Era anul 1962 când o echipă din liga a 4-a ajungea ultima oară în finala Cupei Ligii. În acea vreme, Rochdale pierdea trofeul în fața lui Norwich cu 3-0 după o dublă manșă. Astăzi, la 51 de ani distanță, Bradford (locul 11 în liga a 4-a) va întâlni pe Wembley galezii de la Swansea (locul 9 în Premier League).

Dorința de a câștiga este enormă pentru ambele echipe. Singurul trofeu pentru Bradford îl reprezintă o Cupă a Angliei câștigată în 1911. O finală pe care probabil nici un fan de astăzi al ”cocoșilor” nu a văzut-o pe viu. De partea cealaltă, pentru Swansea este prima finală de cupă în Anglia.

Istoria recentă a celor 2 echipe este complet opusă. În sezonul 2000/2001, Bradford juca în Premier League, avându-l pe Dan Petrescu în lot.  După 7 ani mai târziu, ajungeau în liga a 4-a ca urmare a două falimente, loc unde se află și acum. În schimb, la începutul anilor 2000, Swansea era în liga a 4-a și scăpa de o nouă retrogradare chiar în ultima etapă, iar de sezonul trecut joacă în Premier League.

De asemenea, și parcursul celor două echipe până în finală este diferit. Trupa antrenată de Michael Laudrup a trecut la pas, pe rând, de Barnsley (3-1, acasă), Crawley (3-2, deplasare, singurul meci cu emoții), Liverpool (3-1, deplasare), Middlesbrough (1-0, acasă) și în dublă manșă de Chelsea (2-0 deplasare, 0-0 acasă). În timp ce echipa antrenată de Phil Parkinson a avut un parcurs demn de făcut un film după el. 1-0 la Notts County după prelungiri, 2-1 la Watford cu goluri marcate în minutele 85 și 90, 3-2 acasă cu Burton după prelungiri, la loviturile de departajare la Wigan (0-0 timp regulamentar), din nou după loviturile de departajare, acasă cu Arsenal (1-1 timp regulamentar) și cu 4-3 la general în fața celor de la Aston Villa (3-1 acasă și 1-2 în deplasare).

Așadar, avem față în față, o echipă cu un joc combinativ, fluid și direct pe poartă, început de Brendan Rodgers, perfecționat de Michael Laudrup  și asemănat de multe ori de presa din Albion cu cel al Barcelonei, și o echipă cu un stil pur britanic, o echipă luptătoare care nu renunță niciodată și care a demonstrat că orice e posibil.

Echipa câștigatoare va primi trofeul din mâinile lui Fabrice Muamba, jucătorul care anul trecut a reușit să învingă moartea, după ce inima i s-a oprit în timpul meciului Tottenham – Bolton din Cupa Angliei. Oricare ar fi învingătoarea, se va scrie istorie.

Declarații:

Michael Laudrup: “Nu pot să spun că nu suntem favoriţi pentru că noi jucăm în Premier League, iar ei în liga a 4-a. Din fericire, au existat meciurile cu Wigan, Arsenal şi Aston Villa. Şi cred că toţi jucătorii mei au înţeles în ce situaţie unică se află. Vorbim de istorie. Sunt sigur că jucătorii mei nu îi vor subestima pe cei de la Bradford. Noi trebuie să preluăm iniţiativa, iar adversarii se vor baza pe contraatac şi faze fixe.”

Phil Parkinson: “Avem în lot câţiva jucători de nivelul Premier League care se simt confortabili împotriva echipelor de top. Echipa are un echilibru bun şi prezenţă fizică prin care putem pune pericol la fazele fixe. Duminică, trebuie să repetăm jocul din meciul cu Arsenal. Nu aş da promovarea în liga a 3-a pe o finală de Cupa Ligii.”

Jucători cheie:

Michu – transferul de senzaţie realizat în vară de către Swansea, plătind doar 2 milioane de lire lui Rayo Vallecano. Spaniolul a marcat 18 goluri în acest sezon în toate competițiile.

Matt Duke – portarul lui Bradford a impresionat de-a lungul competiţiei prin intervenţiile sale. Diagnosticat în 2008 cu cancer testicular, 5 ani mai  târziu acesta va apărea în finala de pe Wembley.

Cifre

1 – Prima finală de Cupă a Ligii pentru ambele formaţii şi prima finală pentru Swansea în competițiile din Anglia

2 – Bradford ar putea deveni a 2-a echipă dintr-o ligă inferioară care câştiga trofeul şi elimină 4 echipe din Premier League de-a lungul competiţiei

6 – Dacă va câştiga, Bradford va deveni a 6-a echipă ce nu face parte din prima ligă şi ridică trofeul

9 – Bradford a câştigat ultimele 9 meciuri ajunse la loviturile de departajare

284 – Numărul de minute de când Swansea nu a primit în gol în Cupa Angliei

Echipe probabile

Bradford: Duke – Darby, McHugh, McArdle, Good – Atkinson, Jones, Doyle, Hines/Thompson -Wells, Hanson

Swansea: Tremmel – Rangel, Williams, Monk/Bartley, Davies – De Guzman, Ki/Britton – Dyer, Routledge, Hernandez – Michu

Arbitru: Kevin Friend

Ora începerii: 18:00, ora României

Stadion: Wembley

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here