Articolul a fost publicat pe 10 iunie şi actualizat, pe parcurs, cu rezultate şi rezumate video.

După două săptămâni extrem de agitate la FIFA, “The Beautiful Game” revine încet-încet în prim plan datorită competiţiilor organizate de FIFA, Campionatul Mondial Feminin, Campionatul Mondial sub 20 de ani şi, în următoarele 7 zile, calificările pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018.

Ajunse în faza a doua, în CONCACAF şi Asia, preliminariile propun 10 meciuri tur-retur în zona Americii Centrale şi de Nord, şi primele două etape a primei faze a grupelor din zona asiatică.

AFC

Bhutan a scris istorie în prima fază a calificărilor din Asia, răsplata fiind participarea în prima fază a grupelor alături de marile nume ale continentului.

Australia, Iran, Japonia şi Coreea de Sud au avut parte de trageri uşoare şi ar trebui să-şi câştige grupele fără probleme. În grupele A, C şi H pare a fi o lupta între două naţionale, însă un al treilea nume surpriză ar putea intra în cursă, în timp ce în grupa F va fi interesant de urmărit periplul naţionalei Irakului contra echipelor din Asia de Sud-Est. Indonezia a fost suspendată ca urmare a implicării guvernului în fotbalul intern. Mai departe vor avansa câştigătoarele celor 8 grupe şi cele mai bune patru naţionale clasate pe locul secund.

sursa foto: the-afc.com
sursa foto: the-afc.com
sursa foto: facebook.com/rafat.ali.alakhali
sursa foto: facebook.com/rafat.ali.alakhali

Un prim duel interesant al primei etapei se anunţă a fi cel dintre India şi Oman, dar alte meciuri sunt “capuri de afiş” din cauza problemelor extra fotbalistice. Arabia Saudită trebuia să joace în Palestina, dar meciul a fost mutat la Jeddah, ca urmare a faptului că saudiţii erau nevoiţi să treacă prin punctele de control ale Israelului, ţară cu care nu are relaţii diplomatice. Alte meciuri mutate din motive de securitate sunt Afganistan – Siria (în Iran) şi Yemen – Coreea de Nord (în Qatar).

Povestea celor din Yemen atrage toată atenţia. Coaliţia condusă de Arabia Saudită continuă bombardamentele împotriva rebelilor şiiţi care controlează Yemenul, deci nici vorbă ca meciul să se poată juca pe teren propriu. A fost aleasă ca destinaţie Doha, în Qatar. Dar cum aeroporturile din Yemen sunt închise, iar traversarea graniţei terestre nu e sigură, unica modalitate de deplasare a naţionalei a rămas cea cu… barca (foto dreapta). Pe 4 iunie, naţionala de fotbal a Yemenului a păşit pe o barcă de tipul celor folosite de refugiaţi, pornind într-o călătorie de 13 ore până în Djibouti, de unde aveau să ia un avion până la Doha.

“A fost o rută periculoasă, dar era singura opţiune care ne rămăsese. Jucătorii au fost destul de curajoşi şi au acceptat această soluţie”, a declarat Husam Al Sanabani, un oficial al naţionalei, pentru Indian Express, acesta mai menţionând şi că “Sperăm să existe o încetare a focului în următoarea perioadă, altfel va trebui să ne întoarcem pe aceeaşi rută”.

*

Surpriza primei faze, Bhutan, se va deplasa în Hong Kong, cu speranţa că frumoasa lor poveste va continua. Se spune că unii budişti, inclusiv Dalai Lama, consultă zarul înainte de a lua decizii importante. Aceasta a fost şi misiunea căpitanului Bhutanului, Karma Tshering, înainte de barajul din prima rundă. Se pare că le-a purtat noroc, dar vor avea nevoie de mult mai multe decât un zar pentru a se califica mai departe. “Preliminariile sunt ca o Cupa Mondială pentru noi”, a spus Tshering.

La fel ca Bhutan, şi jucătorii din Guam (foto jos) speră să-şi împlinească visul. Guam participă pentru a doua oară în calificările pentru un Campionat Mondial şi se află în căutarea primei victorii. În precedenta campanie din 2002, Guam a înregistrat două eşecuri usturătoare, 0-19 cu Iran şi 0-16 cu Tadjikistan. Prima partidă o vor disputa acasă, cu Turkmenistan, urmând ca peste 5 zile să primească vizita Indiei.

[quote_box_center]“Să fim capabili să organizăm un meci din calificările pentru un Campionat Mondial este un lucru incredibil pentru această ţară. Nu mulţi au crezut că se va întâmpla. Se simte entuziasmul. S-au vândut toate biletele, la radio şi tv se vorbeşte despre meci”, a declarat englezul Gary White, antrenorul echipei, cel care speră ca jucătorii săi semi-profesionişti să arate cât a evoluat echipa naţională din 2002 şi până acum.[/quote_box_center]

sursa foto: twitter.com/GaryJWhiteTD
sursa foto: twitter.com/GaryJWhiteTD

Programul complet al primei etape:

11 iunie

Grupa A
Malaezia – Timorul de Est 1-1 (VIDEO)
Palestina – Arabia Saudită 2-3 (VIDEO)

Grupa B
Bangladesh – Kârgâzstan 1-3 (VIDEO)
Tadjikistan – Iordania 1-3 (VIDEO)

Grupa C
Hong Kong – Bhutan 7-0 (VIDEO)
Maldive – Qatar 0-1 (VIDEO)

Grupa D
Guam – Turkmenistan 1-0 (VIDEO)
India – Oman 1-2 (VIDEO)

Grupa E
Cambodgia – Singapore 0-4 (VIDEO)
Afganistan – Siria 0-6 (VIDEO)

Grupa G
Laos – Myanmar 2-2 (VIDEO)
Liban – Kuweit 0-1 (VIDEO)

Grupa H
Filipine – Bahrain 2-1 (VIDEO)
Yemen – Coreea de Nord 0-1 (VIDEO)

Nici a doua etapă nu e lipsită de meciuri jucate pe terenuri neutre. Timorul de Est nu are un stadion capabil să organizeze meciuri în această fază, confruntarea cu Emiratele Arabe Unite fiind mutată în Malaezia, Myanmar are o suspendare din cauza violenţelor spectatorilor şi va disputa meciul cu Coreea de Sud în Thailanda, iar Yemen rămâne în Qatar şi pentru meciul cu Filipine. Australia intră în competiţie cu o deplasare în Kârgâzstan, Iran în Turkmenistan, Uzbekistan merge în ţara lui Kim Jong Un, iar Japonia va juca cu Singapore, pe teren propriu. Bhutan va debuta acasă în faţa Chinei.

Programul complet al etapei cu numărul doi:

16 iunie

Grupa A
Timorul de Est – Emiratele Arabe Unite 0-1 (VIDEO)
Malaezia – Palestina 0-6 (VIDEO)

Grupa B
Bangladesh – Tadjikistan 1-1 (VIDEO)
Kârgâzstan – Australia 1-2 (VIDEO)

Grupa C
Hong Kong – Maldive 2-0 (VIDEO)
Bhutan – China 0-6 (VIDEO)

Grupa D
Guam – India 2-1 (VIDEO)
Turkmenistan – Iran 1-1 (VIDEO)

Grupa E
Japonia – Singapore 0-0
Cambodgia – Afganistan 0-1 (VIDEO)

Grupa F
Taipeiul Chinezesc – Thailanda 0-2 (VIDEO)

Grupa G
Myanmar – Coreea de Sud 0-2 (VIDEO)
Laos – Liban 0-2 (VIDEO)

Grupa H
Coreea de Nord – Uzbekistan 4-2 (VIDEO)
Yemen – Filipine 0-2 (VIDEO)

UPDATE

De notat

În prima etapă, Guam a scris istorie, câştigând primul meci într-o campanie de calificare la un Campionat Mondial, 1-0 cu Turkmenistan. La 5 zile distanţă, naţionala micuţei insule cu doar 165.000 de locuitori a repetat performanţa, tot pe teren propriu, învingând India (1.25 miliarde locuitori) cu 2-1. În aceeaşi grupă, după înfrângerea din Guam, Turkmenistan a reuşit să producă surpriza, 1-1 cu Iran.

O altă mare surpriză a fost uriaşul egal obţinut de Singapore pe terenul Japoniei, 0-0.

Palestina a egalat Arabia Saudită în minutul 90, dar a pierdut cu 3-2 în prelungiri, însă în a doua etapă a zdrobit Malaezia, în deplasare, 6-0. Sameh Mar’aba, autor a două goluri, a fost arestat şi reţinut opt luni în urmă cu aproape doi ani, acuzat că s-a întâlnit cu lideri Hamas.

Timorul de Est a luat un punct în Malaezia, 1-1, apoi a cedat cu greu în faţa Emiratelor Arabe Unite, 0-1.

Bhutan a suferit două înfrângeri la scor, 0-7 cu Hong Kong şi 0-6 cu China.

Filipine a reuşit să învingă mult mai bine clasata Bahrain, 2-1.

Sunil Chhetri (India) este golgheterul preliminariilor CM 2018, cu 4 goluri. De altfel, el este singurul marcator al indienilor din această campanie.

Clasamente

soccerway.com
soccerway.com

Surse documentare: FIFA.com, NYTimes.com, IBTimes.co.uk, IndianExpress.com

foto principal: Scott McIntyre(@mcintinhos)

Din aceeaşi serie:

Asia

Rezumatul turului preliminar

Rezumatul rundei a 3-a

Rezumatul rundei a 4-a

CONCACAF

Rezumat primul tur

Rezumat al doilea tur

Rezumat al treilea tur

Oceania

Rezumat primul tur

Articolul precedentAșa le răspunde Kun Aguero fanilor de pe twitter
Articolul următorPrimul trailer oficial FIFA 16

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here