Calvarul judiciar al actualei conduceri de la FC Barcelona continuă, așa cum era de așteptat, pentru că au rămas în urmă prea multe ițe nedesfăcute în legătură cu transferul brazilianului Neymar. Plecat Sandro Rosell cu coada între picioare, problema a rămas în mâinile noului președinte Josep Maria Bartomeu, care nu numai că nu a rezolvat-o, ba chiar trebuie să se prezinte pe banca acuzaților în data de 13 februarie pentru a da explicații judecătorilor în legătură cu o presupusă fraudă fiscală pe care procurorii afirmă că Barcelona a comis-o în 2014, neplătind impozite de peste două milioane de euro, sumă corespondentă plăților pentru contractul fotbalistului.
Bartomeu devine astfel primul președinte din istoria FC Barcelona care trebuie să se prezinte în fața judecătorilor în timp ce ocupă cel mai important birou din organigrama clubului. Bartomeu, care și-a creat în ultimele luni imaginea unei persoane liniștite, care nu tremură la fiecare cutremur ce îi zguduie casa, a ales ca de această dată să atace fără să captureze prizonieri ” Cineva care are putere este la baza tuturor acestor mișcări. Există o factură politică. Nu am probe, însă există fapte. În urmă cu un an și jumătate s-a organizat pe Camp Nou ”concertul Libertății”, iar pe 11 septembrie am jucat cu tricoul care reprezintă senyera ( steagul Catalunyei ). Unii dintre directorii clubului au participat la manifestația de Ziua Catalunyei, iar Lanțul Uman Catalan a trecut prin stadionul nostru. Toate astea nu au plăcut”.
Schimbarea la față a lui Bartomeu este evidentă, dând senzația că fotoliul de președinte în care a ajuns în urma demisiei lui Rosell, nu a unor alegeri, are asupra sa un efect pe care doar Frodo l-a mai simțit în Stăpânul Inelelor.
”Sunt persoane sau cercuri de putere ale Statului cărora nu le place că transferăm anumiți jucători și că avem succes, iar asta este cauza acestui atac fără precedent. Nu vreau să sun alarma, însă lucrăm pentru a ajunge la fondul problemei. E adevărat că Barcelona a suferit de-a lungul timpului multe nedreptăți, iar asta e alta, și e foarte gravă. Vom lupta până la final. Nu e adevărat că ni s-a propus o înțelegere cu procurorii. Nu acceptăm nici o înțelegere atât timp cât se vorbește de Barcelona ca de o entitate care a fraudat și nu a plătit impozitele.”
Spuse astea, reacția lui Bartomeu devine și mai incisivă ” E adevărat ce a spus tatăl lui Neymar. Avea două oferte, a Barcelonei și una, superioară, de la Real Madrid, iar fotbalistul a ales-o pe a noastră și asta cu siguranță nu a plăcut. Acum reapare acest atac judiciar. S-a trecut peste linia roși și trebuie să punem stop. Barcelona nu a făcut nimic rău, nu a încălcat legile, doar a transferat un jucător precum Neymar și asta a provocat această reacție la adresa noastră. ”
Ce spune Bartomeu
”Transferul lui Neymar ne-a costat 57 de milioane de euro și vom declara asta, din nou, în fața judecătorului”.
Ce spun procurorii
Transferul lui Neymar a urcat spre suma de 94,8 milioane de euro, iar Sandro Rosell a fost acuzat că nu a declarat cifrele reale. Procesul e pe rol și încă nu s-a dat o sentință în acest caz. Ultima ofensivă a procurorilor este făcută la adresa lui Bartomeu, care este acuzat că nu a declarat fiscului suma de 2,84 milioane de euro plătită în contul a trei contracte dintre Barcelona și fotbalist. Pentru că suma reclamată depășește 120 000 de euro, Bartomeu riscă o pedeapsă cu închisoarea între un an și cinci ani de zile, dacă este găsit vinovat. De aici probabil și forța cu care a tras clubul în această teorie a conspirației.
Contractele transferului lui Neymar au fost semnate de fostul președinte Rosell, însă valabilitatea lor a fost preluată de mandatul lui Bartomeu. Pe 30 ianuarie 2014, FC Barcelona trebuia să îi plătească lui Neymar suma de cinci milioane de euro pentru un contract semnat în iunie 2013, alți 450 000 euro pentru un contract de imagine și un comision de 22 500 euro către tatăl acestuia. Problema apare în momentul în care fiscul spaniol susține că aceste plăți sunt supuse unei cote de impozitare de 52%, în timp ce Barcelona spune că intră sub incidența unei alte cote, mult inferioare, de 24,75%. Chestiune de interpretare a legilor fiscale, pe care Barcelona se vede nevoită acum să o rezolve în tribunale.
Această surprinzătoare acuzație apare într-un moment în care echipa a înșirat opt victorii consecutive, iar Bartomeu se simțea mai mult ca oricând stăpân pe situație după ce îl dăduse afară pe Zubizarreta și reușise să calmeze zvonurile apărute pe tema relației dintre Messi și Luis Enrique. Dacă mai sus menționatele diferențe de interpretare a plăților fiscale s-ar fi rezolvat în birouri, așa cum trebuie, corect și la timp, acum nu mai era nevoie să iasă și să tragă Barcelona într-o inoportună teorie a conspirației, ceva ce nu dovedește decât faptul că nu s-a învățat nimic din greșelile făcute de Rosell.
sursă foto fcbarcelona.cat