După dezastrul național petrecut sâmbătă, cert este că fotbalul nu s-a oprit și nici nu se va opri. Nu prea ies responsabilii în față și nici nu prea sunt căutate soluții. Se caută țapi ispășitori, iar dacă barba lui Mutu este numai bună la așa ceva, de ce nu? Despre Mutu, vom vorbi cu altă ocazie însă. Acum să ne concentrăm asupra lucrurilor clare ce au rămas în urma meciurilor de sâmbătă.

Opt naționale; Germania, Serbia, Danemarca, Italia, Coasta de Fildeș, Chile, Mexic și Statele Unite, și-au pus viza pe pașaport în drum către turneul final din Africa de Sud, alăturându-se țărilor deja calificate; amfitrioana Africa de Sud, Coreea de Sud, Coreea de Nord, Australia, Japonia, Olanda, Spania, Anglia, Ghana, Brazilia și Paraguay.

Deci se cunoaște deja numele a 19 țări ce vor ajunge în Africa de Sud în vara lui 2010. Mai sunt în aer 13 locuri libere, dintre care unele se vor ocupa miercurea asta, în timp ce restul se vor juca la baraj în noiembrie.

Să recapitulăm ce mai este în joc și cine a mai rămas în cărți:

America de Sud:

A fost o etapă nebună pe continentul sud-american. E etapă din cenul celor care îți poate da sau iți poate lua totul, mai ales că unele meciuri s-au decis în ultimele lor minute, așa că imaginați-vă gradul emoțiilor răspândite pe întregul continent. Se juca mult cam în toate meciurile, excepție meciul Braziliei ( care a și pierdut în Bolivia ).

Argentina rămâne pe locul 4 ( loc ce o califică direct ) cu 25 de puncte, pe 5 urcă Uruguayul cu 24 de puncte, iar nefericitul Ecuador coboară pe 6 cu 23 de puncte.

Clasamentul fiind ăsta, deznodământul acestor calificări se va decide în două meciuri: cel ce se va juca la Montevideo între Uruguay și Argentina și înfruntarea dintre deja calificata Chile și Ecuador. Curios lucru, însă dacă privim din diferite sensuri, cam toate echipele depind de propriile rezultate. O victorie a Argentinei sau a Uruguayului i-ar califica direct pe câștigători. O victorie a Ecuadorului le-ar da acestora șansa de a merge la baraj.

Restul opțiunilor ar fi astea:

Argentina: Cu o victorie, calificată direct. Cu un egal, doar o victorie a Ecuadorului în fața celor din Chile cu o diferență mai mare de cinci goluri îi poate trimite la baraj. O înfrângere, coroborată cu o victorie a Ecuadorului ar lăsa-o acasă.

Uruguay: O victorie, îi trimite direct în Africa de Sud. O remiză, unită cu o eventuală victorie a Ecuadorului în Chile, îi elimină. Tot ceea ce nu înseamnă o victorie a Ecuadorului le asigură locul de baraj.

Ecuador: O victorie le asigură locul de baraj lor, orice alt rezultat îi lasă acasă.

Zona Concacaf

După victoriile obținute de Mexic, Statele Unite și Costa Rica
, primele două s-au calificat deja, în joc mai rămânând locul trei pe care și-l dispută Hondurasul și Costa Rica.

Costa Rica, locul 3 cu 15 puncte, își joacă soarta în deplasare pe terenul Statelor Unite. O victorie ar clarifica definitiv problema. În cazul în care nu câștigă, o victorie a Hondurasului în El Salvador le-ar da acestora biletele pentru Mondial.

În orice caz, în cazul unui eșec, oricare dintre cele două echipe au asigurat locul în barajul pe care il vor disputa împotriva locului 5 din America de Sud.

Europa:

Grupa 1

Cum s-au schimbat lucrurile în această grupă după victoria obținută de portughezi în fața Ungariei. Acum, nu mai au nevoie decât de o victorie în fața Maltei pentru a juca barajul ( locul direct a fost adjudecat deja de Danemarca ). Misiune ușoară deci pentru Portugalia, orice alt rezultat însemnând una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului. Așa că, Suediei ( joacă acasă cu Albania ) și Ungariei ( deplasare în Danemarca) nu le rămâne decât să își ia adio de la Mondial.

Grupa 2

În grupa asta mai sunt multe de decis
. Sunt patru naționale cu șanse la primele două locuri: Elveția ( 20 puncte ), Grecia ( 17 ), Israel ( 15 ) și Letonia ( 14 ). Ținând cont că Grecia joacă acasă cu Luxemburg, iar șansele Letoniei depind de o înfrâgere a elenilor însumată unei victorii proprii în fața Moldovei, logic ar fi să îi lăsăm pe baltici cu puține procente în această dispută. Cam la fel stau lucrurile și pentru Israel, însă ăștia au mult de zis în ceea ce privește soarta primului loc dat fiind că se deplasează pentru a juca ultimul joc în Elveția.

Cu o victorie, Elveția se califică direct, în cazul unui egal, o victorie a grecilor i-ar trimite la baraj.

Grupa 3

Înainte de meciurile de sâmbătă, Slovacia stătea bine mersi în clasamentul grupei. Aveau nevoie doar de un egal care, rezultat care i-ar fi trimis la Mondial. Au pierdut însă acasă cu Slovenia și grupa a prins viață. Dar…

Ținând cont că Slovenia se deplasează pentru ultimul meci în… San Marino, cehii și nord-irlandezii și-au dat și ei seama că nu prea mai au ce face. Singurul meci mai cu emoții este Polonia – Slovacia. În cazul unei victorii, slovacii ( 19 puncte ) au primul loc asigurat, orice alt rezultat trimițându-i la baraj, lasănd primul loc pentru Slovenia ( 17 puncte și victorii directe ).

Grupa 4

Lucrurile sunt clare aici.
Germania primul loc, direct spre Africa de Sud, Rusia la baraj.

Grupa 5

Idem. Spania la Mondial, Bosnia la baraj.

Grupa 6

În timp ce Anglia și-a asigurat de ceva vreme primul loc, Ucraina și Croația încă se mai bat pentru locul de baraj. Totuși… croații nu prea mai au speranțe și mai mult că probabil vor privi Modialul la televizor. Ucraina joacă ultimul meci în Andorra iar orice alt rezultat care nu este victoria lor este ceva de domeniul SF-ului.

Grupa 7

Ahhhh. Grupa 7. Cu o Românie de record, aproape de a cuceri ultimul loc, locul direct i-a revenit excelentei echipe sârbe, în timp ce la baraj va merge Franța.

Grupa 8

Italienii, așa târâș-grăpâș, vor merge la Mondial, irlandezi vor încerca și ei asta, după baraj.

Grupa 9

Olanda este una dintre primele calificate, în timp ce la baraj nu merge nici o echipă din grupa asta, Norvegia având cel mai slab punctaj dintre echipele ce s-au clasat pe locul doi în toate grupele.

Pentru baraj, FIFA a luat controversata decizie de a pune capi de serie, repartizând cele opt echipe în două urne valorice, măsură ce în mod normal ar trebui să le ușureze munca numele lor mari din Europa.

Ar mai rămâne Africa, însă acest continent merită un articol separat pentru că mai sunt meciuri multe de jucat și, spre rușinea noastră, nici nu prea i-am acordat spațiu până acum.

Articolul precedentHleb are un frate
Articolul următorJurnalul lui Mutu: Day 1

1 COMENTARIU

  1. O mica observatie : Elvetia se califica daca nu pierde meciul cu Israel.Ar face 21 de puncte si nu ar mai putea fi ajunsa de Grecia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here