Black Sunday

0
1277

black sunday

Duminica trecută atletismul mondial a primit una dintre cele mai dure lovituri din istorie, nu mai puțin de cinci sportivi de elită fiind deescoperiți cu rezultate pozitive la controale anti-doping efectuate pe parcursul acestui sezon, cele mai șocante cazuri fiind cele ale americanului Tyson Gay și jamaicanului Asafa Powell, care au recunoscut că s-au dopat, chiar dacă au spus că, oricât de ciudat ar suna, nu prin propria voință. Efectele au fost imediate. Cei de la Adidas au reziliat contractul de sponsorizare cu Tyson Gay, iar în Italia, poliția a percheziționat hotelul în care se aflau sportivii jamaicanii, unul dintre antrenorii care îl pregatea pe Powell fiind arestat. Toate astea, la mai puțin de o lună distanță de Mondialele ce urmează să se dispute la Moscova.

Chiar dacă știrea a explodat duminică, Tyson Gay știa încă de vineri că a fost prins cu mâța-n sac, după ce a fost sunat la Amsterdam, acolo unde avea cartierul general în persepectiva sezonului european ce stă să înceapă, de către un ziarist de la Reuters care i-a spus că a dat pozitiv la un control efectuat în afara concursului pe data de 16 mai a acestui an. Nu se știe numele substanței în cauză. Atletul de 31 de ani, se vede implicat pentru prima oară într-un astfel de caz și a renunțat să mai participe la Mondiale și în Diamond League de la Monaco.

Tyson și Powell, doi oameni care au fost toată cariera lor într-un permanent contratimp cu propriul lor corp, forțându-și mușchii, ligamentele și tendoanele să îl ducă sub bariera celor 9:80 secunde., registru bătut de Ben Johnson la Jocurile Olimpice de la Seul în 1988, anulat ulterior după ce și acesta a fost descoperit dopat. Începând din acel moment, orice performanță ce bătea acel timp a devenit suspectă, suspiciuni ce se adevereau o dată cu rezultatele pozitive date la controalele anti-doping de catre de Tim Montgomery , 9:78s în 2002 și Justin Gatlin , 9,77s în 2006.

După ciclism, sport peste care Lance Armstrong a așternut un văl greu de suspiciuni și scepticism ce cu greu va putea fi înlăturat, atletismul se înfundă și el în gaura neagră a acestei senzații de neîncredere ridicată de orice performanță ce coboară sub 9:80s in cursa de 100m. Deocamdata, Usain Bolt a scăpat de efectele acestei furtuni, însă cine mai are curajul să bage mâna în foc pentru un om care a stabilit recordul la 9:58s?

usain bolt

Articolul precedentLe Tour intră în ultima săptămână
Articolul următorDude Perfect: NFL Kicking Edition

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here