Borussia Dortmund, pasărea Phoenix a fotbalului German

1
2448

 

Cum a început totul

Un grup  de 17 tineri nemulţumiţi de tratamentul primit la echipa Bisericii, Trinity Youth, au format pe 19 Decembrie 1909, echipa  Borussia Dortmund.Denumirea echipei a fost preluată după numele unei berării din Dortmund, intitulată Borussia Echipa fondată s-a zbătut ani buni în anonimat prin ligile locale. Începând cu anul 1913 echipa a început să poarte echipamentele galben-negre, atât de celebre astăzi.

În 1929 a fost prima răscruce din istoria echipei din Westfalia, când în urma unei tentative de a cumpăra nişte jucători profesionişti, Borussia a ajuns în pragul falimentului.  A fost salvată în ultima clipă de  un suporter aristocrat care a acoperit datoriile din buzunarul său propriu.

A urmat perioada celui de-al 2-lea Război Mondial, o perioadă care a adus multe schimbări în conducerea Borussiei.Preşedintele echipei din Dortmund a refuzat să se înroleze în partidul nazist şi a fost destituit din această funcţie. 2 membri  care scriau pamflete anti-Naziste din biroul clubului, au fost executaţi pe loc.

Pe plan sportiv, echipa din Dortmund începea să înflorească în noua ligă formată de partidul Nazist, Gauliga Westfalen.După al 2-lea război mondial, Borussia a dezvoltat o rivalitate cu Schalke 04, echipă care domina fotbalul German  în acea vreme. Primul titlu al Borussiei în Oberliga West a venit  in anul 1956  după o finală câştigată cu scorul de 4-2 împotriva celor de la Karlsruher SC . Au urmat alte 2 titluri, în 1957 şi 1963

Alfred Preisler, unul dintre eroii echipei din Dortmund in anii `50

   Bundesliga

Începând cu  anul 1963 a fost înfiinţată Bundesliga, iar primul gol din istoria acestei competiţii i-a aparţinut unui jucător al Borussiei, Friedhelm Konietzka,  în meciul împotriva celor de la Werder Bremen.

Konietzka, primul marcator din istoria Bundesliga

Prima cupă a Germaniei a fost câştigată de Borussia în anul 1965, iar în anul 1966 a venit primul trofeu European, Cupa Europei ( echivalentul Europa League ) în urma unei finale câştigate pe Hampden Park împotriva englezilor de la Liverpool.A fost 2-1 după prelungiri, cu Reinhard Libuda reuşind golul victoriei. Borussia a devenit prima echipă din Germania care a câştigat un trofeu European.

Reinhard “Stan” Libuda, eroul de pe Hampden Park

În anii ce au urmat, Borussia s-a mutat pe actualul stadion, Westfalen Stadium însă clubul a fost din nou lovit de probleme financiare, care au dus la retrogradarea în liga a 2-a în anul 1974.Borussia a revenit în prima ligă în 1976, însă clubul a continuat să fie afectat de probleme financiare până pe sfârşitul anilor 1980.

Următoarea performanţă notabilă a fost câştigarea cupei Germaniei în anul 1989 cu scorul de 4-1 împotriva celor de la Werder Bremen.

Epoca Ottmar Hitzfeld- Renaşţerea Borussiei

În anul 1991 Ottmar Hitzfeld a preluat cârma echipei din Dortmund, iar în anul 1992, Borussia a pierdut titlul la mustaţă în faţa celor de la VFB Stuttgart. Au urmat 2 succese consecutive în Bundesliga în 1995 şi 1996, iar Mathias Sammer a fost ales fotbalistul european al anului 1996.

Anul 1997 a fost anul de gratie al Borussiei, care au fost încununaţi campionii europei după o finală cu Juventus-ul lui Zidane . Borussia s-a impus cu 3-1 după o dublă a lui Karl-Heinz Riedle şi un lob de senzaţie al rezervei Lars Ricken. Triumful celor de la Dortmund a fost urmat de câştigarea Cupei Intercontinentale în faţa brazilienilor de la Cruzeiro, scor 2-0.

Lars Ricken, reuşind golul superb din finala Cupei Campionilor Europeni

În 2002 Borussia a câştigat din nou titlul în Bundesliga, dar a pierdut o finală de excepţie în cupa UEFA împotriva celor de la Feyenoord Rotterdam 2-3.

A 2-a decădere, Borussia în pragul falimentului din nou

Datorită unui management financiar foarte prost, clubul  a ajuns în datorii foarte mari din nou, fiind obligat să redenumească  stadionul Westfalen Stadium în Signal Iduna Park, în urma unui contract de sponsorizare, iar jucătorilor le-au fost reduse contractele  cu 20 %, Borussia a fost salvată de la faliment tocmai de către marea rivala Bayern Munchen, care a oferit un împrumut de 2 milioane de euro în ultimul moment. Au fost nevoiţi să-şi vândă jucătorii de top şi să o ia de la capăt cu un grup de tineri.

Au urmat sezoane grele pentru Dortmund, care a fost foarte aproape de retrogradare în sezonul 2006-2007. Au  fost aduşi diverşi antrenori, însă fără prea mare succes.

Revenirea în elita fotbalului mondial

În Mai 2008 a fost adus Jurgen Klopp care l-a înlocuit pe Thomas Doll, moment în care fanii celor din Dortmund au luat atitudine.

„Cum ar putea un manager a cărui cea mai mare performanţă a fost promovarea celor de la Mainz, pe care i-a şi retrogradat ulterior,să fie răspunsul tuturor problemelor noastre ?”

Preşedintele comitetului executiv, Hans-Joachim Watzke şi  Jurgen Klopp s-au întâlnit direct cu fanii, le-au spus că urmează o perioadă de tranziţie, dar echipa va reveni în elita fotbalului.I-au rugat să-i susţină  în acest proiect, iar fanii au acceptat.

Jurgen Klopp, omul care a readus zâmbetul în Dortmund

Condusă de nişte tineri fenomenali, printre care Nuri Sahin, Mario Gotze, Mats Hummels şi Robert Lewandowski, în sezonul 2010/2011, Borussia a obţinut primul titlu în 9 ani. Pentru ca în sezonul 2011/2012 să reuşească eventul, reuşind 81 de puncte în campionat şi învingându-i pe cei de la Bayern în finala Cupei.

Bucurie la Dortmund, primul titlu după 9 ani de aşteptare !

Anul 2012/2013 a fost anul în care Borussia a fost pusă din nou pe harta fotbalului European, reuşind să-şi asigure calificarea în optimile Uefa Champions League după doar 5 meciuri din : „grupa morţii”,grupă din care au făcut parte campioana Spaniei, Real Madrid, campioana Angliei, Manchester City şi campioana Olandei, Ajax Amsterdam.

Unde se va opri Borussia e greu de anticipat, dar după mult timp,  prezentul şi viitorul echipei din Dortmund sună bine din nou, fanii care au umplut stadionul de peste 80 000 de locuri şi în vremuri grele, sunt răsplătiţi pentru loialitatea lor. Istoria de aproape 113 ani ne-a învăţat că Borussia nu moare, cum ar putea să moară o echipă atât de iubită şi respectată de fani şi adversari ?

Iar Jurgen Klopp şi-a ţinut promisiunea faţă de fani şi a ajuns cel mai iubit om din Dortmund, locul unde poveştile prind viaţă !

*sursă parţială a informaţiilor a fost site-ul

Articolul precedentEURO 2014: România are misiune dificilă
Articolul următorTSG Hoffenheim la răscruce după numeroase erori în managementul clubului

1 COMENTARIU

  1. ohh.. de cand voiam sa citesc asa ceva .. un articol care a zbarlit parul pe mine la propriu !

    Echte Liebe BVB !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here