Bundesliga: Conceptul de securitate pe stadioane a fost adoptat, fanii nemultumiti vor sa continue protestele

0
926

Probabil ca cei care urmaresc meciurile din Bundesliga au sesizat de mai multe etape un amanunt semnificativ. Timp de 12 minute si 12 secunde (alegerea corespunde cifric datei de miercuri, 12.12 stabilita pentru sedinta Ligii de fotbal – DFL) pe stadioane a fost liniste totala pentru ca dupa scurgerea acestui timp suporterii sa revina la tot arsenalul lor audio-vizual pentru a incuraja frenetic echipele favorite.

Liga germana de fotbal a adoptat cu 31 de voturi contra 5 (adica cu voturile reprezentantiilor celor 36 de cluburi din primele doua ligi) conceptul de securitate si ordine pe stadioane, mult criticat de unele cluburi ca si de suporteri, considerandu.se ca el a fostformulat sub presiunea politicienilor si a politiei si fiind in unele puncte impotriva intereselor fotbalului. Presedintele ligii, Reinhard Rauball a relevat, si aici trebuie citit printre randuri, ca: „Vrem sa-i asiguram pe fani ca in niciun caz cultura si traditiile fotbalului nu vor fi puse in pericol. Perspectiva unui amestec din afara (din partea politicului – n.a.) nu va avea loc si chiar si locurile in picioare din peluzele stadioanelor vor ramane ca si pana acum.“

Multe luari de pozitie, printre care cele ale lui Wolfgang Niersbach, presedintele federatiei, DFB, ca si a reprezentantilor unor cluburi,, Karl-Heinz Rummenigge (Bayern), Klaus Alloffs (Wolfsburg), Martin Kind (Hannover), Carl Jarchov (Hamburg) au laudat noul concept, dar nu a fost dificil de dedus ca adoptarea lui s-a petrecut si sub o anumita presiune pentru a evita alte masuri drastice. Philipp Markhardt, purtatorul de cuvant al actiunii „12:12“ a spus fara echivoc ca: „Rezultatul nu este deloc frumos, dimpotriva. Sunt convins ca protestele fanilor vor continua si manifestarile de boicot se vor prelungi pana in luna martie.“

Aspectele controversate nu sunt multe dar foarte semnificative. Instalatiile de control din incinta stadioanelor vor fi extinse, ceea ce deschide calea unor controale corporale, un precedent existand deja la partida Bayern – Frankfurt de la 10 noiembrie a.c. De asemenea, stabilirea unor asa-zise „jocuri cu risc“ determina temerea ca bunul plac sau capriciul vor domina in acest sens, avand in vedere unele rivalitatile existente. Limitarea numarului de bilete pentru suporteri in deplasare este o alta masura foarte criticata. In mod normal echipa oaspete are dreptul la 10 la suta din numarul de locuri, dar pe baza „unor decizii “ (?) este posibila reducerea acestei cote. Insfarsit toate stadioanele trebuie prevazute cu statii video, puse la dispozitia politiei, masura care pentru cluburile mai mici constotuie o uriasa povara financiara.

 G.L. Neamtu

 

 

 

Articolul precedentRepriza a doua a finalei Cupei Sudamericane nu s-a mai jucat. Tigre a refuzat să mai iasă pe gazon
Articolul următor13 decembrie 1954, ziua în care s-a fecundat Cupa Campionilor Europeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here