Barcelona – Manchester United. Istoria confruntărilor directe

0
2733

Este un mare meci și după cum se obișnuiește a se spune atunci când nimeni nu știe ce trebuie să se spună: se poate întâmpla orice. Nu e nimeni favorit, iar lupta dintre cele două echipe a fost mereu crâncenă. Două mașini de jucat fotbal, atât de diferite, la fel de admirate. Indiferent de numele câștigătorului și al pierzătorului, cu siguranță că nimeni nu le va putea reproșa celor două echipe apărarea propriilor valori.

Luate separat, oricare dintre cele două echipe pot convinge cu jocul lor o întreagă planetă să se așeze în fața televizoarelor pentru a le urmări.

Barcelona și Manchester United nu sunt la prima lor confruntare directă. Iar dacă vrem să cunoaștem începuturile acestei istorii trebuie să ne întoarcem până în anul 1984, atunci când în sferturile de finală ale Cupei Cupelor, cele două echipe dădeau pentru prima oară nas în nas într-o manșă eliminatorie a competițiilor europene. Erau vremuri în care Maradona juca pentru Barcelona, iar pe banca tehnică a celor de la United antrenor era Ron Atkinson, ultimul antrenor înainte de sosirea la Manchester în 1986 a lui Alex Ferguson. Au trecut mai departe englezii, după ce au reușit să remonteze un 2-0 reușit de catalani pe Camp Nou. 3-0 pe Old Trafford și United în semifinalele Cupei Cupelor, acolo unde avea să fie eliminată de Juventus.

Următoarea întâlnire avea să fie tot în Cupa Cupelor, în 1991, de această dată în finală, câștig de cauză având United (2-1, goluri Hughes ambele pentru United, respectiv Koeman), cu Ferguson pe banca tehnică și jucând cu echipament alb, deci, la fel ca în finala ce se va juca la Roma.

Și totuși, Barcelona avea să își ia revanșa în 1994 în Liga Campionilor, în faza grupelor, duel câștigat de această dată de catalani după un 2-2 în insulele britanice ( meci în care Lee Sharpe înscria acest senzațional gol ) și un 4-0 de excepție reușit pe Camp Nou, cu Romario în formă de zile mari, găsiți cote de pariuri aici.

În 1999, anul în care United reușea să cucerească tripla Cupă-Campionat-Ligă… ( dramatic, remember? )… egalitate perfectă. 3-3 în ambele meciuri disputate în grupe. Erau vremuri în care la United făcea legea cuplul Dwight Yorke – Cole, pentru ca ultimul duel dintre Barcelona și United să se consume anul trecut în semifinalele Champions League, probabil una dintre cele mai anoste manșe protagonizate de către cele două echipe, doar trasorul lui Paul Scholes reușind să pună ceva piper într-o dublă întâlnire mult prea tacticizată de către cei doi antrenori ( Rijkaard pe banca Barcelonei ).

1. Cupa Cupelor 1983-1984. Sferturi de finală.

Tur: Barcelona – Manchester United 2-0
Retur: Manchester United – Barcelona 3-0

2. Cupa Cupelor 1991. Finala

Rotterdam: Manchester United – Barcelona 2-1

3. Liga Campionilor 1994-1995. Grupe

Tur: Manchester United – Barcelona 2-2
Retur: Barcelona – Manchester United 4-0

4. Liga Campionilor 1998-1999. Grupe

Tur: Manchester United – Barcelona 3-3
Retur: Barcelona – Manchester United 3-3

5. Liga Campionilor 2007-2008. Semifinale

Tur: Barcelona – Manchester United 0-0
Retur: Manchester United – Barcelona 1-0

6. Liga Campionilor 2008-2009. Finala

Barcelona – Manchester united 2-0

7. Liga Campionilor 2010-2011. Finala

Barcelona – Manchester United 3 -1

Articolul precedent“Echipa interzisă”
Articolul următorRazbunarea liderului si dependenta Borussiei de Reus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here