Prima fază a grupelor preliminarii din zona asiatică a ajuns deja la jumătate, runda a 5-a fiind înţesată cu dueluri între echipele de pe primele două locuri. Ziua a început cu mai multe egaluri surpriză. Filipine a rezistat la Phenian şi a scos o remiză albă în faţa Coreei de Nord, întristându-l pe Kim Jong-un înaintea celei de-a 70-a aniversări a Partidului Muncitoresc (10 octombrie), iar Timorul de Est a ratat şansa celei mai mari victorii din istoria naţionalei, Palestina egalând în minutele de prelungire, 1-1. Un punct obţinut de Timorul de Est reprezintă un rezultat pozitiv şi puţin aşteptat, dar de această dată vor rămâne cu un gust amar. O desfăşurare asemănătoare a avut şi meciul dintre Vietnam şi Irak, tot 1-1, cu oaspeţii egalând tot în minutele de prelungire.

În meciurile dintre echipele aflate în vârful clasamentelor, Japonia a câştigat contra Siriei, în Oman, 3-0, toate golurile venind în repriza secundă, Coreea de Sud a învins în Kuweit, 1-0, Oman – Iran s-a încheiat nedecis, 1-1, Qatar s-a impus în faţa Chinei, 1-0, iar Arabia Saudită a câştigat derby-ul cu Emiratele Arabe Unite, 2-1, după un penalty transformat de Al Sahlawi în minutul 90. Cu excepţia Japoniei, celelalte trei învingătoare sunt singurele echipe cu punctaj maxim.

În duelul etapei, Iordania a învins campioana Asiei, Australia, scor 2-0, şi a trecut pe primul loc în grupă. Gazdele câştigaseră şi în calificările de acum trei ani, cu 2-1. Fanii australieni care au vrut să asiste la partidă au plătit pe un bilet de aproape 17 ori mai mult decât iordanienii, iar Departamentul Afacerilor Externe i-a avertizat înainte de meci pe cei care vor să călătorească la Amman de “mediul neprietenos, posibilitatea violenţelor pe stadion şi a hărţuirilor sexuale”.

În alte rezultate de notat, Bhutan a înscris de trei ori între minutele 85 şi 90+1, dar Maldive marcase deja de 4 ori înainte, aşa că meciul de pe pitorescul stadion din Timphu s-a terminat 3-4. Uzbekistan şi-a continuat revenirea în forţă, reuşind cea mai clară victorie a zilei, 4-0 în Bahrain. India continuă să fie “gigantul adormit”, suferind în Turkmenistan a 4-a înfrângere din tot atâtea meciuri jucate.

Rezultate complete, marcatori şi rezumate

Grupa A

Arabia Saudită – Emiratele Arabe Unite 2-1 (Al Sahlawi 45′, 90′ penalty / Khalil 18′) – VIDEO
Timorul de Est – Palestina 1-1 (Ramon 54′ / Nahyeh 90+2′) – VIDEO

Grupa B

Iordania – Australia 2-0 (Mahmoud 47′ penalty, Al Daradreh 84′) – VIDEO
Kârgâzstan – Tadjikistan 2-2 (Duyshobekov 7′, Zemlianukhin 90+4′ penalty / Dzhalilov 65′, Vasijev 71′) – VIDEO

Grupa C

Qatar – China 1-0 (Boudiaf 22′) – VIDEO
Bhutan – Maldive 3-4 (Dorji 85′, Gyeltshen 88′, Basnet 90+1′ / Nashid 11′, Ashfaq 23′, 33′, 57′ penalty) – VIDEO

Grupa D

Oman – Iran 1-1 (Al Mukhaini 52′ / Hosseini 70′) – VIDEO
Turkmenistan – India 2-1 (Abylov 8′, Amanow 60′ / Lalpekhlua 28′) – VIDEO

Grupa E

Siria – Japonia 0-3 (Honda 55′ penalty, Okazaki 70′, Usami 88′) – VIDEO
Singapore – Afganistan 1-0 (Amri 72′) – VIDEO

Grupa F

Vietnam – Irak 1-1 (Le Cong Vinh 25′ / Mahmoud 90+7′ penalty) – VIDEO

Grupa G

Kuweit – Coreea de Sud 0-1 (Koo Ja-Cheol 12′) – VIDEO
Myanmar – Liban 0-2 (Maatouk 28′, Abbas 90+3′) – VIDEO

Grupa H

Bahrain – Uzbekistan 0-4 (Sergeev 52′, Ahmedov 56′, Rashidov 66′, Shomurodov 90+5′) – VIDEO
Coreea de Sud – Filipine 0-0

Clasamente

wikipedia.org
wikipedia.org

Etapa cu numărul 6 a preliminariilor pentru Campionatul Mondial se va juca pe 13 octombrie. In faza următoare din Asia se califică locul 1 din fiecare grupă + cele mai bune patru echipe clasate pe locul secund.

SURSĂFifa.com, TheGuardian.com
Articolul precedentCazul FIFA: Sepp Blatter şi Michel Platini au fost suspendaţi de Comisia de Etică a FIFA
Articolul următorVIDEO: O altfel de galerie la Phenian. Atmosfera de la meciul Coreea de Nord – Filipine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here