Borussia Dortmund – CCA București 4-2 (Cupa Campionilor – 27.11.1957)

0
1840

Pe 11 noiembrie 1956, CCA București era încoronată campioană pentru a 4-a oară în istoria primei divizii din România. Acel sezon a fost ultimul înainte la revenirea sistemului primăvară – toamnă după 7 ediții consecutive disputate în sistem primăvară-toamnă (adică tot campionatul se juca într-un singur an).

Dortmund CCA 1957

Pentru că ediția 1957/58 a Diviziei A începea la mijlocul lunii august, s-a decis organizarea unei competiții pentru ca echipele să nu aibă o pauză prea mare până la începutul noului sezon. Astfel în primăvara anului 1957 a avut loc “Cupa Primăverii” la nivelul primelor 3 eșaloane ale fotbalului românesc din vremea respectivă, adică echipele din categoriile A, B și C. Rezultatele și clasamentul final ale acestei competiții nu aveau să conteze însă în configurarea noului sezon competițional.

România avea pentru a doua oară consecutiv o participantă în Cupa Campionilor, competiție înființată abia cu doi ani mai devreme. În sezonul 1956/57, campioana României, Dinamo București elimina în preliminarii Galatasaray cu 4-3 însă avea să fie eliminată în primul tur după o înfrângere umilitoare, 8-1 cu CDNA Sofia (actuala ȚSKA). Pe larg despre participarea echipei Dinamo în sezonul 1956/57 în Cupa Campionilor, aici: ↓

Participările echipelor românești în cupele europene: Sezonul 1956/57 – Dinamo București prima campioană a României care joacă în Cupa Campionilor!

După o tragere la sorți norocoasă, CCA București era scutită de un tur preliminar alături de alte 6 formații în sezonul 1957/58: Norrköping, Young Boys Berna, Royal Antwerp, Borussia Dortmund, Dukla Praga și Ajax. În preliminarii s-au calificat următoarele echipe: CDNA Sofia (7-3 la general cu Vasas), Rangers (4-3 la general cu St. Etienne), Steaua Roșie Belgrad (14-1 la general cu Dudelange), Aarhus (3-0 la general cu Glenavon), Wismut Karl Marx Stadt (4-4 după două partide și 1-1 la meciul decisiv da s-a calificat la aruncarea monedei cu Gwardia Varșovia), Sevilla (3-1 la general cu Benfica), Manchester United (9-2 la general cu Shamrock Rovers) și AC Milan (6-6 după două meciuri și 4-2 în meciul decisiv).

Tragerea la sorți pentru primul tur a adus în calea echipei noastre, formația germană Borussia Dortmund. Prima manșă are loc pe stadionul Rote Erde din Dortmund pe 27 noiembrie 1957 sub privirile a peste 40.000 de spectatori. Acest meci a reprezentat totodată și debutul echipei CCA/Steaua București în cupele europene.

Gazdele deschideau scorul în minutul 35 prin Wolfgang Peters, care din păcate s-a aflat într-o formă foarte bună în acest meci. Echipa antrenată de Ilie Savu reușea egalarea pe finalul primei reprize prin Francisc Zavoda. După pauză militarii intrau în avantaj prin golul lui Tiberiu Bone din minutul 50. Peters avea însă să facă un meci mare și reușea să restabilească egalitatea de pe tabelă și chiar mai mult, să-și aducă echipa în avantaj în decursul a doar două minute, 62 și 64. Germanii aveau să mai marcheze și golul 4 în minutul 66 prin Alfred Niepieklo. Scor final: Borussia Dortmund 4-2 CCA București.

CUPA CAMPIONILOR, SEZONUL 1983/84
28 septembrie 1983 | Turul 1 / Manșa retur 
Stadion: Rote Erde (Dortmund/Germania)
Spectatori: 42.000
Arbitru: Jack Mowat (Scoția)

BORUSSIA DORTMUND

CCA BUCUREȘTI

4

2
Wolfgang Peters (35′) 1 0
  1 1 Francisc Zavoda (43′)
  1 2 Tiberiu Bone (50′)
Wolfgang Peters (62′) 2 2  
Wolfgang Peters (64′) 3 2  
Alfred Niepieklo (66′) 4 2  
PRIMUL XI
Günther Rau (GK)
Herbert Sandmann
Max Michallek
Wilhelm Burgsmüller
Helmut Bracht
Theo Berning
Aki Schmidt
Elwin Schlebrowski
Alfred Niepieklo
Adi Preissler
Wolfgang Peters
Titus Boroș(GK)
Victor Dumitrescu
Vasile Zavoda
Constantin Dragomirescu
Nicolae Tătaru
Ștefan Onisie
Tiberiu Bone
Ion Alexandrescu
Francisc Zavoda
Gheorghe Constantin
Gheorghe Cacoveanu
ANTRENORI
Hans Tauchert Ilie Savu
Articolul precedentFotbaliști de legendă: Florea Văetuș
Articolul următor#PronoLiga1! Liderul se desprinde din nou de urmăritori. Urmează runda a 18-a

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here