidu a avut parte de o experiență culinară neobișnuită. “Acolo am mâncat doar orez cu câine și ne-au dat o tărie care, în interiorul sticlei, avea un șarpe!”, povestește el.
În 1967, la un turneu în Tașkent, Haidu l-a întâlnit pe legendarul portar sovietic Lev Yashin. Impresionat de performanța românului, Yashin i-a trimis două perechi de mănuși negre, un gest care l-a onorat profund pe Haidu.
Carol Haidu și-a încheiat cariera la Steaua în 1974, participând la inaugurarea stadionului din Ghencea într-un meci amical cu OFK Belgrad. Marele său regret rămâne ratarea Campionatului Mondial din Mexic 1970 din cauza unei accidentări care l-a ținut pe tușă un an și jumătate.Carol Haidu rămâne o figură emblematică a fotbalului românesc, un portar care a scris istorie prin performanțele sale și care a trăit experiențe unice într-o epocă fascinantă a sportului rege.
Carol Haidu s-a stins din viață cu aproape o lună înainte să împlinească 81 de ani, pe 8 mai, 2023.