Dacă Balonul de aur se acordă celui mai bun fotbalist din lume, Balonul de plumb se acordă celui mai – să nu zicem slab (unii dintre ei chiar sunt grași) praf/varză/praștie/panaramă (sau cum vreți să-i ziceți) fotbalist – ne-am limitat doar la cei care ne interesează mai mult, și anume fotbaliștii români. Mai jos aveți propunerile noastre pentru acest titlu, iar decizia o luați voi participând cu un vot la sondajul de la sfârșitul articolului:
Nominalizările tikitaka.ro:
Adrian Cristeaua – a venit la Steaua mai mult din dorința arzătoare de a câștiga trofee, euro, multe mii de euro, sute chiar. Prințul n-a jucat prea mult dar nici n-a strălucit în cele câteva partide în care a fost folosit. Mai mult decât atât, a mai dat și clubul în judecată după ce nu și-ar fi primit prima cuvenită (100.000 de euro) în urma calificării echipei în grupele Ligii Campionilor. Fostul dinamovist/petrolist a jucat 51 de minute în dubla cu Legia, fiind probabil apogeul carierei acestuia la gruparea patronată de gigi.
Gabriel Tamaș – a existat odată ca niciodată în fotbalul românesc un Dorin Semeghin, cel supranumit Spaima sticlelor de vin – vremea lui în ghete a apus de câțiva ani, dar munca asiduă a acestuia este continuată cu succes de Gabi Tamaș. Scandalagiul #1 din istoria fotbalului românesc și-a trecut în cont mai multe beții decât echipe pe la care a trecut și n-au fost puține, nici unele, nici altele. Cele mai importante realizări ale sale sunt: Mortal Kombat cu Pancu în rol secundar, Operațiunea ușa blocului și Out de la CFR în mai puțin de 7 zile.
Bogdan Stancu – chiar nu mai contează golurile marcate de fostul stelist/galatasarist/ordurist, actual genclerbirligist după ratarea monumentală din meciul cu Beșiktaș. Probabil cea mai mare ratare din istoria fotbalului turcesc. Copilul de suflet al lui Piți a reușit să adune 28 de prezențe în tricoul naționalei și să marcheze de șase ori.
Adrian Mutu – urmașul lui Hagi la un moment dat, fost decar al naționalei, supranumit fenomen în Italia la Fiorentina, briliantul se stinge încet și sigur. În ultima perioadă a jucat mai mult pe piața transferurilor decât pe teren ajungând chiar subiect de comedie pe un site de profil din Franța. Sezonul 2013/2014 este unul dintre cele mai proaste ale lui din cariera de fotbal (neincluzând aici perioada în care nu a jucat datorită problemelor extra-sportive). Bilanțul lui Mutu la Ajaccio: 9 meciuri jucate/634 de minute ( 6 înfrângeri și 3 egaluri) dintre care 7 începute ca titular, 4 terminate ca integralist (3 înfrângeri și o remiză), niciun gol marcat, niciun assist, 20 de șuturi spre poartă din care 6 pe spațiul porții și un cartonaș galben.
Raaaaaaul Rusescu – n-am vrut să-l evidențiez pe Rusescu când i-am scris numele așa, dar nu mi-l pot imagina decât marcând, iar în minte îmi apar instantaneu urlăturile/zbierăturile comentatorilor TV, crainicului stadionului, suporterilor de pe stadion și celor din fata televizoarelor (evident steliști) după golurile acestuia înscrise pentru Steaua în sezonul trecut. Fostul talisman al Stelei nu a reușit să se impună la Sevilla după un tur de sezon și a fost împrumutat în Portugalia, la Braga. A apucat să poarte tricoul Sevillei în 7 partide din 3 competiții diferite: un meci în campionat (doar 8 minute jucate), 4 meciuri meciuri în Europa League cu 3 goluri marcate și două meciuri în Copa del Rey începute ca titular, dar fără vreo performanță notabilă. 7 meciuri, 3 goluri, două galbene și 316 minute jucate – astea sunt cifrele golgeterului Ligii 1 din sezonul trecut la formația spaniolă.
Ovdiu Herea – o speranță uitată a României și mai ales de Piți, dar pe bună dreptate dacă ținem cont de performanțele fostului bancar/rapidist în Elveția la penultima clasată din prima ligă, FC Sion, locul 9 din 10 posibile. În cele 17 meciuri de campionat, Herea a bifat 13 partide și doar în 3 a fost integralist. Are în cont două goluri și trei assist-uri – singurele performanțe notabile din acest an. Cu alte cuvinte, a ajuns de unde a plecat dar în alt tricou…
Marius Alexe – după evoluțiile bune de la Dinamo, a ajuns în atenția Stelei însă atacantul a ales să vadă meciuri din Serie A, dar nu de oriunde ci de pe banca de rezerve a formației Sassuolo, o nou-promovată care se bate la retrogradare. Fostul dinamovist a bifat 6 prezențe în campionat din 17 posibile (164 de minute jucate), a început un singur meci ca titular și n-a marcat niciun gol. A mai jucat în două mecuri de cupă unde a ieșit în evidență printr-un fault de galben. De două ori a fost lăsat în afara lotului în meciurile de campionat cu Udinese, etapa a 10-a și cu Atalanta, etapa a 13-a. Ultima prezență a lui Alexe într-un meci oficial al echipei Sassuolo datează de pe data de 3 noiembrie 2013 când a jucat 17 minute în victoria cu Sampdoria din deplasare, scor 4-3. Cu alte cuvinte, Marius Alexe a fost reținut în lot de 15 ori, a început ca titular un singur meci, a intrat din postura de rezervă în 5 partide și a văzut 9 meciuri de pe bancă.
Ce alți fotbaliști români ați nominaliza pentru Balonul de plumb în 2013?