Iarna nu-i ca vara si asta vor să demonstreze cei de la FIFA, ”boșii” de acolo anunțând că Mondialul de Fotbal din 2022 ce se va disputa in Qatar nu se va juca vara, ci între lunile noiembrie si ianuarie.
”Cred că se va juca între 15 noiembrie si 15 ianuarie” a declarat Jerome Valcke, mana dreapta a lui Blatter, secretar general la FIFA, confirmând practic zvonurile din ultima perioadă. ”Se va juca la o temperatură echivalentă sau puțin mai ridicată cu cea a primăverii europene, temperatură perfectă pentru a juca fotbal” lăsând să se înțeleagă că FIFA a și luat respectiva decizie, ceea ce ar fi o premieră în istoria turneelor finale mondiale.
De altfel, însuși Blatter a recunoscut într-un interviu pentru Insideworldfootball.com că s-a grăbit atunci când a ales Qatar ca gazdă a Mondialului, dând la o parte opțiuni precum SUA, Japonia sau Australia. ” A fost o eroare” spune președintele FIFA. Qatar, o țară cu doar două milioane de locuitori, însă cu bani ”fără număr”, a învins Statele Unite în runda finală de votare, însă Blatter și ai lui și-au dat seama că e imposibil să se joace fotbal în milocul verii din micul stat arab. Asta în ciuda promisiunilor organizatorilor că nu vor fi probleme si ca instalatiile de aer conditionat vor functiona perfect pe stadioane, lasand la o parte faptul că un turneu final nu inseamna doar cele 90 de minute ale unui meci jucat pe stadion.
O schimbare atât de drastică aduce după ea multe, multe probleme, iar cei mai revoltați sunt reprezentanții marilor ligi europene. Germania si Anglia s-au ridicat deja împotriva aprobării acestei idei, oprirea timp de peste o lună a campionatelor fiind de neconceput. ”Dacă această hotărâre a fost greșită încă de le început ar trebui revocată și nu schimbată afectând interesele noastre. Schimbarea nu va afecta doar Bundesliga, ci și ligile inferioare.” spune Theo Zwanziger, fost șef al Federației Germane de Fotbal, acum membru al comitetului executiv FIFA. Răspunsul lui Blatter a venit rapid și dur ”Europa trebuie să înțeleagă că nu mai guvernează lumea și că vechile imperii nu își mai pot impune regulile. Fotbalul nu mai este o afacere europeană sau sud-americană ci s-a transformat într-un sport global, cu milioane de fani care îl urmăresc din orice loc de pe planetă”.
Ăsta este doar începutul. Rămâne de văzut dacă ligile europene vor face front comun împotriva acestei hotărâri și în ce fel, dacă FIFA are de gând să acopere cumva pierderile de ordinul sutelor de milioane de euro pe care le vor suferi aceste ligi, pentru că mutarea Mondialului în mijlocul sezonului competițional va provoca un cutremur de magnitudine în fotbalul european de înalt nivel.
Un atu în favoarea Qatar-ului este ca bagă din ce în ce mai mulți bani în fotbalul din Europa ( PSG, Manchester City, Barcelona, Milan, Real Madrid ), însă Mondialul pe care au pus mâna în 2010 a fost înconjurat de polemică încă din momentul anunțării deciziei.