Roberto Baggio, penalty-ul pe care nu-l va uita niciodată

0
4643

Pe 17 iulie 1994, Italia pierdea finala Campionatului Mondial în fata Braziliei în urma loviturilor de departajare. Roberto Baggio rata penalty-ul decisiv. Italianul cucerise în 1993 Balonul de Aur și titlul de cel mai bun jucător al anului după ce își trecea în palmares Cupa UEFA cu Juventus.

Până în ultimul act al mondialului american, Baggio înscrisese 5 goluri. După 120 de minute, scorul dintre Italia și Brazilia a fost 0-0. Soarta meciului era decisă de loviturile de departajare. După 4 penalty-uri de fiecare echipă, tabela de marcaj arăta 3-2 în favoarea Braziliei. Baggio, care jucase accidentat, a tras peste transversală iar titlul mondial a mers în Brazilia.

Acest moment a rămas în istoria fotbalului chiar dacă de atunci și până în vremurile noastre au mai fost multi jucători importanți care au ratat penalty-uri decisive. Primul penalty bătut de Baggio pentru Italia după acest moment a fost împotriva celor din Chile la Mondialul din Franța 1998. Tot la acel turneu, Baggio a marcat un penalty chiar în fața gazdelor în sferturile de finală însă de data aceasta, Italia pierdea calificarea în semifinale după ratările lui Albertini și Di Biagio.

“În ceea ce privește penalty-urile eu vă pot spune că am ratat doar câteva în cariera mea. Asta e ca să înțelegeți că nu există o explicație simplă pentru ceea ce s-a întâmplat în Pasadena în 1994. Când am mers spre punctul de la 11 metri eram destul de lucid, cât de lucid poate fi un om în asemenea momente. Știam ca Taffarel întotdeauna se arunca jos așa că am decis să trag la mijloc, undeva la jumătatea plasei ca el sa nu o poată prinde cu picioarele. A fost o decizie inteligentă pentru că Taffarel s-a aruncat în stânga lui și niciodată nu ar fi scos lovitura plănuită de mine. Din păcate mingea a luat-o trei metri peste bara transversală.

În ceea ce privește lovitura de pedeapsa, eram accidentat însă eram pe lista executanților din echipa așa că am tras. Nu am fugit niciodată de responsabilități. Doar cei care au curajul să bată un penalty îl ratează. În acel moment am ratat și asta m-a afectat de-a lungul anilor. A fost cel mai urât moment din cariera mea. Încă am vise cu acel moment. Dacă aș putea să șterg un moment din cariera mea cu siguranță acela ar fi.”

Articolul precedentFinala Cupei României 1939: Rapid – Sportul Studențesc 2-0
Articolul următor4 lucruri pe care iubitorii sportului le pot face în Monte Carlo

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here