Blatter vs Platini: Cum duelul pentru şefia FIFA ar putea dăuna fotbalului

0
1475

fifa-logo-reputation-for-the-game-world

Sepp Blatter, preşedintele FIFA. Michel Platini, preşedintele UEFA. Doi dintre cei mai importanţi oameni din fotbalul mondial. Dar probabil că nu şi cei mai potriviţi pentru a se afla în aceste funcţii.

În 2015, vor avea loc alegerile pentru şefia FIFA. Momentan, oficial, nimeni nu şi-a anunţat candidatura. Neoficial, va fi un duel între Blatter şi Platini. Rămâne de văzut dacă Blatter se va gândi să candideze din nou sau îşi va găsi un apropiat pe care să-l propună, dar semnalele sunt că ar vrea să continue. În urmă cu 4 ani, după alegerile din 2011, Blatter declara că acesta e ultimul mandat şi e gata să renunţe, fiind de acord să-l susţină chiar pe Platini, în timp ce francezul nega cu vehemenţă că ţinteşte postul celui mai important om în fotbal. În ultima vreme însă, cei doi s-au criticat şi atacat reciproc, şi un pact pare scos din calcule.

În ultimele zile, campania pentru alegerile din 2015 a început să fie din ce în ce mai evidentă. Iar cei doi ştiu că bătălia se duce pentru voturile din Africa (54), Asia (46) şi America de Nord şi Centrală (35). Zona europeană pare ieşită din discuţie, întrucât Blatter ştie că nu are cum să obţină voturile (53) în dauna preşedintelui UEFA, în timp ce Platini ştie că le are asigurate, iar cele venite din partea sud-americană, CONMEBOL (10) şi cele din Oceania (11) sunt nesemnificative.

Ce vrea să facă Blatter şi cum îşi atrage voturile

– aflat la un summit în Caraibe, Blatter a fost prezentat de către un jurnalist ca fiind “vicepreşedintele FIFA”. Blatter l-a corectat pe acesta, spunându-i însă, “cred că eşti un profet, FIFA ar putea să aibă în curând un alt conducător, iar acela ar putea fi Jeffrey Webb” (n.a. preşedintele CONCACAF). Fie că e adevărat sau nu, se văd intenţiile lui Blatter de “a se pune bine” cu cei din confederaţia Americii de Nord şi Centrală

– într-un articol postat pe site-ul FIFA, Blatter a declarat că ar vrea ca globalizarea să pătrundă cu adevărat şi la Campionatul Mondial. Ce înseamnă asta? Blatter consideră că naţionalele din Europa şi America de Sud primesc prea multe locuri la Campionatul Mondial ţinând cont de numărul total al echipelor trimise în calificări, şi ar vrea să “taie” câteva locuri alocate acestora şi să le acorde Africii şi Asiei

– cu ocazia aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Federaţiei Engleze de Fotbal, şi-a manifestat vehemenţa în privinţa rasismului, o problemă extrem de importantă cu care se confruntă în principal, jucătorii de culoare. Dacă în urmă cu doi ani, Blatter declara că pe terenul de fotbal nu există rasism şi orice astfel de incidente izolate ar trebui să fie rezolvate cu o strângere de mână!, acum el declară că doar prin depunctare sau excluderea dintr-o competiţie s-ar putea rezolva această problemă

Ce vrea să facă Platini şi cum îşi atrage voturile

– răspunsul francezului a venit imediat, tot la o gală organizată în Anglia cu ocazia evenimentului aniversar, la două zile distanţă de momentul în care a vorbit Blatter. Platini vrea să aplice aceeaşi metodă pe care a introdus-o în Europa, şi anume, mărirea numărului de echipe la un turneu final, de la 32 la 40, acestea urmând a fi împărţite în 8 grupe de câte 5 echipe. Astfel, Platini nu ia dintr-o parte şi dă la alţii, ci pur şi simplu pune mai multe locuri la bătaie. Câte 2 locuri pentru confederaţiile din Asia, Africa, America şi câte unul pentru cele din Europa şi Oceania. Astfel, echipe precum Iordania, Uzbekistan, Etiopia, Uganda, Panama, Cuba, Noua Zeelandă sau Tahiti, ar putea să se califice direct la un Campionat Mondial.

În lupta avidă pentru puterea supremă în fotbal, cei doi riscă să mulţumească o mică parte din lumea fotbalului şi să supere majoritatea, ceea ce ar duce la scăderea interesului fanilor. Iar nemulţumirile există deja: la Campionatul European din 2016 se vor califica 24 de echipe, cel din 2020 va fi organizat pe tot continentul, iar Mondialul din 2022 din Qatar este unul controversat.

Articolul precedentAS Roma merge ceas: a 9-a victorie consecutivă
Articolul următorCinci lucruri după etapa a 9-a din Serie A

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here