Bundesliga: Rasfoind prin statistici

0
1720

Una dintre preocuparile comentatorilor dar si a suporterilor in (grea suportabila !) perioada de pauza este de a face statistici sau de le citi pe acestea, fiecare in felul sau fiind, fireste, un specialist in materie si inca unul care cunoaste adevarul absolut ! Cu sprijinul revistei de specialitate „Kicker – Sportmagazin“ am urmarit pentru cititorii nostri cateva dintre concluziile la care s-a ajuns redandu-le fara a mai mentiona daca suntem sau nu de acord cu ele.

Desemnarea celui mai bun jucator cu nota medie 2,08 a dus la un rezultat in general acceptat si asteptat, Franck Ribery de la Bayern fiind unul dintre cei care a polarizat permanent, remarcandu-se prin evolutii remarcabile, dar si prin acte de indisciplina care au dus la cartonase si eliminari. Este cert ca francezul prin intreaga sa maniera este acel jucator pe care tribunele il doresc si il apreciaza el realizand in ansamblu daca se poate spune asa acel ceva numit „spectacol“. Printre cei mai buni 15 ii gasim si pe Götze (Dortmund), Rode (Frankfurt), Hunt (Bremen), Müller (Bayern) insa nu este lipsit de interes a remarca prezenta a nu mai putin de 5 portari, doi dintre ei plasandu-se chiar pe „podium“: Adler (Leverkusen) si Trapp (Frankfurt), notati la fel: 2,26.

Interesant, in mare clasamentul ligii este sustinut de notele celor mai buni jucatori, echipele fruntase aflandu-se pe primele pozitii cu medii ridicate: Bayern 2,95, Leverkusen 3,19, Dortmund si Frankfurt 3,21, in timp ce la extremitatea opusa gasim formatiile in suferinta: Fürth 3,92, Augsburg 3,96 si Hoffenheim 4,02.

In fiecare etapa este desemnat „omul zilei“, clasament in care figureaza doar jucatori apartinand 12 echipe, Bayern cu 5 prezente, iar Frankfurt cu doua. Franck Ribery este si aici recordman cu trei prezente, alti alesi fiind Rode, Meier (Frankfurt), Huszti (Hannover), Ibisevic (Stuttgart), Reus (Dortmund), Diego (Wolfsnurg), ter Stegen (Mönchengladbach). In echipa etapei cei mai multi jucatori provin de la Bayern (28), Dortmund (21), Frankfurt (19), Leverkusen (16), in timp ce Hoffenheim si Augsburg au avut doua si respectiv o singura prezenta.

Alcatuit prin insumarea cartonaselor „adunate“ de jucatori, clasamentul „fair-play“ situeaza in frunte tot liderul: Bayern cu 19 puncte, urmata de Dortmund 25, Wolfsburg 33. La polul opus Fürth si Stuttgart cu cate 55 de puncte. Doar trei echipe nu au primit direct cartonasul rosu si acestea sunt Bayern, Frankfurt si Hannover. Si ca sa facem statistica completa a notam ca in tur au fost acordate 567 cartonase galbene, 21 galben/rosii si 18 rosii. Cei mai multi eliminati, cate 4 i-a avut Stuttgart, Fürth si Hoffenheim.

Golgeterii sunt probabil cunoscuti din relatari anterioare: Kiessling (Leverkusen) 12, Meier (Frankfurt) 11, Lewandowski (Dortmund) si Ibisevic (Stuttgart) cate 10, dar remarcabila este in primul rand realizarea lui Alex Meier, care evolueaza pe pozitie de mijlocas, in timp ce ceilalti maisusamintititi joaca pe pozitia clasica de varf de atac. Intr-un clasament al „scorerilor“ conduce Müller (Bayern) cu 18 puncte (9 goluri si 9 pase de gol), urmat de Kiessling (12+4), Huszti 14 (5+9) si Lewandowski 14 (10+4).

Atat de controversatele lovituri de la 11 metri au fost acordate de 40 de ori dintre care 33 au fost transformate, de cele mai multe beneficiind Hannover 5/5 si Stuttgart 5/3. Leverkusen a avut doua lovituri de pedeapsa ratand ambele prin Kiessling si Schürrle.

In foto: Alex Meier (Frankfurt) este fara indoiala revelatia turului. Al 10-lea sezon la Eintracht, la 30 de ani (ii implineste la 17 ianuarie) un adevarat exemplu pentru mai tineri sai coechipieri, a absolvit 173 de jocuri in Bundesliga marcand 43 de goluri, ramanand fidel echipei sale la bine si la rau.

 

G.L. Neamtu

Articolul precedentTransferurile de la A(drian) la Z(aha) ale lunii Ianuarie!
Articolul următorBiatlon/Cupa Mondiala: Rusia, Norvegia si Germania ocupa treptele podiumului de premiere

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here