Un rezumat al etapei a 4-a din calificările pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018, zona asiatică (click pe scoruri pentru video)

Grupa A

Malaezia – Arabia Saudită 1-2 (Safiq Bin Rahim 70′ / Taisir Al-Jassim 73′, Mohammed Al-Sahlawi 76′) – meci întrerupt în minutul 88
Palestina – Emiratele Arabe Unite 0-0

După 0-10 în urmă cu cinci zile împotriva EAU, cea mai mare înfrângere din istoria naţionalei, şi cu un antrenor interimar pe bancă, Malaezia părea victimă sigură. Pe teren, lucrurile au stat altfel. “Tigrii” au deschis scorul, dar acest gol pare că a fost jetul de apă rece care i-a trezit pe oaspeţi, Arabia Saudită reuşind să scape de ruşine şi să întoarcă scorul în următoarele şase minute. În minutul 88, Ultras Malaya, un grup de suporteri malaezieni care ameninţase înaintea meciului că va protesta împotriva federaţiei şi a rezultatelor slabe obţinute de naţională, a aprins torţe şi a început să arunce cu scaune. Meciul a fost oprit temporar, dar jucătorii au fost trimişi în scurt timp la vestiare, după ce ultraşii au început să lanseze materialele pirotehnice în teren (VIDEO). Partida nu s-a mai reluat, cel mai probabil urmând ca FIFA să acorde victoria oaspeţilor, 3-0, iar gazdele vor fi suspendate drastic. Fotbalul malaezian se confruntă cu numeroase violenţe cauzate de suporteri în ultimele 12 luni (1, 2).

Palestina continuă să fie neînvinsă pe teren propriu în calificările pentru Campionatul Mondial, mult mai creativă naţională a EAU fiind stopată cu succes de ambiţia gazdelor. Acesta a fost al treilea meci disputat acasă, după cele din 2011 cu Afganistan şi Thailanda. Toate cele trei partide s-au încheiat la egalitate (1-1, 2-2, 0-0). Al-Ram, oraş aflat în apropiere de graniţa cu Ierusalim,  a fost afectat înaintea meciului de furtuna de nisip care s-a abătut asupra Orientului Mijlociu.

Furtuna de nisip a afectat si Palestina / Sursa: @NationalTeamUAE
Furtuna de nisip a afectat si Palestina / Sursa: @NationalTeamUAE
Vizibilitatea s-a mai imbunatatit la ora de disputare a meciului, iar stadionul a fost plin / Sursa: @pal24sport
Vizibilitatea s-a mai imbunatatit la ora de disputare a meciului, iar stadionul s-a umplut in cele din urma / Sursa: @pal24sport
Spectatorii pleaca multumiti de la stadion. In dreapta, zidul ce ii desparte de Ierusalim / Sursa @pal24sport
Spectatorii pleaca multumiti de la stadion. In dreapta, zidul ce ii desparte de Ierusalim / Sursa @pal24sport

asiagrupaa

Grupa B

Bangladesh – Iordania 0-4 (Abdallah Deeb 13′ penalty, 56′, Munther Abu Amarah 33′, Yaseen Bakheet 58′)
Tadjikistan – Australia 0-3 (Mark Milligan 57′, Tim Cahill 73′, 90+1′)

Jocul la intimidare al gazdelor a făcut ca Australia să reuşească să spargă defensiva tadjikistaneză abia în repriza secundă, după o fază fixă. Tim Cahill şi-a consolidat avansul în clasamentul marcatorilor în naţionala “cangurilor”, cu o dublă. Meciul a fost în pericol să nu se dispute, după ce 8 poliţişti au fost omorâţi, vineri, în capitala Duşanbe, în urma unor atacuri armate. Cele două federaţii au monitorizat cu atenţie situaţia pentru a se asigura securitatea jucătorilor.

Iordania a câştigat confortabil şi încearcă să ţină pasul cu Australia.

asiagrupab

Grupa C

Maldive – China 0-3 (Yu Dabao 8, 57′, Zhang Linpeng 66′)
Hong Kong – Qatar 2-3 (Bai H 87′, Godfred Karikari 89′ / Karim Boudiaf 22′, Abdelkarim Hassan 62′, Mohamed Musa 84′)

China a beneficiat de un meci bonus, pe teren propriu, după ce gazonul din Maldive a fost stricat în timpul unei sărbători naţionale.

Qatar s-a relaxat pe final, permiţându-le gazdelor să reducă din handicap.

asiagrupac

Grupa D

Guam – Oman 0-0
India – Iran 0-3 (Sardar Azmoun 28′, Andranik Teymourian 46′, Mehdi Taremi 49′)

Acum 5 zile au pierdut cu 6-0 în Iran, dar Guam pare că e cu totul o altă echipă atunci când joacă acasă. După ce a scris istorie în primele două etape, câştigând ambele meciuri în faţa propriilor suporteri (1-0 cu Turkmenistan şi 2-1 cu India), acum, naţionala micuţului stat a obţinut un nou rezultat pozitiv împotriva mult mai cotate echipe a Omanului. Oaspeţii au avut posesie prelungită, dar au fost lipsiţi de idei în faţa careului advers.

După micul pas greşit din prima etapă, Iran se instalează pe prima poziţie în grupă.

Noul echipament lansat de Guam inaintea meciului cu Oman arata foarte bine / Sursa: Scott McIntyre
Noul echipament lansat de Guam inaintea meciului cu Oman arata foarte bine / Sursa: Scott McIntyre

asiagrupad

Grupa E

Cambodgia – Siria 0-6 (Omar Khrbin 29, 39′, Sanharib Malki 31′, Mahmoud Al Mawas 44′, Omar Midani 50′, Omari 81′)
Afganistan – Japonia 0-6 (Kagawa 10′, 50′, Morishige 35′, Okazaki 57′, 60′, Honda 74′)

Două “seturi albe” în grupa E. Naţionala Siriei e singura care aduce veşti bune atunci când vine vorba de această ţară. Fără a se mai antrena şi juca pe teren propriu de 5 ani din cauza războiului ce a făcut ca zeci de mii de refugiaţi să ia drumul Europei, Siria e neînvinsă de 19 luni şi lider în grupă. Ce-i drept, nu a întâlnit încă Japonia, dar şansele de calificare de pe locul doi sunt destul de mari. Afganistan, o altă naţională care-şi dispută meciurile de pe teren propriu în alte părţi din cauza conflictelor, are mai puţin succes decât Siria.

asiagrupae

Grupa F

Taipeul Chinezesc – Vietnam 1-2 (Wu Chun Ching 82′ / Dinh Tien Thanh 53′, Tran Phi Son 90’+2)
Thailanda – Irak 2-2 (Theerathon Bunmathan 80′ penalty, Mongkol Tossakrai 83′ / Justin Meram 34′, Younis Mahmoud 49′)

Cotele la pariuri indicau că Thailanda – Irak e cel mai echilibrat meci al zilei, şi exact aşa a şi fost. Deşi au condus cu 2-0, avantajul irakienilor a fost anulat în ultimele zece minute. Justin Meram, autorul primul gol, este un american cu părinţi irakieni.

Vietnam a evitat un rezultat surpriză cu un gol amuzant marcat în prelungiri.

asiagrupaf

Grupa G

Laos – Kuweit 0-2 (Yousef Naser 31′, Bader Al Mutawa 84′ penalty)
Liban – Coreea de Sud 0-3 (Jang Hyunsoo 22′ penalty, Koo Jacheol 26′, Kwon Chang-Hoon 60′)

Liban a fost o altă ţară gazdă afectată de furtuna de nisip din Orientul Mijlociu, dar în teren furtuna a produs-o liderul grupei, Coreea de Sud. Kuweit ţine pasul cu aceştia, diferenţa fiind de doar un gol.

Asa arata stadionul din Sidon cu cateva ore inainte de inceperea meciului / Sursa: FALebanon
Asa arata stadionul din Sidon cu cateva ore inainte de inceperea meciului / Sursa: FALebanon

asiagrupag

Grupa H

Filipine – Uzbekistan 1-5 (Schröck 68′ / Akhmedov 1′, Rashidov 14′, 80′, Sergeev 43′, 65′)
Yemen – Bahrain 0-4 (Ali Baba 31′ penalty, Alhusaini 46′, Abdullah Omar 66′, Sayed Adnan Hussain 77′)

Ţinând cont de forma arătată în celelalte etape de Filipine şi Uzbekistan, diferenţa de scor înregistrată a reprezentat o surpriză. Filipinezii nu mai primiseră cel puţin 5 goluri pe teren propriu din 1991, în timp ce uzbecii nu mai înscriseseră cel puţin 5 din 2008.

Alături de Siria, Afganistan şi Irak, nici Yemen nu poate juca meciurile pe teren propriu, iar la ei pare că acest lucru se simte cel mai mult. Niciun punct şi niciun gol marcat după 4 meciuri, asemănător cu nivelul arătat de Cambodgia şi Bhutan.

asiagrupah

Etapele cu numărul 4 şi 5 se vor juca pe 8, respectiv 13 octombrie. Mai departe se califică locul 1 din fiecare grupă + cele mai bune patru echipe clasate pe locul secund.

Din aceeaşi serie:

Asia

Rezumatul turului preliminar

Rezumatul primelor două etape

Rezumatul rundei a 3-a

CONCACAF

Rezumat primul tur

Rezumat al doilea tur

Rezumat al treilea tur

Oceania

Rezumat primul tur

SURSĂFifa.com, TheGuardian.com
Articolul precedentSimona Halep, în semifinale la US Open după succesul anului cu Victoria Azarenka!
Articolul următorCalificări Campionatul Mondial 2018 – CONCACAF: Jamaica, la câteva minute distanţă de eliminare! Naţionalele micilor insule au redus diferenţa de valoare
Football, bloody hell.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here